De liefde zit diep bij judobroers Elmont

nk mannen

Mark Misérus

rotterdam Ze zijn elkaars grootste supporters, maar soms wordt het Guillaume en Dex Elmont even teveel. Dan zou de een het liefst stilletjes van de tribune verdwijnen, om de ander maar niet bezig te hoeven zien op de judomat.


In het Rotterdamse Topsportcentrum bleven ze zaterdagvond op hun plek tijdens de finales van de NK. Guillaume volgde vanaf een lage tribune in dikke jas zijn jongere broer, die na zijn laatste partij staand vanuit de hoek in T-shirt de rol van supporter op zich nam.


Maar dat het ze veel moeite kostte om de hele partij uit te zitten, was ze aan te zien. Dat beiden zich pas na weinig spectaculaire en voorzichtige finales opnieuw kampioen mochten noemen, gold niet als de oorzaak. Het is de spanning van het kijken naar de ander die ze bij de keel grijpt.


'Ik sta drie keer liever zelf op de mat dan ik naar hem moet kijken', zei Dex Elmont, nog voor de slotpartij van zijn broer. 'Je zit maar op de tribune te bewegen, maar je kunt nergens heen. Het is zenuwslopend. Ik trek het moeilijk.'


Het waren woorden waarin Guillaume zich kon vinden. Hij ervaart dezelfde spanning als zijn broer, een spanning die zich niet laat vergelijken met de zenuwen voor zijn eigen wedstrijd, maar die toch hevig aanwezig is. 'Ik heb het niet onder controle, want hij moet het doen. Dus schreeuw ik soms wat. Maar aan de kant sta ik machteloos.'


De oudste van 29 zou de jongste het liefst af en toe 'een tik onder zijn hol geven' om hem het beetje motivatie mee te geven dat net beslissend kan zijn. Dex Elmont (26) geldt al geruime tijd als een groot judotalent, maar is ook onvoorspelbaar. Met zijn tweede plaatsen bij het EK vorig jaar en het WK, in september in Japan, loste hij een deel van de belofte in sinds hij zijn entree maakte in het seniorenjudo.


De zilveren medaille van Tokio kwam na twee klasseringen ver in het achterveld, uit de lucht vallen. Het betekende ook voor Guillaume een lange dag op de tribunes van het Yoyogi-stadion. Steeds geraakte Dex een ronde verder, steeds kwam het onmogelijke iets dichterbij. 'Het deed me goed hem bezig te zien. Maar ik ben geen partij rustig geweest', bekent de wereldkampioen van 2007.


Dat er toch nog een medaille meeging met een familielid, compenseerde zijn eigen zevende plaats voor een deel. En toen hij zag hoe blij zijn broer was, vond Dex dat hij niet te lang kon blijven sakkeren over zijn gemiste kans op goud. Zo werkt het bij de 'Elmont Brothers', de artiestennaam waarmee ze op Twitter hun judoleven delen met de fans.


De voorbereiding op de NK waren ze zoals gewoonlijk samen aangegaan. In hun opvoeding werd hun al geleerd zich over elkaar te ontfermen en de ander zijn succes te gunnen. 'Jaloers op hem ben ik niet. Nooit geweest ook. Al scheelt het ook dat we nooit concurrenten van elkaar zijn geweest', zei Dex.


De banden zijn hecht en de liefde gaat diep bij de bloedbroeders, vertelde Guillaume. 'We houden zoveel van elkaar, daarom hebben we alles voor elkaar over.' Als de een weer eens worstelt om de laatste grammen kwijt te raken voor een toernooi, biedt de ander mentale hulp. Ontbreekt bij de een het vereiste beetje scherpte, dan weet de ander wat hem te doen staat.


Ze doen het al jaren zo. Waarom mensen hen er dan toch steeds op aanspreken? Omdat kennelijk niet alle broers en zussen op die manier lief en leed delen, zei Dex te vermoeden. 'Het is jammer dat je het niet vaker tegenkomt. Wij zijn in elk geval niet anders gewend.'


Met hun prestaties in Rotterdam haalden ze twee andere bekende judobroers voor het voetlicht. Door de vijfde titel van Dex en de tiende van Guillaume zijn ze Dennis en Elco van der Geest voorbijgestreefd als grootgrutters in NK-titels. En dat zal zo blijven. Dennis is al geruime tijd gestopt, Elco komt sinds vorig jaar voor België uit.


Het record zei de nieuwe houders niets. Guillaume won net als Dennis van der Geest zijn titels op rij zonder een NK te missen. Maar ook dat was niet van groot belang. Het was hem meer waard dat hij op een dag weer eens al zijn partijen had gewonnen. NK of niet.


Weliswaar voldeden ze als internationale toernooigangers aan hun plicht door hun klasse te blijven aanvoeren, elk toernooi brengt weer druk met zich mee . Of ze nu zelf moeten judoën of elkaar vanaf de kant in het oog houden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden