De liefhebber kruipt weer uit zijn schulp

Zaterdag verzamelt het peloton zich in Gent voor de eerste grote wedstrijd van het seizoen. Oude liefde roest niet...

Marije Randewijk

Wat moet het dezer dagen heerlijk voelen om Vlaming te zijn. Een banvloek over het wielrennen bestaat er niet. De liefde aan het cyclisme mag nog steeds openlijk worden verklaard.

Stijn Devolder zei dinsdag dat hij dood gaat als hij niet mag meedoen aan de voorjaarsklassiekers. Leif Hoste beweerde woensdag sinds de Ronde van Vlaanderen alleen maar te denken aan zijn revanche in de Ronde van Vlaanderen. En de rest van de week is het woord natuurlijk aan een andere Vlaamse renner, Tom Boonen.

Het wielerseizoen staat in Noordwest-Europa op het punt te beginnen, maar in sommige kringen kun je daarover tegenwoordig beter zwijgen. Met wielrenners hoor je je niet in te laten. Schorriemorrie is het, ze doen alles wat God verboden heeft. Het kwaad kent geen betere vertegenwoordigers.

De liefhebbers hebben het zwaar gehad. Na een seizoen vol kommer en kwel leek ook in de winter geen einde te komen aan de schandalen, leugens en ruzies. Ze zijn gedecimeerd en hebben zich lang in hun schulp teruggetrokken, murw geslagen door de sceptici, ook wel de moraalridders genoemd.

Toch gaat het hart weer open, begint als vanouds de lente en verandert de taal, als zaterdag in Gent de renners starten in de Omloop Het Volk. Dan wordt er weer ‘gestoempt’, ‘een snok aan gegeven’ en worden ‘duivels ontbonden’. Niet voor iedereen heeft de sport aan aantrekkingskracht ingeboet.

Oude liefde roest niet, hoewel nog niet alles is vergeven en vergeten. Onduidelijk is hoe lang het herstel nog vergt en dat heeft het wielrennen vooral aan zichzelf te wijten. Zelfdestructie is nauw verweven met de sport. Niemand zal verbaasd opkijken wanneer Floyd Landis dit seizoen al terugkeert in het peloton en toch de winnaar van de Tour van 2006 blijkt te zijn. Ook de nummer twee Oscar Pereiro niet.

Dit had sinds die turbulente ronde het eerste wielerverhaal moeten worden zonder de aanduidingen Operación Puerto, bloeddoping en Eufemiano Fuentes. Dat lukt slecht. Bij een sportieve bespiegeling over het seizoen horen acteurs. En de casting van vooral de grote ronden is niet afgerond.

Tot de Ronde van Italië kan de naam van Ivan Basso worden genegeerd. Van hem worden in de klassiekers geen zeges verwacht. Daarin zullen Valverde, Boonen, Schleck, Bettini, Cancellara en Schumacher de dienst uitmaken. Hoewel de traditie wil dat van die voorspellingen altijd bijzonder weinig uitkomt.

Maar de krachtsverhoudingen zullen in het voorjaar weinig verschuiven. Quickstep en Rabobank lijken de sterkste blokken. Het Nederlandse collectief oogt, ondanks het afscheid van Erik Dekker, sterker dan ooit. Een fitte Oscar Freire en een eerzuchtige Thomas Dekker maken een wereld van verschil in Breukinks team, dat tot 2012 in het peloton blijft.

Hoe de grote ronden er dit seizoen zullen uitzien, is daarentegen nog ongewis, om tal van redenen. Basso is van harte welkom in de Giro. Daar wenst de organisator geen politieagent te spelen. Ze hebben hem nodig als uithangbord. Alle renners met een dubieus verleden worden er met open armen ontvangen. Of dat de geloofwaardigheid van de sport schaadt, dondert in Italië niet.

Toch kan vooral het justitiële onderzoek naar Jan Ullrich ook voor Basso nog vervelende gevolgen hebben. In Duitsland blijkt de vergelijking van het dna van de gestopte Duitser met de in het laboratorium van Fuentes gevonden bloedzakken niet tegen te houden. Een positieve uitkomst lijkt gevolgen te hebben voor de renners uit de affaire Operación Puerto. Een onderzoeksrechter in Bergamo blijkt de stalen van Basso al te hebben opgevraagd in Spanje.

Om die reden is ook nog altijd onduidelijk of de Italiaanse kopman van Discovery Channel wel uitgenodigd zal worden voor de Tour de France. Organisator ASO heeft zich samen met de collega’s van de andere twee grote ronden losgemaakt van de Protour en heeft de verzending van de uitnodigingen, tot ergernis van de internationale wielerunie (UCI), weer in eigen hand genomen.

Het heeft intern tot een groot conflict geleid. Alsof de wielerliefhebber nog niet genoeg te verduren had. Zaterdag zal hij uit zijn schulp kruipen en in stilte genieten als de renners voor het eerst dit seizoen de Muur van Geraardsbergen opstormen. Want wielerliefde is onvoorwaardelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden