De Lowlandsganger (van 16 tot 51) en zijn plan: ik ga voor de chaos

Op Lowlands komen mensen van alle leeftijden, soorten, maten en groepen af. Omdat er zoveel te doen is, is Lowlands voor iedereen anders en komt iedereen er met een ander plan. Voor sommige bezoekers is het de eerste keer, maar er lopen ook vele veteranen rond. Volkskrant.nl vraagt vier mensen vooraf over hun verwachtingen en plannen, en achteraf wat er van hun plannen terecht is gekomen.

Festivalgangers vandaag op de camping van Lowlands. Beeld anp
Festivalgangers vandaag op de camping van Lowlands.Beeld anp

Naam: Harro Schwenke
Leeftijd: 16
Beroep: Scholier
Aantal keer Lowlands: Dit eerste keer.
Waar sta je? Weten we nog niet, maar we proberen op camping 1 tot en met 4 terecht te komen.
Met wie ga je? Ik ga met Sam uit mijn klas en ik ken verder nog heel veel mensen die gaan.
Wat zijn je plannen? Ik ga niet echt voor één artiest maar ik wil wel in de avond de hele technoreeks afgaan. En zondag moet ik ook wachten op de avond als alle dubstep-artiesten draaien.
Wat zijn je verwachtingen? Ik had vanaf mijn 15de geld gespaard en wilde het aan iets bijzonders uitgeven. Ik twijfelde nog tussen Awakenings festival en Lowlands, want ik hou van technomuziek, maar Awakefest duurt nog even en Lowlands lijkt mij wel ideaal om het festivalgebeuren te ontdekken. Ik verwacht heel veel gezelligheid, er komen heel goede artiesten dus ik verwacht ook goede muziek. En ik verwacht dat er een goed groepsgevoel is.

Harro. Beeld
Harro.

Naam: Marleen Wierda
Leeftijd: 25
Beroep: Student
Aantal keer Lowlands: Dit wordt mijn zevende keer.
Waar sta je? Op camping 2 - direct tegenover 24-uurs tent. Dit is exact dezelfde plek als vorig jaar, en vanaf nu onze vaste plek. Je zit daar constant in de herrie, dus niemand wil daar staan! Meer plek voor ons.
Met wie ga je? Ik ben met heel veel mensen, maar ik ben er vooral ook alleen. Dat is mijn plan, ik wil niet steeds bij één persoon of één groep zijn, maar mijn eigen gang kunnen gaan en bij verschillende mensen aansluiten.
Wat zijn je plannen? Ik wil naar de Black Keys, The Gaslight Anthem en - zoals iedereen waarschijnlijk - naar de Foo Figthers. Maar uiteindelijk zullen we weer heel veel in het gras op de Alphaheuvel liggen.
Wat zijn je verwachtingen? Ik denk dat het deze keer belachelijk heet wordt, dus ik ben benieuwd naar het zwembad, het strandje dat er dit jaar voor het eerst is en ik heb zin in het grote watergevecht dat gepland staat op zaterdagmiddag. Lowlands is - vooral op zondagnacht - zo'n totale chaos, daar houd ik van!

Marleen. Beeld
Marleen.

Naam: Amber Roner
Leeftijd: 30
Beroep: Communicatiemedewerker en radioverslaggeefster
Aantal keer Lowlands: Dit wordt mijn vijfde editie.
Waar sta je? We zijn vroeg gaan rijden en hebben een plekje weten te bemachtigen op camping 4.
Met wie ga je? Met vijf vriendinnen tussen de 28 en 37. En met alle mensen die ik verder tegenkom.
Wat zijn je plannen? Ik verheug me enorm op Foo Fighters, Blaudzun, Black Keys en The Whitest Boy Alive en Skrillex. Maar het meest zin heb ik in de Heideroosjes. Dat is een van de bands waarmee ik ben opgegroeid. Ik heb ze jaren geleden al eens op Lowlands gezien en daar heb ik zeer goede herinneringen aan. Dit is de laatste kans om ze ooit nog op Lowlands te zien, want ze stoppen dit jaar.
Als Henk 'Henky Penky' Schiffmacher er weer staat, laat ik wéér een Lowlands-tattoo door hem zetten. Vorig jaar heb ik het Lowlandslogo - met het scheermesje - laten tatoeëren. Lowlands is de enige kans om je te laten tatoeëren door Henky Penky - in zijn eigen winkel kun je geen afspraken met hem maken.
Wat zijn je verwachtingen? Het wordt heel warm, dus ik verwacht veel zweet, maar ook veel leuke optredens. Ik verwacht zoals altijd op Lowlands een relaxte sfeer, het vakantiegevoel, lekker wakker worden, richting het festivalterrein sjokken, daar in het gras liggen, een beetje dansen, eten en heel veel leuke mensen. Je kunt heel makkelijk met onbekenden een praatje maken als je daar zin in hebt. En zo niet, dan niet. Je hoeft niets op Lowlands! Op Lowlands maak ik echt mijn hoofd leeg van mijn drukke leven.

Amber. Beeld
Amber.

Naam: Erwin Blom
Leeftijd: 51
Beroep: Zelfstandig ondernemer op het gebied van media-innovatie, blogger, spreker, schrijver
Aantal keer Lowlands: Alle 20 keer! De eerste jaren als radioverslaggever voor de VPRO en de laatste jaren als bezoeker.
Waar sta je? Op camping 7, in de buurt van de campers. Daar is een soort 1ste klas veldje, met eigen dixies ;-)
Met wie ga je? Met de hele familie, waaronder mijn twee kinderen van 14 en 16.
Wat zijn je plannen? Onderweg van Zuid-Frankrijk naar huis hebben we een Spotify-lijst beluisterd met op Lowlands geprogrammeerde artiesten. Op basis daarvan hebben we bepaald waar we naartoe willen. We willen onder andere naar tUnE-yArDs, Django Django en Black Keys. Maar je plant dingen om er ook weer vanaf te kunnen wijken.
Wat zijn je verwachtingen? Veel Lowlandsveteranen, die er vanaf het eerste uur komen, klagen over al die jonge mensen die op Lowlands komen. Maar ik vind dat juist leuk, ik zie hoe mijn zestien jarige dochter het beleeft. Ik kom zelf ook als bezoeker, maar kijk tegelijk met een zekere afstand naar hoe de nieuwe jonge lichting het beleeft. Maar hoe dan ook blijft Lowlands natuurlijk geweldig: hoe je drie dagen met een heel grote groep mensen, die elkaar niet kent, het gevoel hebt dat je iets met elkaar hebt omdat je daar samen bent en het samen beleeft, dat is heel bijzonder.

Erwin. Beeld
Erwin.

Volkskrant.nl is aanwezig op Lowlands. Volg het via liveblogs, verslagen en recensies op deze site.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden