De leukste ijsbaantjes van Nederland

Van Leeuwarden tot Bergen op Zoom en van Dordrecht tot Arnhem: overal in Nederland zijn in stad en dorp kunstijsbaantjes opgetrokken, in de meeste gevallen minimaal met een koek en zopietent...

Geef uw mening!

Wilt u een recensie geven van een van de ijsbaantjes uit de lijst, heeft u een opmerking over een ijsbaantje of heeft u een tip over een stads- of dorpsijsbaan die in de lijst ontbreekt? Dan kunt u hier uw mening geven. Ook de meningen van anderen kunt u hier lezen.

Naar de enquête

Almere

Kunstijsbaantje in het centrum van Almere-Stad op het Schipperplein. De Almeerse schaatsvereniging organiseert veel activiteiten voor kinderen op de ijsbaan. Met poffertjes- en oliebollenkraam. Open tot eind februari.

www.asv-almere.nl

Amersfoort

Tot en met zondag 7 januari kan er geschaatst worden op het Lieve Vrouwekerkhof. De baan is 600 m² groot, waardoor er tegelijk zo'n 200 mensen kunnen schaatsen. Er is een verwarmde horecatent voor een gezellige 'après-schaats'. Schaatsen zijn te huur. “Disco On Ice” met DJ TDK draait diverse vrijdagen en zaterdagen in de horecatent bij de ijsbaan. Op vrijdagavond 22 december verzorgt “Proef Amersfoort On Ice” een culinaire proeverij in het Bergpaviljoen.

www.kerstinamersfoort.nl

Amstelveen

IJsbaantje bij het winkelcentrum Stadshart Amstelveen. Met koek- en zopietent. Tot en met 7 januari dagelijks geopend van 12.00 tot 21.00 uur.

http://www.stadshartamstelveen.nl/

Amsterdam

Museumplein

Ook dit jaar is er weer een ijsbaan op de vijver achter het Rijksmuseum. Dagelijks tot en met 28 februari gratis te bezoeken van 10.00- 20.00 uur. Schaatsen zijn te huur bij de naastgelegen poffertjeskraam. Het Cobra café naast de ijsbaan verzorgt de koek en zopie.

Leidseplein

Tot en met zondag 7 januari is er op het Leidseplein een ijsbaan van tien bij achttien meter. De baan is dagelijks geopend van 10.00 tot 24.00 uur. Bij de ijsbaan is ook een oliebollenkraam en er zijn chalets waar wafels en suikerwaren worden verkocht.

Amsterdam-Noord

Op het Buikslotermeerplein voor het stadsdeelkantoor is tot en met 12 januari een overdekte ijsbaan van tien bij veertig meter. Kunstschaatsen zijn te huur. Toegang is € 3,50 voor volwassenen en € 2 voor kinderen tot 14 jaar. Er is ook winterkost verkrijgbaar.

www.amsterdamtourist.nl/nl/home/evenementen.aspx

Apeldoorn

De geheel overdekte ijsbaan op het Raadhuisplein is open tot en met 7 januari. Op zaterdag 23, donderdag 28 december en donderdag 4 januari staat de ijsbaan in het teken van “disco on ice” voor kinderen. Schaatsen kunnen gehuurd worden. Naast de ijsbaan is er een uitgebreid overdekt horecaterras. Bijna dagelijks kan er door iedereen gratis geschaatst worden, voor de juiste tijden zie:

www.ijsbaanapeldoorn.nl

Arnhem

Tot en met 7 januari is er een ijsbaan op de Korenmarkt. Er worden ook activiteiten op en rond de ijsbaan georganiseerd, zoals een optreden van de Dutch Diva's op 22 december, die samen met de ca. 250 deelnemers de Finale van de Koop- en Korenavond verzorgen. Vrijdag 29 december komt Sterren Dansen op het IJs met Maud. Verder zijn er diverse kinderactiviteiten. Het programma wordt afgesloten op 6 januari met de Red Bull Hummer met gast-dj's.

www.warmewinterweken.nl

Assen

De ijsbaan op het Koopmansplein biedt tot en met 8 januari niet alleen plaats aan schaatsen, maar ook aan veel andere activiteiten zoals ijsbowling in de kerstvakantie, er zijn spelletjes en is er een Unihockey toernooi. Op vrijdagavonden wordt een ‘Dancing on ice’ georganiseerd.

www.assen.nl

Bergen op Zoom

Kerstijsbaan op de Grote Markt tot 7 januari met Glühweinstube en koek en zopie. Dit jaar staat de Kerstijsbaan in het teken van het grote tv-succes “Dancing On Ice”. Er wordt een ijsdanswedstrijd georganiseerd. De finale van “Dancing On Ice, Bergen op Zoom” vindt plaats in het laatste weekend van de Kerstijsbaan.

www.kerstijsbaan.nl

Capelle a/d IJssel

Van zaterdag 9 december 2006 t/m vrijdag 19 januari 2007 is er weer een ijsbaan in het centrum van Capelle aan den IJssel. In tegenstelling tot de ijsbaan in 2004, is deze overdekt. Ook is het mogelijk om schaatsen te huren, iets te drinken of een hapje te eten.

www.4dots.nl/cms/4dots/?page=ijsbaan

Delft

Tot 8 januari kan er geschaatst worden op de Beestenmarkt. Op zaterdagochtend is er Vroege Vogel Schaatsen en op zondag Familieschaatsen. Lekker schaatsen en daarna een borrel drinken of poffertjes eten in de Schaatskoe. Iedere donderdagavond is er een speciaal norenuurtje.

www.schaatsbaandelft.nl

Den Haag

De openlucht schaatsbaan op het Plein is open tot en met 4 februari. De toegang is gratis en er kunnen schaatsen gehuurd worden. Scholen kunnen gratis gebruik maken van de ijsbaan en daarbij kunnen kinderen gratis schaatsen lenen. Er worden verschillende arrangementen georganiseerd met hapjes en drankjes. En op de ijsbaan is er dan curling en ijshockey en er kan broomball, priksleeën en ijs-sjoelen gespeeld worden.

www.ijsbaandenhaag.nl

Den Helder

De overdekte ijsbaan op het Julianaplein is tot en met 6 januari geopend, soms vanaf 9.00 uur, andere dagen later. Het in kerstsfeer ingerichte café is dagelijks vanaf 12.00 uur open. Daarnaast is er een koek- en zopietent.

www.ijsbaandenhelder.nl

Dordrecht

De Kerst IJsbaan op het Scheffersplein is tot en met 7 januari open. Hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar in de horecatent en skihutten. Er zijn ook schaatsen te huur. Verschillende organisaties zorgen voor activiteiten en amusement op de ijsbaan. Zo is er op 22 december ’s avonds een kinderdisco, zijn er talentenjachten en spelletjesmiddagen.

www.vvvdordrecht.nl

Ede

Friends on Ice, de ijsbaan in het Openluchttheater is tot en met 21 januari open. Compleet met muziek én koek en zopie. Gratis schaatsen of discoschaatsen. Er is een soulnight, apès ski avond, pasar on ice en een Tiroler avond. Er kunnen schaatsen gehuurd worden.

www.friendsonice.nl

Eindhoven

Op de overdekte ijsbaan van 800m2 op de Markt kan tot en met 7 januari geschaatst worden. Er worden in de stad nog veel meer “winteractiviteiten” georganiseerd. Kijk voor meer informatie op:

www.eindhovenwinterstad.nl

Emmen

Op het Marktplein ter hoogte van de Grote Kerk, compleet met horeca en terras, schaatsverhuur, muziek en toilletvoorziening. In de horecatent en op het terras rondom de feestelijk verlichte ijsbaan kan men van een hapje en een drankje, of zelfs van een warme maaltijd genieten.De markt op vrijdag wordt om de ijsbaan heen gebouwd.

www.emmenonice.nl

Enschede

Er is een overdekte ijsbaan van 600 m2 op de Oude Markt. Mét koek en zopie, poffertjes en glühwein. De ijsbaan is tijdens kerst en oud en nieuw geopend. Bij de ijsbaan zijn schaatsen te huur.

De Oude Markt is tijdens de feestmaand het nostalgisch hart van Enschede. Naast de ijsbaan staat een klassieke kermis. Een reuzenrad van 33 meter hoog geeft een prachtig een uitzicht over Enschede. Met oliebollenkraam, een kinderachtbaan en muizenstad.

www.vvvenschede.nl

Gemert-Bakel

Voor de vijfde keer in het Brabantse Gemert: het Winterpleinfestijn op het Ridderplein. Tot en met 7 januari. Extra's: liedjesfestival, après-ski party, Brabantse muziekmiddag, gospelkoor, jeugdorkest, jeugddisco, zevendorpenspel en café Koning Winter.

www.winterpleinfestijn.nl

Gorinchem

Op de Grote Markt kan tot en met 7 januari geschaatst worden op een kleinschalige ijsbaan. Schaatsen zijn te huur. De Grote Markt is aangekleed in wintersfeer. Naast de ijsbaan zijn verschillende activiteiten zoals een kerstlasershow, “Christmas is coming party” en DJ Willow Après Ski Sensation.

www.gorcumswinterfestijn.nl

Gouda

Tot en met zondag 7 januari is op de Goudse markt een ijsbaan met aan weerszijden tenten waarin het publiek wordt ontvangen voor schaatsen of gewoon toekijken. Schaatsen kan onder het genot van glühwein, warme chocolademelk en muziek. De Goudse ijsbaan is 540 vierkante meter. IJshockeyschaatsen worden ter plekke verhuurd. Er worden diverse activiteiten georganiseerd op en rondom de ijsbaan. De schaatsclub houdt in samenwerking met Gemeente Gouda clinics voor de jeugd.

www.goudabijkunstlicht.nl/ijsbaan.htm

Groningen

De Grote Markt en omgeving zijn tot en met 6 januari omgetoverd tot Wintercity, mét grote ijsbaan. Schaatsen kunnen gehuurd worden. De ijsbaan heeft een oppervlakte van 600 vierkante meter (15 m x 40 m). Rond de ijsbaan o.a. muziek, vermaak en clinics. Voor programma en openingstijden:

www.wintercity.nl

Hoogeveen

De Hoogeveense stadsijsbaan beleeft dit jaar zijn tweede winter. Het Kerkplein voor de Hoofdstraatkerk is van 7 december tot en met 7 januari omgedoopt in een IJspleijn. Met glühwein-voorziening, café en verlichte kerstboom.

www.ijspleijn.nl

Leeuwarden

In het kader van het Winterfeest kan er tot 23 december geschaatst worden op het Waagplein en Lange Pijp. In het decor van de monumentale binnenstad kan men genieten van ijsbaan, skibaan, kerstmarkt en natuurlijk voldoende après ski mogelijkheden direct aan het plein. Op de ijsbaan vele verschillende demonstraties; van ijshockey tot curling en van shorttrack tot ijsdansen.

www.winterfeestleeuwarden.nl

Leiden

De ijsbaan op de Beestenmarkt is elke dag geopend, ook Eerste en Tweede Kerstdag. De baan is 15 bij 30 meter. Met kerstbomen, lichtjes, een kerstmarkt (met kerststal), schaatsdemonstraties en af en toe Tiroler muziek of een koor. Glühwein op het terras. Schaatsen zijn te huren bij de ijsbaan.

www.ijsbaan.org

Leidschendam

Aan de rand van winkelcentrum Leidsenhage op het water naast restaurant Volle Maan ligt de ijsbaan van Leidschendam: 600 m2 groot en overdekt. Bezoekers van de baan kunnen volop gebruik maken van het verwarmde terras van het restaurant. Op de woensdagen is er een DJ aanwezig die het schaatsplezier aanvult met de grootste hits. De ijsbaan is tot en met maart 7 dagen per week geopend van 10:00 tot 22:00 uur. Schaatsen kunnen ter plaatse worden gehuurd en/of geslepen.

www.ijsbaan.nu

Maastricht

De schaatsbaan op het Vrijthof in Maastricht gaat er met 1000 vierkante meter prat op de grootste mobiele schaatsbaan van de Benelux te zijn. Hij maakt deel uit van een grootser spektakel, Winterland Maastricht (tot en met 7 januari), dat voor de achtste keer op het Vrijthof is neergestreken. Het jaarlijkse winterevenement – met ruim een miljoen bezoekers in 2005 op nummer vijf van de tophonderd van grootste publieksevenementen in Nederland – omvat verschillende attracties, waaronder een kersttreintje, een reuzenrad, een roetsjbaan en een icebar (met ijskrukken, een ijsbar en een ijspiano). Direct aan de schaatsbaan is Café Winterland gelegen (dagelijks open to 24 uur), waar op zondag 31 december de jaarlijkse Sylvesterparty plaatsvindt. Uiteraard is er ook een Glühweinbar. Verder o.a. een kerstmarkt.

www.winterland.nl

Middelburg

Voor het eerst heeft ook Middelburg een stadsijsbaan in de winter. Locatie: de Markt bij het stadhuis. Open tot 7 januari, dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur. Inclusief een terras en een horecapaviljoen dat een wintersbuffet met stamppotten serveert. De ijsbaan is aangekleed met kerstbomen en sneeuwpoppen.

www.ijsbaanmiddelburg.nl

Nijmegen

Er is een ijsbaan op de Grote Markt in het kader van het Mariken Winterfestival. Bij de ijsbaan zijn schaatsen te huur. Er zijn verschillende activiteiten. Zo is er in de kerstvakantie een sleebaan vanaf het Stevenskerkhof naar de Stikke Hezelstraat. Kijk voor meer informatie op:

www.marikenwinterfestival.nl

Roosendaal

Schaatsen tot en met 7 januari op de Nieuwstraat. Er zijn verschillende tijden gereserveerd voor specifieke doeleinden. Zo is er op zaterdagavond discoschaatsen en op zondagmorgen Kabouterschaatsen, voor groot/ouders met de kleintjes. Maandagmiddag is er gratis schaatsles en iedere week zijn er bijzondere activiteiten op de baan.

www.roosendaalonice.nl

Rotterdam

Centrum

De schaatsbaan, het Winterplein, ligt tot en met zondag 28 januari midden in het centrum op het Stadhuisplein te Rotterdam. Met o.a. schoolschaatsen, discoschaatsen, een curlingcompetitie en nog veel meer ijspret.

www.winterplein.nl

Rotterdam-Hoogvliet

Tot en met zondag 7 januari kunt u schaatsen bij The Ice Experience in Hoogvliet. Er ligt een overdekte ijsbaan langs de Aveling, op de Middenbaan Noord. Met live muziek – van easy listening tot pop en van golden oldies tot modern. Activiteiten onder andere discoschaatsen. Ook kunt u lessen krijgen in schaatsen en ijsdansen.

www.the-ice-experience.nl

Spijkenisse

De stad Spijkenisse heeft deze winter voor het eerst een tijdelijke kunstijsbaan. Het IJsplein Spijkenisse is tot en met zondag 14 januari dagelijks geopend, maar niet op 31 december en 1 januari. Op het terrein langs de Schenkelweg naast theater De Stoep. Met muziek, sfeerverlichting op en om de baan en in de kerstbomen, oliebollen en uiteraard soep en chocolademelk.

www.ijspleinspijkenisse.nl

Terneuzen

Voor het zesde opeenvolgende jaar is er een kunstijsbaan op de Markt waar geschaatst kan worden tot zondag 7 januari. Terneuzen is de enige Zeeuwse gemeente die een kunstijsbaan heeft. In een kraampje naast de baan is het genieten van een heerlijke kop warme chocolademelk, frisdrank of andere versnaperingen.

www.terneuzenonice.nl

Uden

Uden on Ice is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij een kunstijsbaan wordt opgebouwd op de Markt in het centrum van Uden. De stadsijsbaan in Uden kent een lange geschiedenis; al in 1956 lag er een schaatsbaan in Uden. Dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00 uur. De horeca is open tot 23.00 uur. Er is ook een nostalgische kermis bij de ijsbaan. Op oudjaarsavond is er een oliebollenparty.

www.uden-on-ice.nl

Utrecht

Op de ijsbaan bij het Winter Station van het Spoorwegmuseum kan geschaatst worden tot en met 7 januari. Op het Winterstation nemen verhalenvertellers in Dickens-kostuums, theaterstukken, zangkoren, besneeuwde daken, vuurkorven, glühwein, een nostalgische carrousel en een heuse schaatsbaan de bezoeker mee naar een andere wereld. Kijk voor meer informatie op:

www.spoorwegmuseum.nl/winterstation

Valkenswaard

Tot en met zondag 7 januari is er een ijsbaan op de Markt. Met activiteiten als “Disco on Ice”, Kinderschaatsweek, de schaatsende kerstman en een “Avontuurlijke schaatsworkshop voor kinderen” waarin ze onder begeleiding van topschaatsers op vele manieren over het ijs leren glijden.

www.valkenswaardonice.nl

Venray

Winterfestival Venray met ijsbaan op het Schouwburgplein, bij de Grote Markt. Geopend t/m zondag 2 januari, dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur en in het weekeinde tot 23.00 uur. Toegangsprijzen: 3 euro en schaatshuur 2,50. Extra's: terras, oliebollenkraam, koek- en zopietent, ijsshow, demonstraties kunstrijden, vier-tegen-vier-ijshockeytoernooi, dansgroepen, kinderoptredens, ijsprinses en -prinsverkiezing, live-muziek.

www.winterfestival.nl

Venlo

Tot en met 7 januari in het Nolenspark. Met veel muziek, optredens en andere activiteiten.

www.ijsbaanvenlo.nl

Vlaardingen

De overdekte ijsbaan naast het Delta Hotel is tot en met 7 januari open. Met kleine koek- en zopietent. Maandagochtend papa en mama-schaatsen, kinderen onder de 7 jaar mogen dan gratis meeschaatsen met hun ouders. Woensdagmiddag Cool4kids, een show waar flink geschaatst maar ook gefeest zal worden. De allerlaatste kinderhits komen voorbij, maar er worden ook coole spelletjes gespeeld. Donderdagochtend seniorenschaatsen voor 50-plussers.

www.deltahotelonice.nl

Zwolle

T/m 21 januari kan zowel jong als oud weer rondzwieren van de oerhollandse schaatsbaan op het Rodetorenplein. En daarna warme chocomel drinken in het ernaast gelegen wintercafé.

www.evenementensupportzwolle.nl

De schaatsbaan op het Vrijthof in Maastricht. (Marcel van den Bergh/de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden