De lawaaimakers en hun portemonnee

Wie zich misdraagt in het Europees Parlement, moet het maar in zijn portemonnee voelen. Dat vindt de Franse europarlementariër Gérard Onesta....

Bert Lanting vanuit de hoofdstad van Europa

Is het werkelijk zo erg? Wie de zittingen van het Europees Parlementvolgt, verbaast zich juist meestal over de rust en orde die in devergaderzaal heersen. Ruim zevenhonderd afgevaardigden zitten daar bijelkaar, van communisten tot een enkele neofascist, maar haast nooit hoorje geschreeuw of boegeroep.

Iedereen probeert zich te houden aan zijn spreektijd - soms maar éénminuut - en als het niet lukt, schakelt de voorzitter onverbiddelijk demicrofoon uit. Het slachtoffer gaat mokkend zitten, maar protesten hoor jeslechts zelden.

Volgens Onesta is het toch nodig de gedragsregels vooreuroparlementariërs aan te scherpen, omdat zich steeds meer incidentenvoordoen in het parlement. 'In theorie kan de voorzitter lastpakken uit dezaal laten verwijderen, maar in de praktijk durft niemand dat aan. In detwaalf jaar dat ik nu in Straatsburg zit, is dat nooit gebeurd.'

Onesta ergert zich vooral aan het optreden van de Britse eurosceptischeafgevaardigden, zoals Robert Kilroy-Silk die de parlementsvoorzitter ooitbetichtte van 'stalinistische praktijken' toen die hem de mond probeerdete snoeren.

Toen de Italiaanse president Ciampi het parlement kwam toespreken,maakte europarlementariër Mario Borghezio van de onafhankelijkheidspartijLega Nord minutenlang stampij. 'Hij deed het alleen om op de televisie tekomen en dat lukte ook. Met als gevolg dat Alessandra Mussolini, dekleindochter van de Duce, het de volgende dag nog eens dunnetjes probeerdeover te doen'.

Onlangs kwam het volgens Onesta zelfs tot een handgemeen, toen enkelevrouwelijke afgevaardigden protesteerden tegen een 'expositie' vanconservatieve katholieken in het parlementsgebouw. Daarin werd abortusgelijk gesteld met de praktijken van de nazi's. 'Van dergelijke beschamendevertoningen moeten we af', vindt Onesta.

Zijn voorstel is dat de voorzitter van het parlement afgevaardigden diede orde verstoren voor twee tot tien dagen kan schorsen. Alleen aan destemmingen mogen ze wel meedoen.

'We willen niet de kiezers straffen', legt de groene europarlementariëruit. Maar hij denkt dat het afnemen van de gebruikelijke dagvergoeding nogbeter zal werken. 'Daar zijn veel van die lawaaimakers echt bang voor'.

Sommige afgevaardigden vinden dat Onesta bezig is met een kanon op eenmug te schieten. 'In het Japanse parlement gaan ze regelmatig met elkaarop de vuist. Dat zie je hier nooit', constateert zijn landgenoot JacquesToubon.

Het ergste incident dat europarlementariërs zich kunnen herinneren wastoen de Italiaanse premier Berlusconi de Duitse socialist Martin Schulztijdens een debat voor een 'kampbewaker' uitmaakte. Daartegen zullen denieuwe regels niet helpen, geeft Gérard Onesta toe. 'Ze gelden alleen vooreuroparlementariërs'.

Overigens legde het incident Schulz politiek geen windeieren. Desocialisten besloten meteen hem tot fractieleider te bombarderen, zodat hijnu één van de kopstukken van het parlement is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden