De leugen pauzeert

DE LEUGEN regeert niet meer. Dat wil zeggen: het mediaprogramma van de VARA, genoemd naar de vermaarde uitspraak van koningin Beatrix over de pers, zette er vrijdag voorlopig een punt achter....

Deze langdurige onderbreking wekt niet de indruk dat het programma hoog staat genoteerd bij de VARA. Of zou men tot de slotsom zijn gekomen dat twee media programma's iets te veel van het goede zijn voor één omroep? Naast De leugen regeert op vrijdag is de VARA dit seizoen immers begonnen met De gids op de late dinsdagavond, en hoewel de late night show aanvankelijk geen mediaprogramma mocht worden genoemd, is het dat natuurlijk wel. Het verschil betreft vooral reikwijdte en toon. De gids is speelser, maar beperkter dan De leugen regeert, dat nadrukkelijk ook de gedrukte media onder de loep neemt.

Ik vond de zojuist beëindigde reeks beter en interessanter dan de eerste reeks, die in het voorjaar werd uitgezonden. De onderwerpen waren relevanter en Meurders had duidelijk meer greep op de materie.

Toch denk ik dat er nog wel wat aan de formule valt te verbeteren. Het programma leunt nu erg op de meningen van gasten in de studio. De meeste onderwerpen worden besproken met betrokken journalisten of mensen die ongewenste publiciteit hebben gekregen. Daarnaast velt een tweekoppige 'mediaraad' er een oordeel over. Dat zijn veel praters en het leidt nogal eens tot gekibbel op de vierkante meter.

Een goed voorbeeld in de laatste aflevering was de discussie over de relatie tussen sport en journalistiek, een mooi onderwerp natuurlijk na de uitval die Louis van Gaal eerder op de dag weer eens had gedaan naar de verzamelde media. Behalve de mediaraad lieten Chris van Nijnatten van Studio Sport en Lex Muller van SBS Sport hierover hun licht schijnen, en met name de laatste begon onmiddellijk zijn eigen voortreffelijkheid te verkondigen en oude rekeningen te vereffenen, wat het gesprek behoorlijk versjteerde. Ik denk dat het programma aan kracht zou winnen als het zelf over zo'n onderwerp een scherpere analyse zou maken en die vervolgens met de mediaraad of een enkele gast zou bespreken.

Na het voorlopige afscheid van De leugen regeert volgde zaterdag het definitieve van de talkshow van Marc-Marie Huijbregts, die zo verstandig was zelf de vlag te strijken. Na de zomer was het programma niet langer live en werd het iets minder chaotisch, maar het bleef een knullig allegaartje.

'I don't give a damn for lost emotions', zong Karin Bloemen Huijbregts troostend toe. Hij zal vast wel een nieuwe rol vinden die beter bij hem past.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden