De lat ligt hoog bij verse sardientjes

Onder tromgeroffel maakte het Nederlands Visbureau vorige maand bekend dat we in 2006 met zijn allen weer meer vis zijn gaan eten....

Henrico Prins

Tegelijk met zijn jaarcijfers presenteerde het Visbureau ook een in eigen beheer uitgegeven boek dat bij de vishandelaar te koop is: Over VIS & VIS. Er staan zeventig recepten in, plus een hoop wetenswaardigheden over visstand en visvangst. Het bureau houdt de activiteiten van zijn branche kritisch tegen het licht – niet al te kritisch, maar het is een begin.

Iets zonder zalm, garnalen of diepvriesvis dan maar; wij leggen de lat iets hoger, met verse sardines. Ongeoefende visbereiders vragen de visboer of hij ze wil schoonmaken; anderen doen dat zelf – een fluitje van een cent.

Geroosterde sardientjes met rozemarijnvinaigrette, een hoofdgerecht voor 4 personen. Kook het sap van 1 sinaasappel in tot de helft. Laat afkoelen. Rits de naalden van 2 takjes rozemarijn af en hak ze heel fijn. Wrijf een halve eetlepel zwartepeperkorrels fijn in een vijzel. Klop het sinaasappelsap met 1 theelepel Dijonmosterd, de rozemarijn, de peperkorrels en 2-3 eetlepels olijfolie tot een dressing. Doe er wat zout bij.

Laat een grillpan heet worden, bestrijk de sardientjes met olijfolie en rooster ze in 4-6 minuten om en om bruin. Leg ze op een schaal en schep er 2-3 eetlepels van de rozemarijnvinaigrette over. Strooi er een in ringetjes gesneden bosuitje overheen en 1-2 eetlepels kappertjes. Geef de rest van de vinaigrette erbij, zegt het Visbureau; serveer met donker brood en een salade van gehalveerde kerstomaatjes, citroensap, olijfolie, basilicumblaadjes en blokjes mozzarella. Vervang de sardientjes eventueel door (vier) verse makrelen of forellen.

Henrico Prins

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden