De Lunchpauze van 11 juni: Jurassic World, Mart Smeets en het roodborstje

In een paar minuten weer helemaal bij

Jurassic World onder de loep genomen - hoe echt zijn die dino's? De vakantiesfeer van Mart Smeets gaat naar RTL. En kent u het computerboek van Viola Holt al? Alles wat u moet weten voor de lunchpauze.

Een pteranodon uit Jurassic World. Beeld YouTube / Universal Pictures

De ochtend in vogelvlucht

RTL's Tour du Jour stapt dit jaar in het gat dat de NOS achterlaat door het schrappen van De Avondetappe met Mart Smeets. Het vakantiesfeertje gaat dus naar de commerciëlen.

Een week voor publicatie hebben dieven een exemplaar gestolen van het vierde deel van de populaire erotische romanreeks Vijftig tinten grijs. Uitgever Penguin Random House heeft aangifte gedaan.

Een 42-jarige agent van de politie Rotterdam wordt ervan verdacht politiesystemen te hebben misbruikt om seksuele relaties aan te knopen met kwetsbare vrouwen.

De Britten hebben een eigen nationale vogel gekozen. Het roodborstje won de strijd van onder andere de merel en de kerkuil.

Mart Smeets Beeld anp

Voor aan de lunchtafel

Het zal u niet zijn ontgaan: Jurassic World, het vervolg op de populaire Jurassic Park-films, is gisteren in premiere gegaan. We bekeken de film met een echte paleontoloog. En het zal u niet verbazen: niet alles wat in de film te zien is, strookt met de werkelijkheid. 'Op de fiets heb je goeie kans een Tyrannosaurus voor te blijven, lopend zou ik het niet proberen.' Toch kan Anne Schulp wel van de film genieten.

Verderop in dit lunchoverzicht vindt u onze eigen recensie van Jurassic Park. Maar we deden ook een rondje langs de andere media. Wat vonden die van de langverwachte film?

Beeld uit Jurassic World Beeld YouTube / Universal Pictures

Voor aan de lunchtafel

Afstandsbedieningen. Waarom bestaan die dingen in godsnaam nog. We leven toch in de eenentwintigste eeuw? De Nederlandse start-up Vigour maakte een app die televisie, tablet en telefoon naadloos met elkaar laat
samenwerken. En MTV heeft al toegehapt. Een werelddeal voor een jongen van 28 uit Amsterdam.

Nederland was het onvolprezen gastland van de Europese Spelen van 2019, maar liep veel te hard van stapel. De Nederlandse olympiërs teruggefloten door minister, steden en provincies. Enorm gezichtsverlies voor Nederland, en dat mag de top van sportkoepel NOC*NSF zich flink aanrekenen. (+)

Ramon Duivenvoorden, mede-oprichter van Vigour. Beeld Volkskrant

Columns en Opinie

Bert Wagendorp - Een Nederland zonder de Telegraaf is minder leuk (+)
'Alles in de Telegraaf-sage ruikt naar paniek. Bij de verandermanager en zijn opdrachtgevers, bij de redactie.'

Sylvia Witteman - Wat ben je toch een fantastische dochter (of zoon), zeg ik nu dagelijks (+)
'Eerlijk is eerlijk, de GroeiGids puberteit bleek pikant materiaal. Met rode oortjes las mijn zoontje zijn opa de highlights voor.'

Jean-Pierre Geelen - Zelden waren critici zo verdeeld over winnaar Zilveren Nipkowschijf (+)
'Onze man in Teheran was een zeldzaam journalistiek huzarenstukje, waarover ook deze kijker vanaf het eerste moment enthousiast heeft geschreven.'

Arnon Grunberg - Enige cultuur die bevolkingsgroepen bij elkaar brengt is voetbal (+)
'Een fusie tussen VVD en PvdA lijkt mij logisch en gewenst.'

Commentaar - Het geweld wordt schaamteloos in openbare ruimte gepleegd
'Met de moord in Zaandam is weer een nieuwe sport op de geweldsladder bestegen.'

Café Scheltema, 'waar oude journalistenromantiek een laatste schuilplaats heeft gevonden' Beeld anp

Recensies

Als u prachtige dinosaurussen wilt zien moet u zeker naar Jurassic World gaan kijken. Ook voor nostalgische gevoelens naar de eerdere Jurassic-films kunt u hier prima terecht. Het is vermakelijk. En ook wat flauw of leeg, na verloop van tijd. Jurassic World is misschien niet meer zo baanbrekend als in 1993, maar minstens zo mooi.

Het klassieke Britse drama Testament of Youth blijft wat keurig. Het is alsof de makers de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog krampachtig op draaglijke afstand willen houden. Wel mooi gemaakt hoor!

La résistance de l'air is opgebouwd als schuttersfilosofie, familiedrama en b-thriller. Het blijkt later in de film een kaartenhuis dat uiteindelijk in elkaar stort.

Apenstreken is de verfilming van het beroemde aap-noot-mies-leesplankje, met een schmierende Martine Sandifort en poep-en-plas-viezigheid. Leuk idee, maar jammer dat de scènes als los zand aan elkaar hangen. Bovendien druipt de (valse) nostalgie ervan af.

Beeld Jurassic World

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Grabbelton

Deze kant van Viola Holt kende u nog niet. In 2001 bracht de televisiepresentatrice Viola's Computerboek uit, waarin ze de Nederlandse vrouw leert computeren en internetten. Maar ze laat niet na om veel over zichzelf en haar luxe leven te vertellen. In de inleiding verwijst ze naar haar marmeren vloer, in een tekst over spelletjessites weet ze haar innige vriendschap met Celine Dion te verwerken en ook voor de grootte van haar landgoed is plek ingeruimd in het computerboek. Misschien is het geen toeval dat het omslag hetzelfde lettertype heeft als de Privé... Een hilarische opsomming door De Gladiool.

Zijn er teveel zomerfestivals en te weinig hoofdacts? De New York Times besteedt aandacht aan die discussie met onder andere een interessante grafiek die laat zien hoeveel festivals dezelfde hoofdacts hebben. Pinkpop staat vrijwel bovenaan.

Beeld .
Viola Holt Beeld anp

Granny executed in her pink pyama's. Headless body in topless bar. Deze schitterende krantenkoppen komen uit het oeuvre van Vincent Musetto, voormalig redacteur van de New York Post. Hij overleed dinsdag op 74-jarige leeftijd, en dat is reden voor concurrent The New York Times om een lovende necrologie over de gewaardeerde koppenmaker te plaatsen. Waarin de krant zichzelf niet spaart. Want waar de New York Post schreef over de 'headless body' in de 'topless bar' (de beste krantenkop ooit, volgens velen) hield de New York Times het heel saai op: 'Bareigenaar neergeschoten; verdachte aangehouden'.

Nederland Gezellig is 'de Koffietijd van het internet'. In de aflevering van vandaag kijken interreageerders Ferdi en Bremmert terug op het bloemrijke leven van hun onlangs overleden collega @Edraket63, 'een bevlogen randdebiel die altijd bereid was om duizenden huisvrouwen te vernederen in 140 tekens'.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag ontvangen op mobiel? Klik hier.

Beeld Peter de Wit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.