De lol van 'The A-Team': twee uur over de top chaos

The A-Team..

FS

In de jaren tachtig gaf het A-team het begrip ‘soldier of fortune’ nog best een vrolijke bijklank. De vier leden waren vogelvrij, gezocht door de regering vanwege een misdaad die ze niet gepleegd hadden. Maar ze waren nooit te beroerd om hun talenten in te zetten voor mensen in nood.

In de film loopt het viertal in Irak de hedendaagse ‘soldiers of fortune’ tegen het lijf: de huurlingen van ‘Black Forest’ die graag moorden vanwege de bakken geld die ze daarmee verdienen. En precies deze types zorgen ervoor dat onze vier helden veranderen van ‘het sterkste wapen’ van het leger in gezochte criminelen.

Interessant. Niet omdat The A-Team echt kritiek wil leveren op de inmenging van bedrijven als Black Water in de Amerikaanse defensiestructuur, maar het is een slim grapje dat de premisse van de televisieserie naar het nu brengt. In de film proberen B.A., Face, Murdock en Hannibal vervolgens hun naam te zuiveren.

Hoe ze dat precies doen en door wie ze waarom worden tegengewerkt, valt amper na te vertellen. Het scenario raakt volledig ondergesneeuwd door krankzinnige, soms veel te onhandig gemonteerde actiescènes, die de nadruk leggen op kogelregens, explosies en andere beelden van algehele destructie. Het is twee uur over the top chaos.

Maar dat is meteen de lol van The A-Team en pret is het sterkste punt van de film. Grapjes verwijzen weliswaar vaak naar het origineel, maar zijn ook leuk zijn voor degenen die de serie niet kennen. De vier personages – die hier memorabel worden geherintroduceerd – blijken zo sterk dat ze de tand des tijds gemakkelijk doorstaan en de nieuwe acteurs hebben er zichtbaar zin in.

The A-Team is met veel plezier gemaakt vermaak voor al die mensen die blij worden van vier tegengestelde karakters die een naar beneden stortende tank veilig op de grond moeten zetten, gewapend met drie parachutes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden