Lokale kwesties

De lokale kwestie: 'Spuiforum verdeelt Den Haag tot op het bot'

Op 19 maart kiest Nederland nieuwe gemeenteraden. Geen gemakkelijke keuze, want de gemeentepolitiek staat niet dagelijks op de voorpagina's. Waar gaat het eigenlijk over in de lokale politiek? De regiocorrespondenten van de Volkskrant lichten een aantal lokale kwesties uit. Vandaag Bart Dirks vanuit Den Haag over de bouw van een nieuw cultuurpaleis.

Artist Impression van het Spuiforum. Beeld Neutelings Riedijk
Artist Impression van het Spuiforum.Beeld Neutelings Riedijk

Welke kwestie domineert de raadsverkiezingen in Den Haag?
Wéér gaan de Haagse verkiezingen over de bouw van het Spuiforum, het beoogde onderkomen van het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Ook de twee vorige verkiezingen was het een heet hangijzer. Het moet een cultureel icoon zonder weerga worden, maar daar is lang niet iedereen het over eens.

Na eindeloze verhitte debatten heeft een raadsmeerderheid (de coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA) met het Spuiforum ingestemd. Het gebouw dat oogt als een 65 meter hoge jukebox gaat volgens de begroting 181 miljoen euro kosten. Aan de zuidkant van het Scheveningse strand wordt al een tijdelijk theater gebouwd.

GroenLinks en de Haagse Stadspartij zijn tegen het Spuiforum en bepleiten renovatie voor het verouderde Lucent Danstheater en van de Anton Philipszaal. In het leegstaand ministerie achter de twee zalen kan dan het conservatorium worden ondergebracht.

De stad is en blijft tot op het bot verdeeld over het Spuiforum. Cijfers, ramingen en second opinions vliegen je om de oren. De nieuwbouw is veel duurder dan het college zegt. Nee, zegt het college, renovatie is nog duurder dan nieuwbouw. Tegenstanders vinden het spilzucht in tijden dat bibliotheken moeten sluiten en de rijen voor de voedselbanken groeien. Voorstanders zeggen dat de bouw en exploitatie juist heel veel banen gaat opleveren en de stad extra aantrekkingskracht geeft.

Artist impression van het Spuiforum. Beeld Neutelings Riedijk
Artist impression van het Spuiforum.Beeld Neutelings Riedijk
Op het Scheveningse Zuiderstrand wordt dit theater gebouwd. Beeld Gemeente Den Haag
Op het Scheveningse Zuiderstrand wordt dit theater gebouwd.Beeld Gemeente Den Haag

Welke partijen kunnen elkaar hierover wel schieten en waarom?
Het is een potje hullie tegen zullie: de huidige coalitie (PvdA, VVD, D66 en CDA) versus de rest, van GroenLinks tot PVV. De oppositiepartijen beloven hun kiezers de bouwplannen alsnog terug te blazen, mochten ze de stad gaan besturen.

Wie gaat scoren op dit punt?
Elke partij die stemmen kan wegkapen bij de PvdA. Die coalitiepartij is weliswaar voor het Spuiforum, maar de sociaal-democratische achterban is net zo verdeeld als de rest van de stad. Om het nog gecompliceerder te maken: PvdA-raadslid Gerard Verspui, nummer 5 op de kandidatenlijst, is eveneens mordicus tegen. Wat als PvdA-kiezers massaal op Verspui stemmen?

De PvdA vreest echter vooral dat de kiezers weglopen naar GroenLinks en de Haagse Stadspartij. 'We worden overstelpt met boze reacties van de Haagse bevolking over de bouw van het Spuiforum', zegt lijsttrekker Joris Wijsmuller van de Stadspartij. Wijsmuller heeft, mede door het vastbijten in dit dossier, een plek bemachtigd bij de laatste twaalf voor de titel 'beste raadslid van Nederland'.

Hoe denkt de Hagenaar en Hagenees over deze kwestie?
Vooral de tegenstanders roeren zich, voorstanders van het Spuiforum hoor je eigenlijk niet. Maar die zijn er wel degelijk. En veel Hagenaars zijn de discussie na al die jaren spuugzat.

Hoe gaat dit na 19 maart aflopen?
Het wordt spannend als de huidige coalitie zijn meerderheid verliest. Dan wordt het wheelen en dealen tijdens de formatie van het nieuwe college. Welke prijs zijn PvdA, VVD, D66 en CDA bereid te betalen voor een compromis?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden