Lezersbrieven

De lezersbrieven over Ard van der Steur

Ard van der Steur is afgetreden. Het ontbrak de Haagse brekebeen aan politieke sluwheid en zijn politieke reserves waren opgebruikt. In een aantal scherpe, kritische brieven hekelen Volkskrantlezers de gang van zaken rond zijn aftreden. En waarom heeft de Tweede Kamer niet doorgevraagd?

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie treedt af nadat hij opnieuw in opspraak kwam, omdat hij informatie zou hebben achtergehouden over de Teevendeal.Beeld anp

Voorgekookt aftreden

Van der Steur stapte op. De Tweede Kamer die zowel Rutte als Van der Steur fel aanviel, had na de mededeling van het aftreden opeens geen zin meer om het debat voort te zetten. Voor alle partijen is dat natuurlijk de beste oplossing. Rutte blijft zo buiten schot en daardoor leidt de VDD niet meer gezichtsverlies dan strikt noodzakelijk.

De andere partijen hebben het Rutte niet moeilijk gemaakt, waardoor zowel Rutte als deze partijen de coalitie-onderhandelingen onbezwaard door wraakgevoelens kunnen voeren. Het 'voor wat, hoort wat' voor de coalitie-onderhandelingen is gisteravond al gestart en ik ga er gewoon van uit dat dit scenario met de belangrijkste partijen al voor het debat is afgesproken. Daarmee blijkt het debat met Van der Steur en zijn aftreden voorgekookt, maar het geserveerde gerecht ruikt kwalijk en laat een vieze smaak achter.

Ko Hoogmoed, Castricum

Onvolledig informeren

De Tweede Kamer heeft zich weer kunnen profileren met het onvolledig informeren van de Tweede Kamer. Begrijpen zij dat de burger het helemaal heeft gehad met de gevestigde partijen? Het populisme is een reactie op hun onverbeterlijke gedrag.

E. Holleman, Voorschoten

Doorvragen ho maar

Rutte blijft volhouden dat hij Teeven niet gevraagd heeft naar zijn herinnering van het bedrag in de Teevendeal. Dat kan waar zijn, maar dat betekent niet dat hij het niet wist. Zonder te vragen kan Teeven het aan Rutte verteld hebben en ook is het mogelijk dat Rutte van iemand anders de informatie van Teeven gekregen heeft, al of niet na ernaar gevraagd te hebben aan die persoon of personen.

In Nieuwsuur van 26 januari werd verteld dat meerdere mensen op het ministerie van Algemene Zaken op de hoogte waren van het werkelijke bedrag of een goede schatting daarvan. Rutte heeft het dan niet expliciet aan Teeven gevraagd, maar kan toch op de hoogte gesteld zijn van de informatie. De Kamer heeft dus niet slim doorgevraagd en daarmee een kans laten lopen om de waarheid boven tafel te krijgen en Rutte ten val te brengen.

Albert Knop, Hoorn

Waarheid is zoek

Het debat over de zoveelste faux pas van minister Van der Steur is in volle gang. Ik luister maar met een half oor. Premier Rutte is aan het woord en rept over 'waarheidswending'. Ik spits mijn oren, wát zei hij?! Ik grijp naar de afstandsbediening om terug te spoelen. Waarheidswending, is dat eigenlijk wel goed Nederlands? Het klinkt een beetje als Trumpiaanse newspeak.

Wél een mooi synoniem trouwens voor de 'alternative facts' die Van der Steur hanteert. Ik speel het fragment opnieuw af en luister geconcentreerd. Oh, waarheidsvinding zei onze premier. Logisch toch? De waarheid is immers allang zoek.

Anita Vocht, Hoofddorp

Verwarring

Wat is normaal in de ogen van Rutte? Het verduisteren van bonnetjes en het verdraaien van de waarheid? Of de ferme verdediging ervan door Rutte? Of gelden de door Rutte gewenste fatsoensnormen alleen voor het volk? Help mij: ik raak in verwarring.

Maaike van der Horst, Haarlem

Ruttes omhelzing

Bij de grote foto op de voorpagina van de Volkskrant van 27 januari waarop premier Rutte de opgestapte Van der Steur omhelst past maar een onderschrift: Judas.

J. Hendriks, Reeuwijk

De foto op de voorpagina van vrijdag 27 januari.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Drama

VVD-bewindslieden als mevrouw Schippers zijn er als de kippen bij om Van der Steurs aftreden te betitelen als een 'persoonlijk drama'. Maar wat is er in godsnaam dramatisch aan iemand die door fout op fout te stapelen zijn krediet verspeelt?

Ouders die hun kind verliezen, omslaande boten met vluchtelingen, een tiener die ten onder gaat aan anorexia of de belabberde verzorging in een verzorgingstehuis - dat is drama, en persoonlijk. Zonder twijfel zal Van der Steur binnen de kortste keren weer een leuke baan vinden die helemaal is toegesneden op zijn geweldige talent anderen een oor aan te naaien. Iets in de verzekeringswereld bijvoorbeeld.

Alfons Lammers, Otterlo

Onontkoombaar

Het aftreden van Ard van der Steur was onontkoombaar. Alleen de eigen VVD, met de minister-president voorop, steunde hem nog volop. Dat gegeven, en bovendien de door Van der Steur gevolgde verdedigingslijn, maken duidelijk dat het achterliggende mechanisme nog springlevend is.

Dat mechanisme is een welhaast reflexmatige reactie van bestuurlijke instituties om bij zwaar weer een mistgordijn op te trekken. Dit zit helaas in de genen van veel bestuurders en als de nood aan de man komt is het dan ook alle hens aan dek om een zo omfloerst mogelijke tekst naar de volksvertegenwoordigers te sturen. En als lid van de Tweede Kamer was Van der Steur vanzelfsprekend graag bereid om zijn partijgenoot Opstelten een helpende hand toe te steken bij het opstellen van zo'n tekst. Bij de VVD ben je immers vrienden voor het leven, nietwaar? Kennelijk is zo'n mechanisme verslavend, en valt het afscheid nemen daarvan zwaar. De snik van Van der Steur valt dan ook te begrijpen.

Henk Schell, Bennebroek

Geachte redactie

Dit is een speciale selectie van de lezersbrieven aan de redactie van de Volkskrant over het aftreden van minister Van der Steur. Lees hier alle andere ingezonden brieven.

Ruttes Volkskrantbrief

Graag zou ik reageren op de lezersbrief van M. Rutte uit Den Haag van vrijdag 27 januari. Een goed Nederlands spreekwoord luidt: 'Verbeter de wereld, begin bij jezelf.' Als premier zou je daar, naar mijn mening, toch een voorbeeldfunctie in moeten vervullen, zeker als je alle Nederlanders hiertoe oproept in een open brief.

Het onverkwikkelijke debat over de bonnetjes affaire van donderdag getuigt echter niet van het feit dat de ministers van de VVD, onder wie de premier van Nederland, het nodig lijken te vinden dit ook zelf toe te passen, waardoor er bij mij de indruk van een dubbele moraal ontstaat. Is dit een voorbeeld van 'normaal gedrag'?

Ik denk dat er op deze manier geen basis kan ontstaan voor het gesprek waar Mark Rutte in zijn brief in de Volkskrant zo van harte op hoopt.

Sandra de Jager, Zutphen

Plucheplakker

Tijdens het debat in de Tweede Kamer op 26 januari dat leidde tot het vertrek van VVD-minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie stelde PVV-leider Geert Wilders de minister de vraag: 'Bent u een plucheplakker of zegt u: ik doe Nederland een plezier en stap op?'

Omdat stoelen in de Kamer sinds 1992 zijn bekleed met koningsblauw leder zou Geert er beter aan gedaan hebben Ard te vragen of hij wellicht 'een lederklever' was. Geert moet wel met zijn tijd meegaan.

Klaas Pietersen, Eindhoven

Lees meer

Minister van Bonnetjes, Blunders & Beledigingen (+)
Luttele minuten voordat Ard van der Steur zichzelf, de natie en het door de VVD zo mishandelde ministerie uit hun lijden verloste, had Mark Rutte nog een Ruttiaanse lofzang gehouden op zijn minister van Bonnetjes, Blunders & Beledigingen Aan Het Adres Van Integere Onderzoekers.

Haagse brekebeen miste politieke sluwheid
Met gebroken stem en verbitterd over de in zijn ogen onterechte beschuldigingen kondigde Ard van der Steur gisteren zijn vertrek aan. De 'uitstekende jurist' wist dat al zijn politieke reserves waren verteerd.

De andere kant: Minister Van der Steur kon ook veel goed doen (+)
Minister Ard van der Steur treedt af omdat hij iets te gretig teksten van zijn voorganger redigeerde. Dat uitgerekend het knutselen aan teksten hem opbreekt is wrang, want met taal kan hij juist zo goed overweg en hij is ook nog een sociaal dier bovendien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden