Opinie

'De leraar begon te lachen toen ik in de klas in mijn buik werd getrapt'

'We moeten niet alleen roepen: 'je mag niet pesten', we moeten het aanpakken.' Dat schrijft de 18-jarige Jeffrey Arenz, die jarenlang ernstig werd gepest. 'Ik vind dat we pesten strafbaar moeten maken, hoe hard dat ook klinkt.' Arenz schreef een brandbrief aan premier Rutte.

Pastor Marinus van den Berg spreekt in een volle kerk in Tilligte tijdens een gebedsdienst voor Tim Ribberink. Beeld null
Pastor Marinus van den Berg spreekt in een volle kerk in Tilligte tijdens een gebedsdienst voor Tim Ribberink.

Geachte minister-president,

Mijn naam is Jeffrey Arenz, ik ben een 18-jarige Nederlandse jongen uit Beuningen. Ik schrijf u deze brief omdat ik heel erg bang ben. Bang voor wat mij en vele andere nog staat te wachten. Vanaf de eerste klas van de middelbare school heb ik te maken met ernstige pesterijen. Toen ik twaalf was, ben ik op school gigantisch gepest door twee jongens. Dagelijks werd ik door hen in elkaar geslagen, ze trokken mij aan mijn haren en sloegen mij met schoolboeken. Ik was zo bang, dat ik er echt met niemand over durfde te praten. En aan mijn leraar had ik ook niets, want die begon gewoon keihard te lachen toen ik midden in de klas in mijn buik werd getrapt. Ik had zoveel pijn, dat ik nog maar amper kon lopen en lag dus op de grond. De leraar ging toen vervolgens (nadat hij mij keihard uitlachte) gewoon verder met de les. En de rest van de klas, deed helemaal niets!

Duizenden kinderen
In die tijd heb ik diverse pogingen gedaan om een einde aan mijn leven te maken, maar dit kon ik niet. Diep in mij zat nog hoop, hoop op verbetering. Ik hoopte dat er ooit iemand zou komen die mij ging helpen. Behalve mijn ouders, is er in die tijd niemand geweest die mij heeft geholpen. Helaas ben ik niet de enige persoon, die deze enorme ellende moet meemaken. Er zijn in Nederland vele kinderen die dagelijks gepest en/of bedreigd worden. Denk aan Tim Ribberink die onlangs een einde aan zijn leven heeft moeten maken, maar ook aan al die tientallen anderen waarvan de namen nog nooit genoemd zijn in de media. Het zijn niet maar tien kinderen die bang zijn omdat ze gepest worden, maar duizenden. Duizenden kinderen durven niet naar school en zijn bang.

Duizenden kinderen hebben hulp nodig. En die hulp wil ik ze geven, omdat ik weet hoe erg het is om gepest te worden. Daarom heb ik de Stichting Skizzle Nederland opgericht, waar kinderen die gepest worden/werden terecht kunnen met hun verhaal en vragen.
Een stichting die naar ze luistert.

Taakstraf
Maar met een stichting zijn we er niet. We moeten als land opstaan en zeggen dat het zo niet langer kan. We moeten niet alleen roepen 'je mag niet pesten', want het gebeurt toch wel. We moeten het aanpakken! Ik vind dat we pesten strafbaar moeten maken, hoe hard dat ook klinkt. Als een kind twaalf jaar of ouder is, is het oud genoeg om te snappen dat pesten echt niet kan. Het is niet mijn bedoeling om pesters achter de tralies te krijgen. Ik denk eerder aan een taakstraf bij bureau HALT, een verplichte cursus over pesten en/of een brief schrijven aan degene die je pest. Iemand die gepest wordt, heeft meestal veel vragen.

Dat had mij toen kunnen helpen. Mijn leraar deed namelijk keihard mee en ik kon ook daar niet terecht. In mijn tijd had je alleen de kindertelefoon, maar die hielpen me niet. Het was meestal de standaard reactie 'wat erg voor je!'. Daarom wil ik nu wel actie ondernemen.

Theaterstuk
In 2013 ga ik in mijn eigen theatershow mijn ervaringen met pesten vertellen. Voor mij is dit een grote stap, want hiermee hoop ik de wereld wakker te schudden. De theatershow is eenmalig te zien in Theater Markant te Uden. De show gaat niet alleen over pesten, maar ook over homoseksualiteit. Nederland lijkt heel tolerant, maar mijn ervaringen zijn daar anders mee. Al een aantal jaar moet ik woorden als 'flikker' aanhoren.

In de show neem ik het publiek mee naar mijn middelbare school, waar ik gigantisch gepest ben. De opbrengst van de show gaat naar Skizzle Nederland, de organisatie die ik heb opgericht voor kinderen die worden gepest.

Ik wil u vriendelijk vragen of u naar mijn verhaal wilt luisteren. Maak alstublieft tien minuten van uw kostbare tijd voor mij vrij. Laat mij ook trots zijn op Nederland en geef die duizenden kinderen een kans. Laten we samen kijken of er oplossingen gevonden kunnen worden en of we er iets tegen kunnen doen. Want zolang wij niet opkomen voor onszelf, zullen anderen zich wel met ons bemoeien. Ik hoop een reactie van u te ontvangen. Mocht u niet reageren, dan geef ik de hoop niet op. Want ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn die wel naar mijn verhaal willen luisteren en willen zoeken naar een oplossing. Want als jij niet voor een ander opkomt, wie denk je dan dat er voor jou opkomt wanneer je het nodig hebt?

Jeffrey Arenz is student en oprichter van de Stichting Skizzle Nederland. In 2013 is zijn theaterstuk te zien in Theater Markant in Uden. Contact via info@skizzle.nl.

Premier Mark Rutte schreef een antwoordbrief aan Jeffrey Arenz.
Lees de brief hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden