Lokale Kwesties

De lokale kwestie: 'In Roermond gaat het over één man: Jos van Rey'

Op 19 maart kiest Nederland nieuwe gemeenteraden. Geen gemakkelijke keuze, want de gemeentepolitiek staat niet dagelijks op de voorpagina's. Waar gaat het eigenlijk over in de lokale politiek? De regiocorrespondenten van de Volkskrant lichten een aantal lokale kwesties uit. Vandaag: Peter de Graaf over Roermond.

Verkiezingsposters van de Liberale Volkspartij Roermond met daarop Jos van Rey hangen open een pand in het centrum van Roermond.Beeld anp

Welke kwestie domineert de raadsverkiezingen in Roermond?
De politieke partijen hebben het natuurlijk over uiteenlopende stadszaken, van een betere verbinding tussen het Design Outlet Center met de binnenstad tot meer werkgelegenheid en betere zorg. Maar eigenlijk domineert maar één thema de verkiezingen, of beter gezegd: één persoon. Dat is Jos van Rey, jarenlang de zonnekoning van Roermond tot hij in oktober 2012 moest aftreden als VVD-wethouder nadat justitie een corruptieonderzoek naar hem was begonnen. Dat onderzoek loopt nog steeds, de landelijke VVD-leiding verbood Van Rey daarom om mee te doen met de verkiezingen, dus begon hij zijn eigen partij: de Liberale Volkspartij Roermond (LVR).

Bij een eerste peiling vorig najaar was de LVR, waarvan Van Rey lijstduwer is, meteen de grootste. Deze week werd die dominantie nog eens bevestigd. Volgens een 'representatieve' peiling van Overheid in Nederland behaalt de LVR 10 zetels, twee keer zoveel als de VVD, tot voor kort de grootste partij in Roermond. De grote vraag is nu of Van Rey, als de LVR de verkiezingen wint, ook wethouder wil of zal worden. En of de LVR voldoende coalitiegenoten kan vinden.

Diverse partijen, waaronder de VVD, GroenLinks en D66, hebben al laten weten niet met de LVR in zee te willen gaan. Zij baseren die weerstand vooral op het lopende corruptieonderzoek en de rechtszaak die Van Rey boven het hoofd hangt.

16 september 2013, Jos van Rey licht zijn overstap van de VVD naar LVR toe.Beeld ANP

Welke partijen kunnen elkaar hierover wel schieten en waarom?
Het is een hard gevecht tussen de LVR en zo'n beetje alle andere partijen. Vooral GroenLinks-wethouder Marianne Smitsmans geeft Van Rey en zijn kompanen - de meerderheid van de oude VVD-fractie is naar zijn partij overgestapt - stevig van repliek: 'Van Rey zou zijn persoonlijk belang en ego opzij moeten zetten. Als hij dat had gedaan, dán was Van Rey groot geweest. De affaire overschaduwt de politiek en de verkiezingen. Dat is niet in het belang van onze stad.'

LVR-fractievoorzitter Dré Peters spreekt van 'een heksenjacht' op Van Rey en ergert zich groen en geel dat steeds 'alle speren' op zijn partij zijn gericht. Maar die slachtofferrol komt hem ook wel goed uit. Peters pareert elke aanval op de omstreden deelname van Van Rey aan de verkiezingen met de oneliner: 'Voor ons is iemand onschuldig tot het tegendeel is bewezen.' Na een verkiezingsdebat afgelopen weekend ('een verloren zondagmiddag') kondigde hij aan niet meer aan een volgend debat mee te doen. 'Hier heb ik geen zin meer in. Bovendien krijgen we landelijke aandacht zat', aldus Peters.

Hij hekelde vooral het optreden van CDA-lijsttrekker Angely Waajen, die volgens hem ook niet met de LVR wil besturen, maar dat niet ronduit zegt. 'Draaikonterij noem ik dat. Zeg dan rechtuit dat je niet met ons samen wil.' Waajen zelf zei in een reactie kritisch te zijn, maar niemand uit te sluiten.

Verkiezingsposters van de Liberale Volkspartij naast posters van de Roermondse VVD.Beeld anp
LVR-lijsttrekker Dré Peters.Beeld anp

Wie gaat scoren op dit punt?
Het lijkt erop dat Van Rey de grote winnaar wordt van de verkiezingen. Hij houdt zich relatief gedeisd in de verkiezingscampagne, maar smult van alle aandacht en de positieve peilingen. 'Er moet nieuwe schwung in de stad komen', zegt hij in een verkiezingsfilmpje van zijn partij (hieronder, tekst loopt door onder de video). 'Want de stad staat sedert oktober 2012 stil.' In die maand stapte Van Rey op als wethouder en verlieten ook de andere twee VVD-bestuurders het college van B&W.

Hoe denkt de burger over deze kwestie?
Ondanks het lopende corruptieonderzoek blijft Van Rey opvallend populair in Roermond. Hij heeft de Limburgse stad op de kaart gezet, zeggen vriend én vijand. Hij was de stuwende kracht achter het Design Outlet Center, met een goede wegaansluiting naar Duitsland, en diverse andere economische projecten. Menige inwoner praat de bekende riedel van de LVR na: iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. In navolging van de LVR-kopstukken vinden veel Roermondenaren bovendien dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie wel heel erg lang duurt. Uit het onderzoek van Overheid in Nederland blijkt 44 procent van de LVR-stemmers op deze partij te stemmen omdat Jos van Rey op de kieslijst staat. Over de vraag of Van Rey ook maar meteen wethouder moet worden, zijn de meningen verdeeld.

Hoe gaat dit na 19 maart aflopen?
Peilingen zijn natuurlijk maar peilingen. Het blijft de grote vraag wat de traditionele VVD-kiezer uiteindelijk in het stemhokje doet. Als de LVR de grootste wordt, is het maar de vraag of ze een coalitie kan vormen. Het is niet uitgesloten dat in de huidige verhoudingen uiteindelijk een brede coalitie van andere partijen Roermond gaat besturen. Over Van Rey als mogelijke wethouder wordt natuurlijk volop gespeculeerd. Hijzelf houdt zich op de vlakte. Het lijkt echter uitgesloten dat hij dit jaar al terugkeert op het pluche. Want wat het grote corruptie-onderzoek (de mogelijke vriendjespolitiek met een projectontwikkelaar) uiteindelijk gaat opleveren, is nog onduidelijk. Maar het is vrijwel zeker dat Van Rey wel veroordeeld zal worden voor schending van de geheimhoudingsplicht bij de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester in 2012. Want de man die daarvan profiteerde, VVD-kandidaat en voormalig burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns, is voor het aannemen van die 'geheime informatie' reeds veroordeeld door de rechtbank in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden