De liefde - een verhaal van liefde, ziekte en dood

Jonas Gardell schetst met veel medeleven de levens van de eerste Zweedse aidsslachtoffers.

EDITH KOENDERS

Jonas Gardell: De liefde - een verhaal van liefde, ziekte en dood

***

Uit het Zweeds vertaald door Kim Liebrand.

De Geus; 271 pagina's; euro 19,95.

In eigen land is de Zweedse schrijver en komiek Jonas Gardell overladen met prijzen sinds De liefde - het eerste deel van zijn trilogie Een verhaal van liefde, ziekte en dood - in 2012 uitkwam. Van dit epos over de emancipatie van homoseksuelen is ook een tv-drama gemaakt dat op 1 december door de BBC wordt uitgezonden.

'Droog nooit tranen zonder handschoenen', luidt de letterlijke vertaling van de originele titel, een verwijzing naar de openingsscène waarin een jonge verzorgster in een opwelling de tranen droogt van een uitgemergelde jonge man.

Ze heeft tegen de regels in haar handschoenen uitgedaan en weet nog niet - het zijn de jaren tachtig van de vorige eeuw - wat wij inmiddels wel weten: deze man heeft aids. De vermaning van haar oudere collega is typerend voor de algemene reactie op deze aanvankelijk duistere en alles verwoestende ziekte.

Met compassie beschrijft Gardell de jeugd van Rasmus en Benjamin, die zich proberen te ontworstelen aan hun dorpse en religieuze omgeving als ze hun seksuele geaardheid ontdekken. Dat hun levenspaden elkaar zullen kruisen, is geen verrassing maar hun zoektocht gebruikt Gardell om ons een spiegel voor te houden. In 1971, zo schrijft hij, werd door zestien mensen de eerste Gay Pridedemonstratie gehouden in Zweden. Bijna alles speelde zich nog af in het geniep, in parken, openbare toiletten, anoniem.

Gezien de toenemende intolerantie is dit met feiten doorspekte liefdespamflet actueler dan ooit. Het soms wat droge realisme zij Gardell vergeven. Hij heeft met De liefde een gedenkwaardig monument opgericht voor de vele bekende en onbekende slachtoffers.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden