De lijst van Buma (en wat er allemaal niet aan klopt)

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma wil minder 'Brussel'. Maar veel van de Europese wetgeving die hij terug wil, bestaat niet of raakt Nederland nauwelijks omdat de nationale regels verder gaan dan in EU-verband is afgesproken. Een overzicht.

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma Beeld ANP

Vrouwenquotum
Kennelijk heeft Buma even niet opgelet, want het plan voor een verplicht aantal vrouwen aan de top van het bedrijfsleven is in de Europese Commissie gesneuveld. Wat resteert, is een niet bindend streefcijfer waarover de lidstaten en het Europees Parlement zich nog moeten buigen. Vooralsnog valt hier dus niets terug te halen.

Kapitaaleisen pensioenfondsen
De Commissie onderzoekt vergroting van de financiële buffers voor pensioenfondsen. Eurocommissaris Barnier is zich bewust van de Nederlandse zorgen over dit voornemen. Een plan ligt er echter nog niet. Als het er komt, is het aan de lidstaten en het europarlement wat ervan overblijft. Ook hier valt dus nog geen macht terug te halen.

Mediatoezicht
Het wordt eentonig, maar hier is nog niet het begin van een Commissievoorstel. Wel bracht een groep van media-experts onlangs een advies uit aan commissaris Kroes. Het is aan haar of het tot een wetsvoorstel leidt waarop de lidstaten en het parlement vervolgens mogen schieten.

Zwangerschapsverlof
De huidige EU-regels dateren uit 1992 en geven een vrouw recht op minimaal 14 weken verlof. Alle pogingen om dat uit te breiden (ook naar de vader) zijn stukgelopen op verzet van de lidstaten. De Nederlandse wet schrijft 16 weken (betaald) verlof voor. Ook hier kan Buma dus niets terughalen.

Cookiewetgeving
De Nederlandse cookieregels gaan verder dan in de EU is afgesproken. Commissaris Kroes is hier niet blij mee. Als Buma de Nederlandse wetgeving wil afzwakken, vindt hij bij haar een luisterend oor.

Openbare aanbesteding
Om eerlijke concurrentie te bevorderen, moeten overheidsprojecten van enige omvang openbaar worden aanbesteed. Buma wil een ondergrens van zeker 200 duizend euro om papieren rompslomp te voorkomen. Voor openbare werken ligt die grens al op 5 miljoen euro, voor de levering van diensten meestal op 200 duizend euro. Hier valt iets te winnen.

Apk
Een voorstel van de Commissie om de reguliere technische controle van auto en motoren aan te scherpen, is onlangs fors afgezwakt door de lidstaten en het parlement. Het CDA kan proberen de apk-regels weer helemaal nationaal te maken. Probleem is dat Hongaarse, Franse, Poolse en Letse auto's ook op Nederlandse wegen rijden. Met laksere controle elders importeer je ongelukken.

Nitraat en fijnstof
Hier is teruggave van bevoegdheden mogelijk. Een tijdrovende kwestie is dat wel, want Nederland moet een meerderheid van de lidstaten achter zich krijgen. Vervelend voor Buma bovendien is dat dit haaks staat op zijn streven naar meer macht voor de EU op de interne markt. Verschil in nationale regels voor de uitstoot van nitraat en stikstof leidt al snel tot concurrentienadeel of -voordeel voor boeren en bedrijven. Lastig is ook dat vies water en vieze lucht zich weinig aantrekken van grenzen. Meer souplesse elders veroorzaakt meer vervuiling hier.

Neelie Kroes Beeld ANP

Toewijzen sociale woningen
Hier ligt een kleine kans voor Buma. De EU schrijft nu voor dat woningbouwcorporaties maar een beperkt deel van hun sociale woningen op de vrije markt mogen brengen. Anders leggen commerciële verhuurders het af tegen de met publiek geld gefinancierde corporaties. Misschien kan de Nederlandse Mededingingsautoriteit dit toezicht overnemen.

Energielabels huizen
Recentelijk in de EU verplicht gesteld met steun van het vorige VVD/CDA-kabinet. Deze bevoegdheid kan het CDA terugvragen. Of de burger daar iets mee opschiet, is de vraag. Nederland steunt de EU-doelstelling voor meer energiebesparing en huizen zijn goed voor 40 procent van het energieverbruik.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden