De linkse oppositie wil een hoorzitting over het afschaffen van de dividendbelasting

GroenLinks, SP en PvdA willen in de Tweede Kamer een hoorzitting houden over de afschaffing van de dividendbelasting door het nieuwe kabinet.

Robert Giebels
Archiefbeeld van een hoorzitting Beeld anp
Archiefbeeld van een hoorzittingBeeld anp

PvdA-leider Lodewijk Asscher twitterde dat hij, GroenLinks-leider Jesse Klaver en SP-voorman Emile Roemer 'nu wel eens willen weten' waarom Rutte III de belasting op de winstuitkering van aandeelhouders wil afschaffen. Asscher noemt de maatregel, die de schatkist 1,4 miljard euro kost, een 'sinterklaascadeau voor beleggers'.

Hoe, met wie en wanneer de hoorzitting moet plaatsvinden is onduidelijk. Ook geeft Asscher niet aan welke politieke stappen op de hoorzitting moeten volgen. Logisch zou zijn dat enkele wetenschappers op het gebied van vestigingsklimaat, belastingen en internationale fiscale constructies dit jaar naar de Kamer komen om inhoudelijke vragen van de oppositie te beantwoorden. De gesprekspartners van de Kamer staan daarbij overigens niet onder ede.

'Onverantwoordelijk'

De afschaffing van de dividendbelasting was de voorbij week een prominent onderwerp in het eerste grote debat met Rutte III. Premier Rutte werd door een samenwerkend links blok van Klaver, Roemer en Asscher, gesteund door de rest van de oppositie, erover onder vuur genomen. Rutte kwam in de ogen van de linkse leiders niet tot een bevredigd antwoord op de vraag waarom de belasting moet worden afgeschaft. De leiders van de coalitiefracties konden de oppositie evenmin overtuigen en typeerden de effecten van de afschaffing als een 'gok' (VVD-fractievoorzitter Dijkhoff) of als een 'inschatting' (CDA-leider Buma).

Rutte leek te kiezen voor de vlucht naar voren en zei dat het onverantwoordelijk zou zijn om de dividendbelasting niet af te schaffen. Dat zou desastreus uitpakken voor het vestigingsklimaat en daarmee voor de werkgelegenheid. De economisch adviseur van het kabinet, het Centraal Planbureau, kan daarvoor echter geen bewijs vinden. Het enige zekere effect van afschaffing van de dividendbelasting is dat er 1,4 miljard minder belastinginkomsten zijn.

In het AD zegt Asscher - vijf jaar vicepremier naast Rutte - persoonlijk veel waardering voor de premier te hebben, maar te menen dat Rutte 'gezag verliest' met diens standpunt over de dividendbelasting. 'Je kunt niet de dividendbelasting afschaffen met als argument dat je mensen tegenkomt die zeggen dat die belasting een probleem is.' Tegelijk, zo taxeert Asscher, is er voor Rutte geen weg terug. 'Daarmee bezorgt hij dit kabinet een enorm probleem', zegt de nieuwe oppositiepoliticus.

Geen enkele partij had afschaffing van de dividendbelasting in haar verkiezingsprogramma staan. Toch staat het in het regeerakkoord. Waarom wordt de belasting afgeschaft en wat betekent dit?

Eindelijk komt de linkse samenwerking van de grond: tijdens de vuurdoop van Rutte III zagen we een team van rivalen dat streed tegen het gesloten linkse front. (+)

In het commentaar van de Volkskrant schrijven we dat het afschaffen van de dividendbelasting ratio ontbeert en bovendien tegen Europese regels in gaat. Nederland maakt zich klaar voor een 'belastingrace naar de bodem'.

Onze lezers vinden het een onzalig plan: burgers gaan meer betalen en de staat loopt 1,4 miljard mis. Ze zijn niet de enige: ook andere media vinden het schrappen van de belasting 'slecht onderbouwd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden