De louche man met de geldkoffer

Hij verrijkte niet alleen zichzelf, maar ook de CDU. Karlheinz Schreiber, wapenhandelaar en louche lobbyist, zit nu evenals de Duitse christen-democraten in de nesten....

KARLHEINZ Schreiber is iemand, die de leiders van de CDU in Duitsland zich liever niet meer herinneren. 'Bewust ben ik de heer Schreiber niet tegengekomen.' (Volker Rühe in Die Welt, 2 december). 'Ik heb iemand ontmoet die zich voorstelde als de leider van een onderneming. Later heb ik vastgesteld dat het om die meneer Schreiber ging. (...) Dat was alles.' (Wolfgang Schäuble in de bondsdag, 2 december).

Deze week gaf CDU-voorzitter Schäuble toe dat hij van de louche wapenhandelaar en lobbyist Schreiber honderdduizend mark contant had ontvangen. 'Kan je een gesprekspartner vergeten, als hij je honderdduizend mark contant geeft?', vroeg een Duitse krant zich af.

Hoewel Schreiber in Canada verblijft, laat hij zijn oude vrienden van de CDU niet met rust. Het koffertje met een miljoen mark dat hij in 1991 bij de Zwitserse grens aan CDU-penningmeester Kiep gaf, bracht de geld-affaire aan het rollen. De gift aan partijvoorzitter Schäuble bracht de CDU deze week verder in het nauw. Schreiber waarschuwde dat het einde nog niet in zicht is.

'De werkelijke schade voor de Bondsrepubliek Duitsland moet nog komen. Uit deze zaak zullen nog vele feiten in de openbaarheid komen die de gezamenlijke politieke klasse schaden, en vooral die van Beieren', zei Schreiber tegen Die Welt. De afrekening kan binnenkort beginnen. Volgens bronnen bij de Duitse justitie levert Canada Schreiber op 24 januari uit aan Duitsland. Hij wordt verdacht van belastingontduiking en omkoping.

Schreiber (65) weet zoveel omdat hij door Duitse wapenfabrikanten jarenlang werd ingezet als smeergeld-koerier. De ondernemer was bij uitstek geschikt als intermediair tussen politiek en bedrijfsleven. In zijn Heimat Beieren, waar hij opklom van tapijtverkoper tot ondernemer, was hij nauw bevriend met de ongekroonde koning Franz-Josef Strauss. Onder Strauss ontwikkelde hij zich tot smeergeld-expert. Duitse bedrijven wendden zich tot hem als een deal niet zonder provisiebetalingen tot stand kon komen. Bij zijn bemiddelingen voor wapenfabrikanten als Thyssen en Airbus beloonde Schreiber zichzelf vorstelijk.

Volgens justitie hield hij twintig miljoen mark aan dergelijke inkomsten voor de belastingdienst verborgen. Begin september vorig jaar werd hij in Canada gearresteerd. Daar wordt hij verdacht van de omkoping van ex-premier Brian Mulroney.

Schreiber is een beminnelijk man, die degene die hij spreekt de groeten meegeeft voor hun echtgenoten, ook als hij die niet kent. Maar de Duitse politici kunnen dit keer niet op zijn welwillendheid rekenen. Ze hebben hem na gedane zaken verloochend, vindt hij. 'Je kunt niet zonder meer zeggen dat ik bij mijn projecten in het belang van Duitsland goed behandeld ben door de CDU', zei hij in een interview. 'Dat zal binnenkort een thema worden.'

Het is duidelijk: Schreiber ziet zichzelf niet als een wetsovertreder, maar een weldoener voor Duitsland. De Duitse economie profiteert, als het industrieconcern Thyssen pantserwagens aan Saudi-Arabië of Canada verkoopt. 'Politici hebben allemaal hun donaties nodig, vooral in de verkiezingsstrijd. En die krijgen ze niet in het bejaardenhuis of de armenwijk', zei hij.

Tien jaar lang wierf Schreiber bij de regering voor zijn project in Canada: een fabriek waar Thyssen pantserwagens zou produceren met hemzelf als directeur van dochter 'Thyssen-Bearhead Industries'. De mislukking wijt hij de Duitse politici.

Thyssen gaf vrijdag toe dat het Schreiber acht miljoen mark heeft betaald in verband met het Canadese project. Het grootste deel van het geld werd overgemaakt op de rekening van International Aircraft Leasing, een bedrijf van Schreiber in Liechtenstein. De Canadese justitie vermoedt dat de betalingen aan Mulroney en anderen hier vandaan kwamen.

Langzamerhand worden de details van Schreibers netwerk bekend. De man met de geldkoffer houdt Beieren en Berlijn in spanning: wie is de volgende, die hem beter bleek te kennen en een bekentenis gaat afleggen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden