Commentaar

'De lol van het afsteken van vuurwerk weegt niet meer op tegen de schade'

Velen hebben er vanavond weer plezier van, maar de roep om een verbod op consumentenvuurwerk zwelt aan. Dat is om zeker dertien redenen terecht, schrijft Raoul du Pré in het commentaar van de Volkskrant.

Bij een vuurwerkhandel vinden de laatste voorbereidingen voor de verkoop plaats. Beeld anp
Bij een vuurwerkhandel vinden de laatste voorbereidingen voor de verkoop plaats.Beeld anp

Omdat we nu al weten dat de komende 48 uur weer zeker achthonderd mensen naar het ziekenhuis moeten met serieuze verwondingen aan hun gezicht of ledematen.

Omdat enkele tientallen van hen het nieuwe jaar beginnen met een oog minder.

Omdat daar ook altijd enkele kinderen bij zijn.

Omdat eenderde van de slachtoffers zal worden getroffen door projectielen van een ander.

Omdat vele van de gewonden nooit meer hun werk kunnen doen zoals voorheen. Of nooit meer kunnen worden waarvan zij nu nog dromen.

Omdat het kabinet alle pleidooien voor een verbod in de wind slaat met maar één, nogal zwak argument: dat veel mensen er zo aan gehecht zijn (dat gold veertig jaar geleden ook voor autorijden na vijf borrels, voordat de blaastest werd ingevoerd).

Omdat vier op de vijf mensen helemaal niet meedoen en het met die gehechtheid dus best meevalt.

Omdat agenten en ambulancebroeders nu al opzien tegen komende nacht, vanwege alle vuurwerkbommen die naar hun hoofd worden gegooid, terwijl ze gewoon hun werk willen doen.

Omdat het alom aanwezige geknal en gesis in hoge mate bijdraagt aan de hoogst gespannen sfeer in veel uitgaansgebieden - een sfeer die in de rest van het jaar niet wordt geëvenaard. Niet voor niets stelt een snel groeiend aantal burgemeesters nu al vuurwerkvrije zones in.

Omdat de snelle opmars van het illegale vuurwerk mede mogelijk wordt gemaakt door de omstandigheden in de nieuwjaarsnacht, waarin alles geoorloofd lijkt en elke controle bij voorbaat ondoenlijk is. Als de lat op nul ligt, zijn overtreders veel gemakkelijker op te sporen.

Omdat ze in heel veel beschaafde landen zoals Frankrijk en de VS, waar ze het afsteken aan professionals overlaten, heus geen minder prettige jaarwisseling hebben.

Omdat het weliswaar jammer is voor onze 13-jarige zonen en buurjongetjes voor wie het zo onweerstaanbaar is (tien rotjes met een lont aan elkaar: wow!), maar juist daarom moeten wij hen tegen zichzelf beschermen. Ze mogen ook niet autorijden, hoe graag ze dat ook zouden willen.

Omdat dat zorgvuldig uitgezochte pakketje van u in de praktijk toch weer tegenvalt.

Dat zijn dertien redenen om het afsteken van vuurwerk door consumenten nu toch echt maar eens te verbieden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het dierenleed en de milieuvervuiling. De lol weegt niet meer op tegen de schade. Welke grote politieke partij pakt de handschoen op?

Raoul du Pré is chef politiek van de de Volkskrant.

undefined

Jongeren steken vuurwerk af op de laatste dag van het jaar. Het afsteken is toegestaan vanaf 10:00 uur tot nieuwjaarsdag 02:00 uur. Beeld anp
Jongeren steken vuurwerk af op de laatste dag van het jaar. Het afsteken is toegestaan vanaf 10:00 uur tot nieuwjaarsdag 02:00 uur.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden