hitteblog laatste tropische dag

De laatste tropische dag: wachten op buien en gesloten sluisdeuren

Tropisch Nederland. Net nu het bijna normaal is, komt het einde van de warmte in zicht. Dinsdag wordt het lokaal nog 37 graden, daarna maken de hitte en droogte in de loop van de week plaats voor koelte en buien. In dit blog houden we bij hoe Nederland de (voorlopig) laatste tropische dag beleeft.

Een echtpaar langs de N59 bij Bruinisse. Beeld Marcel van den Bergh

7-8-2108, 14:18

Grote heidebrand in Drenthe

Bij Wateren in Drenthe woedt een grote heidebrand. Hulpdiensten overleggen of een grote camping in de buurt moet worden ontruimd. Het Dagblad van het Noorden meldt dat boeren helpen met blussen.

Het is onbekend hoe de brand is ontstaan. De rookpluim is in de wijde omgeving te zien.

7-8-2018, 13:40

Vijftigste zomerse dag van 2018

Dinsdag is alweer de vijftigste zomerse dag (25 graden of meer) van 2018. Een mijlpaal! In De Bilt was het 's middags 34 graden, wat dinsdag niet alleen een zomerse maar ook een tropische dag (boven de 30 graden) maakt.

Sinds 1901 kende alleen 2006 meer dan 50 zomerse dagen: 51. Normaal telt De Bilt maar 26 zomerse dagen, vorig jaar waren het er slechts 23.

Of het record uit 2006 wordt gebroken, is de vraag. De komende dagen wordt het koeler. Toch is de kans groot dat het kwik nog wel enkele dagen boven de 25 graden uitkomt.

7-8-2018, 12:29

Visverbod Wallonië

In meerdere Waalse rivieren mag niet meer worden gevist. Dat heeft het Waalse ministerie van Natuur besloten vanwege de extreem lage waterstanden. Het ministerie heeft zelfs vissen geëvacueerd naar gebieden waar de vissen nog wel kunnen zwemmen.

Een visverbod kent Nederland (nog) niet, maar van vis-evacuaties is al wel sprake geweest. Waterschap Vallei en Veluwe redde vorige maand honderden visjes uit een bijna drooggevallen beek. Het ging om de elrits, een visje dat in Nederland maar op enkele plekken voorkomt.

7-8-2018, 12:05

Haven Deventer dicht door hitte

Deventer heeft per direct de sluisdeuren in de binnenvaarthaven gesloten. Het verschil tussen de waterstand in IJssel en de Deventer haven is zo groot, dat de enorme deuren van de sluis het dreigen te begeven.

Mocht dat gebeuren, dan loopt de haven van Deventer leeg in de IJssel. En dat niet alleen, hetzelfde zou gelden voor alle waterwegen binnen een afstand van 30 kilometer van de sluis.

Vrachtschepen kunnen voor onbepaalde niet aanleggen bij bedrijven in de haven, wat volgens de gemeente grote economische schade zal opleveren. In de haven liggen bovendien nog vier schepen die door het sluiten van de deuren niet weg kunnen. 

Koeien langs de IJssel bij Deventer. Beeld Raymond Rutting

7-8-2018, 11:41

Vanaf vrijdag wordt het echt koeler

Na dinsdag wordt het koeler, maar vanaf vrijdag slaat het weer echt om. Dan wordt het voor het eerst in een maand kouder dan normaal voor deze tijd van het jaar, vertelt meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline. En vrijdag komt een einde aan de regionale hittegolf in het oosten van het land.’

Lees het hele artikel hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden