De Liefde

Omweg..

Tekst: 'Bijna tien jaar dagelijkse ontmoetingen op het werk waren nodig om tot de onthutsende ontdekking te komen dat we voor elkaar waren geschapen', schrijft een lezer(es) die haar of zijn rol in de gebeurtenissen liever in het midden laat. 'Onze middelbare leeftijd alsook de al tientallen jaren aanwezigheid van echtvriend(in) en kinderen bij beiden, deed daaraan geen afbreuk. Maar nu het zover was gekomen, moest de ultieme bevestiging van onze liefde ook maar snel plaats vinden. Helaas. . . we stonden met onze gezinnen op het punt op vakantie te gaan en het was niet mogelijk daarvóór nog 'tijd en plaats' te vinden.

En toen rijpte het onzalige idee gewoon in de vakantie af te spreken, want het idee van de bevestiging van onze liefde onder de Franse zon deed onze harten sneller kloppen. Het ene gezin stond echter op het punt te vertrekken naar Boedapest; het andere naar de Frans/Spaanse grens. . .

De taken werden verdeeld: zij arrangeerde een toevallige ontmoeting met zíjn vrouw die eindigde met de afspraak ''zeker bij elkaar langs te komen als we toch in de buurt kwamen'' en daartoe werden ook de vakantie-adressen uitgewisseld. Hij zou zijn vakantiebestemming zien te veranderen in Frankrijk.

De weergoden hielpen. Al in Oostenrijk bleek het zo heet dat zijn opmerking ''om te vluchten richting Atlantische Oceaan'' niet eens zo raar viel. Toen Wenen een inferno van boven de veertig graden bleek, was het hele gezin het erover eens: dit was gekkenwerk, Zwitserland moest het worden en misschien wel de kust. Zwitserland bleek een hel. Het was bloedheet en de tocht over alle passen met een uurgemiddelde van nog geen zestig kilometer per uur plus de dure hotels brachten de stemming in de auto terug tot het absolute nul-punt.

Tot overmaat van ramp ontmoette dochter van vijftien onderweg haar Liefde en weigerde te vertrekken. Na een dag ruzie en in drank gesmoord overleg met de ouders van de jongen werd dochter achtergelaten met de afspraak dat ze na drie weken in Nederland zou worden afgeleverd.

De Frans/Spaanse grens lonkte. . . Het kostte toch wat moeite. In Frankrijk aangekomen kreeg zijn gezin een aanrijding. Daarna bleek het nog wel mogelijk de rest van het gezin ervan te overtuigen dat het amfitheater van Orange een must was, maar waarom zo hoognodig naar de camping van een collega moest worden gegaan in de Pyreneeën bleek niemand te begrijpen.

Wellicht dat na in geforceerd tempo ruim tweeduizend kilometer te hebben afgelegd de afstand van nog enkele honderden kilometers een rol speelde. Twee ruzieachtige dagen later kwam hij op haar camping aan: van de zo sterke liefdesgevoelens was bij hem al niet veel meer over. Het restje verdween toen een wat vermoeid ogende man, die met zichtbare moeite een groep eigen en Franse kinderen bezig hield, mededeelde dat zijn vrouw met een vriendin naar de grote stad was en misschien de gehele nacht, maar zeker tot middernacht zou wegblijven.

Een dag later was zijn gezin thuis en toen dochterlief twee weken later in gezondheid werd afgeleverd, werd de sfeer ook weer wat ontspannen. Hopelijk is via de Reis- en Kredietbrief de aanrijdingsschade te verhalen.'

Vergissing

'Gentse feesten, een zomeravond. Heet, héél heet, en reuze gezellig. Die combinatie was de aanleiding om zowat alle soorten en kleuren van de Belgische weelde te proeven. Zo liep ik dus, wat zatjes en gelukkig, over een feestende boulevard toen ik wat verderop Lian zag staan, een kennis uit Nijmegen. Zonder enige schroom liep ik op haar af, haar luid toeroepend hoe leuk het was haar juist hier te ontmoeten en dat we terstond nòg een pint moesten nemen. Haar enigszins verbouwereerde reactie moet me in de euforie helemaal ontgaan zijn, maar ze stemde in.

Het feestje bruiste aan alle kanten en samen trokken we van optreden naar cafeetje. Een nieuwe zwoele zomerdag brak al aan toen we ons eigen feestje waardig afsloten in het logeerkamertje van mijn Vlaamse vrienden. Zelfs bij het afscheid na een broodnodige kop koffie viel me niet op dat haar tongval toch wel wat Vlaams aandeed voor een Nijmeegse.

Een paar dagen later stuurde ze me een kaartje. Ik had haar overrompeld en verrast, maar ze had volop genoten van de hele feestnacht. Ondertekend met de vriendelijkste groeten van Lilian, uit Knokke-Heist.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden