De leerling en de lastpak

Zou het de avond worden van Rob van Gijzel? Van Ruud Gullit (nieuw interviewprogramma bij Yorin)? Van Freek de Jonge (gast bij Barend & Witteman)?...

De eerste prijs ging naar. . . Marit van Bohemen, die als panellid van Zo vader, zo zoon het beste doorhad dat vader D de echte vader was van PvdA-Kamerlid Peter Rehwinkel. Bravo!

Maar Ruud Gullit was een goede tweede, wat hij overigens in belangrijke mate te danken had aan de hoofdpersoon in de eerste aflevering van het programma dat zijn naam draagt. Die hoofdpersoon was Ruby Wax. Gullit interviewde haar in Londen en was zo slim om zich op te stellen als een soort leerling-journalist, die van de diva van het hilarische interview graag de kneepjes van het vak wilde leren.

Als interviewer moet Gullit inderdaad nog het een en ander leren, maar hij is wel een geoefend charmeur, en in die hoedanigheid kwam hij een eind bij Wax. Er ontstond een geanimeerd gesprek - of anders waren de stroeve momenten er in de montage bekwaam uitgehaald. Wax was zelfs bereid om met Gullit te gaan fitnessen, al voelde ze er niet voor om zich in het door Yorin ter beschikking gestelde stretch suit te hijsen.

Gekste verhaal: haar optreden in het Nederlandse spelprogramma Wedden dat, waar ze zich in een 'LSD-flashback naar de jaren zestig' waande toen ze met een Friese boer voor een enorm kippenhok werd gezet en moest raden of hij zijn kippen kon herkennen aan hun getok. Venijnigste compliment aan Gullit: 'Je bent heel goed, maar niet zo goed als je dijen.'

Rob van Gijzel werd de eervolle verliezer van de dag, overladen met loftuitingen door de nieuwsrubrieken die zijn aftreden belichtten. 2Vandaag wees op de 'vasthoudendheid' van de 'Bijlmer Boy', RTL Nieuws noemde hem een 'geliefd en markant Kamerlid', en het NOS Journaal sprak van een 'terriër' en een 'politieke lastpak'. Het rouwbeklag werd bekroond met een droefgeestig optreden van PvdA-fractiebestuurder Rob Oudkerk in Netwerk, die Van Gijzels aftreden 'erg voor de PvdA, maar het ergst voor Rob zelf' noemde. 'U zit er moedeloos bij', stelde presentator Gert Jan Hagens vast. 'Ik moet zeggen dat ik dat ook ben', zuchtte Oudkerk. Aan het slot van het gesprek wenste Hagens zijn gast sterkte toe.

En Freek de Jonge? Hij kon nog niet beloven dat Van Gijzel een plaatsje zou krijgen in zijn oudejaarsconference. Dat is geen schande, want zelfs Wim Kok is nog een vraagteken. Ach, wat geeft het, zolang die conference maar leuker en consistenter wordt dan zijn gesprek met Paul Witteman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden