De Lageweg, de Kipstraat en de Dorpsstraat

Het geheim van Ossenisse. Zondag, Nederland 3. Deel 1 om 17.00 uur, deel 2 om 21.14 uur...

Het dorp Ossenisse ligt in een uithoek van Zeeuws-Vlaanderen. Pal achter het veer Kruiningen-Perkpolder. De weg naar Ossenisse loopt dood. Als je er niet met een speciaal doel moet zijn, kom je er nooit. Er is geen school, er zijn geen winkels. Twee keer per week komt er een rijdend postkantoor langs. Wel is er een kerk, een café en een dorpshuis. Er wonen tweehonderd mensen, verdeeld over drie straten: de Lageweg, de Kipstraat en de Dorpsstraat.

Cineast Hans Heijnen maakte een tweedelige documentaire van dit katholieke agrarische dorp omdat 'de tijd nog stil lijkt te staan' en het 'sociale leven nog niet is weggespoeld door de tv.'

Een van de weinige keren dat Ossenisse de kolommen van de dagbladen haalde was tijdens de voorlaatste gemeenteraadsverkiezingen. Toen werd 106 procent van de stemmen uitgebracht. Peter Rottier, 'de man van 106', wist toen nogal wat volmachten uit andere districten te vergaren.

In de tweedelige documentaire wordt in het eerste deel kennisgemaakt met 'jongere' bewoners. In deel twee worden drie oudere dorpelingen geportretteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden