De lange adem van Peter Paul de Vries

Je kunt van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zeggen wat je wilt, maar creatief zijn ze in ieder geval wel, de voorvechters van de rechten van aandeelhouders in Nederland....

Douwe Douwes

Maandag presenteerde de VEB zijn 'Corporate Governance Rating'. Voor de derde keer heeft de VEB in kaart gebracht hoe goed Nederlands grootste beursgenoteerde ondernemingen naar hun beleggers luisteren.

De uitkomsten van het onderzoek stemmen niet vrolijk. Op het gebied van corporate governance scoren slechts weinig grote bedrijven in Nederland een voldoende. Van de 23 fondsen in de AEX - automatiseerder CMG is buiten beschouwing gelaten omdat het onder Engelse wetgeving valt - behaalden slechts vijf bedrijven een 5,5 of hoger. Koninklijke Olie, Fortis, Elsevier, ASML en Philips kunnen ternauwernood de goedkeuring van de VEB wegdragen, bij de rest is de invloed van de beleggers gewoon beneden peil.

Bij de minder grote beursfondsen is de score wat beter. Zeven van de 21 Midkapbedrijven krijgen een voldoende van de VEB, met IHC Caland als beste bedrijf. De bouwer van baggerschepen scoort 6,8 op de schaal van de VEB.

Vijf jaar geleden verscheen het rapport-Peters, waarin veertig aanbevelingen werden gedaan om de invloed van aandeelhouders te versterken. Niets van terechtgekomen, vindt de VEB, en roept de overheid op iets aan het probleem te doen.

Wat een treurnis voor de VEB dat particuliere beleggers zich door de bank genomen weinig gelegen laten liggen aan hun invloed. Want precies op de dag dat de belangenvereniging de noodklok luidt, vertelt beursbedrijf Euronext dat de particuliere belegger in Nederland voor het overgrote deel nog steeds in de bekende Nederlandse namen belegt. Anders dan werd verwacht bij de invoering van de euro, is het animo om buiten de grenzen te beleggen bijzonder klein, evenals de wil om in kleinere bedrijven in Nederland zelf te investeren.

Het lijkt er dus op dat het gevecht voor meer aandeelhoudersinvloed voorlopig nog vooral door de VEB zelf wordt gevoerd. De beleggers in Nederland stemmen in ieder geval nog niet met de voeten, door gewoon hun aandelen te verkopen in die bedrijven die het niet te nauw nemen met de rechten van kapitaalverschaffers. Gelukkig is Peter Paul de Vries er de man niet naar om zich door zo'n kleine tegenslag uit het veld te laten slaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden