De laatste wedstrijd van Leendert Scholten

Donderdagmiddag...

Paul Onkenhout

Het is hoog tijd een man van stavast landelijk onder de aandacht te brengen.

Leendert Scholten.

Wie Leendert heet, laat niet met zich sollen. Leendert trekt zich geen zier aan van supporters die dreigen zijn huis in de fik te steken.

Leendert is raadslid van de PvdA in Arnhem. Hij heeft een grijze baard, zag ik op een fotootje op internet. Vakbondsverleden, vermoed ik. Jaar of zestig.

Misschien samensteller van de nota `Arnhem Autoluw.' Beijvert zich voor meer groen in de stad en trekt elk jaar met de caravan naar Frankrijk. Waarschijnlijk sandalen én witte sokken.

Donateur van Unicef en Amnesty International en trouw koper van de kalender van mond- en voetschilders. Idool: Joop den Uyl.

Dit ter introductie van het eerste Nederlandse raadslid aller tijden dat niet alleen tegen gemeentelijke steun aan voetbalclubs is, maar zijn lot als politicus koppelde aan de uitkomst van de stemming in Arnhem.

Donderdag verscheen op de website van de NOS een stukje over Leendert Scholten. De kop getuigt van zijn wanhoop: `Ik kan dit de burger gewoon niet uitleggen.'

Wat anderen de Arnhemse burgerij kennelijk wel kunnen uitleggen, is het volgende:

Vitesse heeft 29,3 miljoen euro nodig om te overleven. De gemeente zou de Gelredome en het omliggende terrein moeten kopen voor 23,9 miljoen euro. Vitesse wil verder graag 5,4 miljoen euro lenen van de gemeente.

Scholten: `Een lening die dusdanig slecht gedekt is dat geen enkele bank daar intrapt. En dus moet de gemeente het maar lenen.' Ik hoor het hem zeggen, zo verontwaardigd als een principiële PvdA'er uit de Arnhemse gemeenteraad maar zijn kan.

Anderen zijn genegen Vitesse te helpen, vanwege de promotionele waarde van de club voor de stad. Als dank zou de naam veranderen in Vitesse Arnhem, zoals NAC tegenwoordig NAC Breda heet, RBC RBC Roosendaal en Cambuur Cambuur Leeuwarden. (Al eerder stelde ik vast dat FC Zwolle e FC Groningen niet te benijden zijn.)

Alsof ook maar iemand denkt, als hij Mart Smeets RKC Waalwijk hoort zeggen: ah, Waalwijk, laten we daar eens op vakantie heen gaan, of met z'n allen zo'n gezellige meubelboulevard bezoeken.

De gemeenteraadsleden die denken dat ze het de burgers kunnen uitleggen, zullen verder zeggen dat als Vitesse niet zou worden gesteund, de Gelredome binnenkort staat weg te rotten. Ongetwijfeld zal een van hen Vitesse een `sociaal bindmiddel' noemen. (Grote lulkoek.)

Nee, dan sociaal-democraat Leendert, die pikt het niet. Die pleit voor een harde sanering en verwijt het voetbal dat de lokale overheden de prijs moeten betalen voor jarenlang wanbeleid. `Het is tijd voor een grote schoonmaak.'

Donderdagavond (vroeg).

Ook op de website van De Gelderlander stijgt de spanning. `Luid joelend volgen vele Vitesse-supporters de raadsvergadering die momenteel bezig is op het Arnhemse stadhuis.'

Ik wacht rustig af en denk aan Leendert Scholten. Hij zal zich er niet populair mee maken, maar misschien moet hij nog maar een keer wijzen op het lot van de Arnhemse minima aan wie de gemeente geen dertig euro extra kan geven, wegens geldgebrek.

Leendert Scholten op de NOS-site: `Voetbal is emotie, dat weet ik ook wel. Maar ik heb een ander soort emotie.'

Ik ook. Van mij mag Vitesse morgen verdwijnen. Werkelijk alles wat fout kon gaan, is de afgelopen jaren fout gegaan in Arnhem. Het geld werd met bakken tegelijk over de balk gesmeten. Zelfs de slippendrager van Karel Aalbers, Hein Rood, een papegaai die alles recht trachtte te praten wat zijn goeroe krom boog, stond voor een paar ton op de loonlijst.

Nog erger: wie de hoofdingang gebruikt om de Gelredome te betreden, ziet als eerste een garderobe.

Donderdagavond (later).

Terwijl in Arnhem de tegenstanders van het reddingsplan het spreken onmogelijk wordt gemaakt door joelende Vitesse-fans, kan ik even wijzen op de enquête die de plaatselijke krant in april hield onder vierhonderd mensen. Op de vraag of het de taak van de gemeente is om Vitesse financieel te helpen, antwoordde 63,2 procent met nee.

Dat is een hoog percentage. Aan de andere kant: hoeveel mensen zouden een reddingsplan steunen van de plaatselijke schouwburg?

Donderdagavond (nog later).

Ik wil weten of Leendert het woord al heeft gevoerd. Nee, zegt onze verslaggever ter plekke. Jammer. Vitesse boekt een volkomen onverdiende zege (24-15).

Vrijdagochtend (heel vroeg).

Leendert Scholten heeft tegen het reddingsplan gestemd. Aan zijn politieke loopbaan is een einde gekomen. Onze verslaggever onthult dat Leendert Scholten pas een jaar als PvdA'er in de gemeenteraad zat. Voordien was hij lid van een ouderenpartij. Hij is oud-verpleegkundige, op een ambulance.

Alle (niet op de waarheid gebaseerde) onthullingen over hem in het bovenste deel van dit stuk moeten dus onmiddellijk worden vergeten, behalve dat deze Leendert Scholten een man van stavast is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden