De Lombard geeft 't Onstein slaag

Op de ochtend van Hemelvaartsdag verdrongen de captains van tweeëndertig viertallen zich in het kantoor van sponsor Arboned voor een groot vel papier met een knock-out schema....

De vierde editie van de Arboned Team Cup is uitgegroeid tot een van de belangrijkste evenementen van het seizoen. Een prima formule.

Het definitieve karakter van deze opzet brengt verrassingen binnen handbereik. De meesterklassers van het Amsterdamse Hok, als derde en vijfde geplaatst, vochten vanaf het allereerste begin voor lijfsbehoud. Na wanhopig gespartel in de slotfase struikelden zij tegen lager geplaatste teams en konden al direct na de eerste ronde naar huis.

De plaatsingscommissie kreeg het gelijk aan de zijde. De nummers een, twee, vier en zes bereikten de halve finale. 't Onstein (met de hakken over de sloot na een benauwde halve finale (114-112) tegen Bertens/Bakkeren/Barendregt/Paping) en de Lombard zorgden inderdaad voor de geprogrammeerde eindstrijd.

Een interessante confrontatie tussen het sinds kort geformeerde viertal van de Rotterdamse bridgesociëteit de Lombard (Westra/Muller en Drijver/de Wijs) en de het afgelopen seizoen ongenaakbare Jansma/Verhees en Maas/Ramondt. Met het oog op het EK voor landenteams (16-30 juni, Tenerife), dat over precies twee weken na vandaag van start gaat, een laatste test voor de twee paren van 't Onstein.

Een spel of tien ging de strijd gelijk op tot de Rotterdammers in opgewekte stijl een drietal grote swings creëerden. Van de ervaren spelers van 't Onstein mag je voldoende weerstandsvermogen verwachten om terug te vechten. Zij slaagden er evenwel nooit in het tij te keren, en kwamen als aangeschoten wild ver achter de Lombard door de finish.

Anton Maas was duidelijk: 'In de halve finale speelden Louk en Jan (Verhees/Jansma) voortreffelijk en Vincent (Ramondt) en ik matig. In de finale was het omgekeerde het geval. Voor succes op Tenerife moet iedereen (Paulissen/Kirchhoff is het derde paar) voortdurend goed presteren.'

Ton Bakkeren reageerde intens teleurgesteld na het nipte verlies met twee schamele imps van zijn team tegen 't Onstein. 'We hebben daar zelf hard aan meegewerkt door ze drie keer van de manche naar slem te drijven. En die slems zaten er nog in ook!' In diagram 1 een van die wrede spellen.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

1* 1* 2* 2*

3SA 4* pas pas

5* 5* pas pas

6* pas pas dbl

pas pas pas --

Bakkeren opende rustig met de saaie zuidhand en zag vervolgens het bieden exploderen. Werd er, en zo ja welke, actie van hem verwacht toen uiteindelijk na 6* twee passen volgden? Met de vooral verdedigende waardes besloot zuid tot een doublet. Om even later met lede ogen te constateren dat west, Verhees, snel twee schoppen in oost troefde en, inclusief de snit op *H, twaalf slagen en +1090 opraapte.

Maas/Ramondt kregen het slempotentieel van de noord-zuid handen in diagram 2 aan de oppervlakte. Het slem in de mindere nominatie bleek vervolgens te lastig te hanteren.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

2* 3* dbl redbl

pas 4* pas 4*

pas 4SA pas 5SA

pas 6* pas 6*

pas pas pas --

Na het goedgetimede 2*-volgbod van west, Simon de Wijs, bleef de vier-vier fit in ruiten buiten beeld (6*, waarin twaalf slagen eenvoudig zijn, was een poging voor 7*) en stoomden noord-zuid op naar het redelijke klein slem in schoppen.

West kwam uit met harten, getroefd in zuid. Klaveren naar het aas en een klaveren uit de dummy voor *10 van west. Het hartenvervolg werd getroefd en een klaveren laag in noord getroefd. Overgestoken naar *A en *V uit zuid, west *H, getroefd met *A in de dummy. De leider, Ramondt, moest nu de troeven voor nul verliezers spelen. Hij nam de grootste kans, schoppen naar *10 in zuid. West won de slag met troef boer en speelde harten door. Zuid was troefkort en eindigde met drie down.

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 2* -- 3*

pas 3* pas 4*

pas 4* pas pas

pas -- -- --

Op de andere tafel kregen Westra/Muller in noord-zuid vrije doorgang. Zij vonden wel de ruitenaansluiting, roken echter nooit aan de mogelijkheid van twaalf slagen en stelden zich tevreden met de manche in schoppen. Zuid, Bauke Muller, maakte na de uitkomst van een kleine klaveren dertien slagen.

In diagram 3 de definitieve nekslag waarmee de Lombard de landskampioen en tevens Arboned-titelverdediger velde.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

2* 3* 4* 4*

pas pas dbl pas

pas pas -- --

Het redbod van 4* tegen de kwetsbare 4* lag voor de hand; er zijn heel wat noordhanden te construeren waarmee zelfs 4* gemaakt is. Oost hield het bieden met een doublet aan de gang en west, Bas Drijver, nam de economisch gezien beste beslissing met de veilige plusscore tegen 4*. West kwam uit met een kleine harten voor het aas van oost die ruiten inspeelde voor *B van west. Ruiten aas en een ingetroefde ruiten waarna oost een kleine klaveren naspeelde. De leider, Maas, schatte *A in oost en speelde *H, voor het aas van west. Klaveren na voor *VB en vier down: +800 voor de Lombard. Geen catastrofe, klein verlies, omdat ook 5* er nog inzit voor +650?

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

3* 3* 4* 4*

pas pas 5* pas

pas pas -- --

Oost, Jansma, wist na 3* van een rode vijf-vijf in west en verkoos in plaats van het flexibele doublet ervoor zelf door te bieden. Met open kaarten zijn elf slagen eenvoudig, snit op *H en *H. Zuid, Berry Westra stelde de leider met de uitkomst van *6 op de proef. Was dit een singleton? Dan moet de leider *A nemen en hopen dat hij de harten zonder verliezers behandelt en *H in zuid zit. Als er in 5* een troefverliezer is moet de leider zowel de klaveren als de ruitensnit nemen. De leider vreesde een singleton klaveren, nam direct *A en ging vervolgens down vanwege de vaste hartenverliezer, *A en *H.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden