De lunchpauze van 11 maart: Geen stappen tegen Faber en streep door bewaarplicht

Onze lunchpauze-rubriek: u bent in een paar minuten weer helemaal bij over het nieuws van vandaag, en heeft meteen een paar gespreksonderwerpen voor aan tafel zo meteen.

PVV Eerste-Kamerlid Marjolein Faber en PVV-leider Geert Wilders vorige maand bij de Markthal in Rotterdam. Beeld anp
PVV Eerste-Kamerlid Marjolein Faber en PVV-leider Geert Wilders vorige maand bij de Markthal in Rotterdam.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

- Zaour Dadajev, hoofdverdachte in de zaak rond de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov, zou hebben bekend, nadat hij was gemarteld in een Russische gevangenis. Andreï Babouchkine, lid van de Adviesraad voor Mensenrechten van het Kremlin, bezocht Dadajev in zijn cel. De hoofdverdachte zit volgens hem onder de verwondingen. Na zijn arrestatie zou Dadajev zeker twee dagen geboeid met een zak over zijn hoofd in zijn cel hebben gezeten.

- Telecombedrijven en internetproviders hoeven geen gegevens over internet- en telefoniegebruik meer te bewaren. De rechter heeft vanochtend de wet die het massaal verzamelen en opslaan van gegevens over internet- en telefoongebruik van burgers in Nederland verplicht, buiten werking gesteld. Vorig jaar bepaalde het Europese Hof van Justitie al dat het opslaan van communicatiegegevens een zware aantasting van de privacy is.

- PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber heeft hard uitgehaald naar Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland. Ze beschuldigde Cornielje en de griffier van de provincie er tijdens een extra vergadering van haar publiekelijk aan de schandpaal te hebben genageld. Onderwerp van discussie was de website die Faber liet bouwen door het bedrijf van haar zoon. Cornielje had te snel een oordeel klaar, aldus Faber. De Gelderse politiek onderneemt geen verdere stappen tegen Faber.

- De Telegraaf Media Groep is vorig jaar in de rode cijfers geëindigd en verder gekrompen. De uitgever van ondermeer De Telegraaf, waar grote onrust heerst over de toekomst, eindigde 38 miljoen euro in het rood.

Een portret van Boris Nemtsov op de plek waar hij werd vermoord. Beeld reuters
Een portret van Boris Nemtsov op de plek waar hij werd vermoord.Beeld reuters

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

- Het ministerie van Veiligheid en Justitie is een veelkoppig monster, met tentakels bij gevangenissen en de immigratiedienst. De minister die dit monster met 100 duizend ambtenaren niet temt, wordt zelf verslonden. Wie durft, na Opstelten en Teeven? (+) Lees ook de reconstructie van de afgelopen dagen: 'Ivo gaat, jij kunt blijven.' Dan ga ik ook, zegt Teeven (+).

- Nog nooit deden zo veel nieuwe provinciale partijen mee aan de verkiezingen. Ze liggen zo goed bij de kiezers dat ook de Eerste Kamer lonkt. Moet het kabinet dan bij hen langs voor een meerderheid in de senaat? De opstand in de regio is nog geen opstand in Den Haag (+).

- Lü Houmin, huisfotograaf van de voormalige Chinese leider Mao Zedong, fotografeerde vooral de menselijke kant van de Grote Leider. Dankbaar en loyaal tot het einde stierf hij gisteren op 88-jarige leeftijd. Bekijk hier de foto's van Lü.

- De omstreden 'megamoskee' in Gouda komt er toch niet. Het moskeebestuur van El Wahda heeft gisteren de eer aan zichzelf gehouden. Er wordt een nieuw voorstel gemaakt voor een 'substantieel kleiner islamitisch centrum' in de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne. Uit welke elementen bestond het verzet tegen de moskee?

(tekst loopt door na de foto)

Jan van der Starre van de Ouderenpartij NH plakt een verkiezingsposter in Purmerend. Beeld Freek van den Bergh
Jan van der Starre van de Ouderenpartij NH plakt een verkiezingsposter in Purmerend.Beeld Freek van den Bergh
Mao gaat zwemmen in een stuwmeer in de Zuid-Chinese provincie Jiangxi, 1961. Beeld Lü Houmin/China Photo Press/Getty Images
Mao gaat zwemmen in een stuwmeer in de Zuid-Chinese provincie Jiangxi, 1961.Beeld Lü Houmin/China Photo Press/Getty Images
Een impressie van de Moskee El Wahda (De Eenheid). Beeld El Wahda
Een impressie van de Moskee El Wahda (De Eenheid).Beeld El Wahda

Columns en Opinie

Commentaar - Ministerie van Veiligheidskramp
'Het gat was te groot tussen het bedrag dat minister Opstelten de Kamer vorig jaar had voorgehouden en de werkelijkheid van de 'deal' met drugsbaron Cees H. En de minister had te lang volgehouden dat er geen informatie was over de hoogte van het bedrag. Een klassieke bananenschil is de twee VVD'ers fataal geworden. Een vreselijke dag dus voor Opstelten en Teeven, die je een heroïscher afscheid zou toewensen.'

Max Pam - Pubers in het kalifaat (+)
'De pubers van IS voeren in eerste instantie geen oorlog tegen het Westen of voor de islam, zij voeren voor alles een oorlog tegen hun eigen ouders, die als de eerste en tweede generatie emigranten naar Europa zijn gekomen, om zich daar - met nette kleren aan - te laten vernederen in allerlei tweederangs baantjes.'

Aaf Brandt Corstius - Jo Frosts naughty corner (+)
'Ik ben gek op Jo Frost en haar programma, ik ben gek op kinderen die al jaren op een dieet van friet leven en na een week met Jo ineens blijken te hunkeren naar doperwten en wortelsap, ik ben gek op werkverslaafde, kindschuwe ouders die na een week met Jo ineens niets liever meer willen doen dan schaterlachend een bal overgooien met hun voorheen strontvervelende kind. Ik beschouw de programma's van Jo Frost alleen wel als pure fictie. En dat komt door de naughty corner.'

Peter de Waard - Buffett is net zo'n genie als Cruijff (+)
'Als Warren Buffett roept dat '2 plus 2 samen 4 is en geen 5' ligt heel beleggend Amerika aan zijn voeten. Net als de oneliners van Johan Cruijff - 'zonder bal kun je niet scoren' - worden de open deuren van deze superbelegger als geniale doordenkers beschouwd die een eenvoudig wezen boven de pet gaan.'

(tekst loopt door na de foto)

Supernanny Jo Frost. Beeld afp
Supernanny Jo Frost.Beeld afp
Warren Buffett. Beeld reuters
Warren Buffett.Beeld reuters

Grabbelton Internet

- Alsof ze de catwalk nooit hebben verlaten: Ben Stiller en Owen Wilson hebben gisteravond heel wat mode- en filmliefhebbers verrast. De twee liepen, als hun personages in Zoolander, op de catwalk van de show van Valentino in Parijs. Met deze actie kondigen de twee acteurs officieel Zoolander 2, het vervolg op de succesfilm uit 2001, aan.

- Schrijver Arthur van Amerongen vertelt wekelijks over zijn duizenden 'vriendinnen' op Facebook die zich op velerlei wijze over hem willen ontfermen. 'Arturooootje? Ik heb je intussen twaalf sms'jes gestuurd. Je komt toch naar me toe? Ik doe maar vast de geurkaarsen aan.'

- Wel vijf mensen kwamen opdagen voor de informatie-avond voor de MBO-opleiding tot schaapherder. Gelukkig maar, de opleiding zit namelijk al vol, zegt Helicon, de school in Velp die de opleiding gaat geven, tegen NOS op 3. 'We hebben mensen een beetje ontmoedigd om nog te komen.' Op de opleiding is plek voor slechts twintig aspirant-schaapherders. Er zijn inmiddels zestig aanmeldingen.

(tekst loopt door na de video)

Overzicht via Whatsapp

Wilt u dit overzicht iedere dag op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik dan hier.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden