'De LPF is modern. Er is een linkse Fortuyn nodig'

Rapper Remon Stotijn vindt dat linkse partijen slap zijn en om de problemen heenlullen. 'Dat raakt mij niet en dat raakt the common people ook niet.'..

Remon Stotijn, alias The Anonymous Mis, is een beroemdheid in de Nederlandse popwereld. Als zanger, tekstschrijver en producer van de succesvolle hiphop-reggaeband The Postmen staat hij voortdurend in de schijnwerpers. Toch, zegt hij, probeert hij heel bewust 'niet alleen een starlife te leven'.

Want beroemd worden is niet zijn doel, benadrukt hij. Zijn muziek is meer dan alleen muziek. Hij wil mensen inspireren, een positieve boodschap uitdragen: dat je kunt bereiken wat je wilt, als je maar eerlijk bent en je best doet.

Kijk naar hem, opgegroeid in een Surinaams eenoudergezin in Rotterdam-Noord. Het was niet gemakkelijk, maar hij en zijn vrienden 'gaven elkaar de inspiratie iets uit het leven te halen'. Ze hadden allemaal dezelfde drang: 'Geen criminaliteit, maar met een positieve instelling iets proberen te bereiken in het leven'. Dankzij de muziek is dat gelukt, en daar is hij dankbaar voor.

Maar sommige mensen slagen niet zo gemakkelijk, dat beseft hij ook. Asielzoekers, straatjongens. Daarom probeert hij ze te helpen. The Postmen hebben een eigen bedrijf, Social Life, waarmee ze geld dat ze met de muziek verdienen, willen gebruiken voor allerlei projecten.

Ze zijn bijvoorbeeld actief bij allerlei activiteiten rond het slavernijverleden. En sinds een jaar of drie werken ze samen met de stichting Vluchtelingenwerk. Ze houden regelmatig workshops met vluchtelingen, waarbij ze ook rappers als E-life en dj's uit de scene uitnodigen. The Anonymous Mis vindt het leerzame ontmoetingen: 'In Nederland kun je je toekomst bepalen, maar voor hen is dat niet zo. Ik begrijp wel dat ze hier naartoe komen.'

En hij heeft nog allerlei andere plannen met Social Life. Hij wil investeren in winkels en horeca-ondernemingen, zodat die kansarme jongeren kunnen aannemen. De hiphopstudio in Den Haag waar The Postmen nu hun derde plaat opnemen, die zou hij wel willen uitbreiden tot een een hang out voor de jeugd.

Want daar gaat het hem om: mensen uit allerlei hoeken en gaten bij elkaar brengen. Om ze zo te laten beseffen dat het niet gaat om kleur of om afkomst. Social Life moet een beweging worden, zegt hij, een positief idee over hoe je in het leven staat. 'Qua gevoel en cultuur moet alles gemixt worden. We leven toch in een multiculturele samenleving.'

Dat klinkt heel links, beaamt de zanger. 'Maar ik denk niet in links en rechts, ik ga uit van mijn gevoelens. Daarom kan ik mij niet identificeren met een politieke partij. Als je toch vraagt welke richting ik uit ga, dan kan ik me meer identificeren met ''linkse'' gedachten.'

Het probleem, aldus Mis: 'Er zijn geen hippe linkse partijen.'

De LPF, kijk, die is modern. 'Fortuyn sprak directe taal. Hij sprak de gevoelens van een hoop mensen uit, waar het voor die mensen echt om gaat. Maar bij de LPF kan ik me niet aansluiten: die heeft niet echt toffe gedachten.

'Ze zeggen: het land is vol. Maar ze kennen de vluchtelingen niet eens. We leven in één wereld, dus als het ergens anders slecht gaat, moet je helpen. Stel dat het hier een keer verkeerd gaat. Bovendien: Nederland is een klein Amerika, één grote melting pot, dat houd je niet tegen.'

Hij zou willen dat de linkse partijen die boodschap 'duidelijk en direct' naar voren zouden brengen. 'Nu zijn ze slap. Ze praten in moeilijke termen, ze lijken er omheen te lullen. Dat raakt mij niet en dat raakt the common people ook niet. Als de LPF iets zegt over buitenlanders: kom dan met goede tegenargumenten!'

Bovendien, zegt hij, stralen de linkse politici een veel te behoudende, oud-Nederlandse levensstijl uit. 'En ze missen kleur. Er zijn heel veel goed opgeleide allochtonen en Nederlanders met buitenlandse voorouders, maar je ziet ze niet in de partijen. Daarom stemmen volgens mij ook zo weinig allochtone Nederlandse mensen: ze voelen zich nog steeds een buitenstaander.'

Stotijn vindt het jammer: 'Er is een linkse Pim Fortuyn nodig.' Maar daarop wachten doet hij niet. Hij draagt zijn eigen berichten en gedachten wel uit, in zijn muziek - luister naar het nummer Crisis - en met Social Life. Zo wil hij een voorbeeld zijn, een 'systeem binnen het systeem' creëren, 'op mijn eigen kleine gebiedje'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden