De luie spaarder komt in beweging

Spaarders blijven niet meer hangen in rekeningen met een lage rente. Miljarden euro’s zijn op zoek naar meer rendement...

Nu het op de beurs onrustig is, wordt een simpele spaarrekening weer interessant. Zonder al te veel rompslomp valt daarmee toch een zeker rendement behalen.

Honderden euro’s verdienen door het spaargeld bij een bank met het hoogste rentetarief onder te brengen. Daarvoor hoef je geen financieel expert te zijn. Maar afgelopen oktober bleek dat de Postbank stelselmatig de tarieven van oude rekeningen naar beneden kon schroeven zonder dat de klanten in actie kwamen.

Hanneke van Veen snapt zulke luie spaarders niet. Samen met haar man Rob van Eeden, voorheen bekend als het vrekkenechtpaar, beheert zij de populaire vergelijkingssite www.sparen.pagina.nl . ‘Onlangs rekende ik een koppel voor dat ze 970 euro per jaar konden verdienen door hun spaargeld bij een andere bank onder te brengen’, vertelt Van Veen. ‘De ene partner vroeg de ander: ‘Doe jij het?’ ‘Nee’, was het antwoord, ‘ik heb er ook geen zin in.’ En die mensen hebben het echt niet breed hoor’, zegt zij enigszins verontwaardigd.

Maar volgens de spaarsite-beheerder gaan steeds meer spaarders voor het hoogste rendement. De bezoekersaantallen op haar website tonen een sterk toegenomen aandacht voor de spaartarieven. ‘In januari hebben we meestal een bovengemiddeld aantal bezoekers. Maar deze maand staat de teller al op 90 duizend hits, terwijl we er vorig jaar in dezelfde periode 45 duizend telden.’

Natuurlijk speelt de onrust op de beurzen een grote rol, erkent ook Van Veen. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is de spaarrekening een stuk aantrekkelijker geworden. In het tweede half jaar nam de nieuwe inleg volgens De Nederlandsche Bank (DNB) toe tot gemiddeld 11 miljard euro per maand. Daarmee nam het totale spaarsaldo van de Nederlandse particulier het afgelopen jaar toe tot bijna 250 miljard euro, een stijging van ruim 7 procent.

Het zijn de kleine banken met hun scherpe tarieven (circa 4,5 procent) die het meest profiteren. Veel van deze banken, en met name enkele Turkse bankdochters, voeren al sinds jaar en dag de lijstjes met de hoogste spaarrentes aan. Maar nu openen duizenden Nederlanders daadwerkelijk een nieuwe rekening bij een van deze outsiders. ‘Mensen gaan veel meer shoppen’, zegt de woordvoerder van DSB Bank. ‘Wij hebben een enorme toestroom aan nieuwe spaarders. Er zijn weken bij dat we wel duizend nieuwe klanten verwelkomen.’ Deze nieuwe spaarders brachten het afgelopen jaar grofweg 5 miljard euro binnen bij DSB Bank.

Toch stappen consumenten niet zonder aarzeling over. ‘Wij krijgen veel vragen over de veiligheid, onder meer door de onbekende namen van bijvoorbeeld de Turkse banken’, zegt Van Veen. ‘Maar de spaarbanken op onze lijstjes vallen allemaal onder het Depositogarantiestelsel. Bij faillissement is de eerste 20 duizend euro volledig, en de tweede 20 duizend euro voor 90 procent gegarandeerd door DNB. Dat is ook de reden dat het Belgische Argenta bij ons buiten de top vijf valt.’ De Belgische depositoregeling garandeert alleen de eerste 20 duizend euro.

Volgens Van Veen bestaan er nog een hoop misverstanden over het veranderen van spaarbank. ‘Het idee heerst dat het een hoop rompslomp is terwijl dat erg meevalt. Het kost je maximaal 2 uur om het te regelen.’ Vorig jaar november begon het echtpaar Van Veen ook de website www.vanspaarbankveranderen.nl om spaarders te helpen bij de overstap. Voor mensen die zich altijd willen verzekeren van de hoogste rente, is er bovendien een Attenderingsservice. Abonnees worden automatisch via de e-mail op de hoogte gehouden van de hoogste spaartarieven. Van Veen: ‘De belangstelling enorm. De afgelopen maand alleen al zijn er zo’n duizend abonnees bijgekomen. We zitten nu op 3.600 abonnees.’ De banken houden de tarieven bij de concurrentie eveneens scherp in de gaten. ‘Veel banken zijn geabonneerd, soms wel vijf of zes medewerkers per bank’, aldus Van Veen.

Overigens slaan niet alleen de kleine spaarbanken hun slag. Ook marktleider Rabobank doet goede zaken. ‘We weten niet of dat met de concurrentie, de beurs of andere factoren te maken heeft’, zegt Steffie op de Laak, manager particulieren. Bij de coöperatieve bank nam het ingelegde spaargeld in 2007 met 14 procent toe waardoor het marktaandeel steeg tot ruim 40 procent. ‘Onze cijfers wijzen niet op actief winkelen,’ zegt Op de Laak. Wel beheren de klanten van Rabobank hun betaal- en spaarrekeningen steeds actiever. Velen storten hun salaris integraal op een renterekening en boeken pas geld terug op de betaalrekening als ze het nodig hebben.

Dat de consument steeds meer oog heeft voor rendement, blijkt ook uit het recente succes van het termijndeposito; een spaarrekening waarbij tussentijds geen geld kan worden opgenomen, tenzij de spaarder een boete betaalt. Het afgelopen jaar is het saldo op dit type rekening bijna verdriedubbeld tot 64 miljard euro. Volgens DNB gaat het met name om deposito’s met een looptijd tot een jaar. Omdat de rente op internetrekeningen nauwelijks steeg, hebben veel particulieren een deel van hun saldo overgeheveld naar een termijnrekening met een hogere vergoeding. ‘Termijndeposito’s maken nu ongeveer 20 procent uit van het totale spaarvolume bij Rabobank, tegenover 2 procent in 2006’, illustreert Op de Laak de trend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden