De laatste der Europeanen

Vanavond belegt het Brusselse cafeetje The Old Hack een besloten feestje. De vaste bezoekers lobbyisten, europarlementari, euroambtenaren, journalisten zijn uitgenodigd om te helpen de vaten bier te legen....

Ze zijn niet de enigen die komende maand de Europese wijk in Brussel verlaten. Zo druk als het hier is tijdens de halfjaarlijkse eurotoppen (van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat terroriseren de sirenes van politie-escortes dan de buurt), zo uitgestorven is het vanaf aanstaande maandag.

Zelfs vanuit mijn kantoor-aan-huis, op een steenworp afstand van het Raadsgebouw waar de lidstaten vergaderen en van het hoofdkantoor van de Europese Commissie, is le congnnuel (het jaarlijks verlof) al te merken. Er vallen al gaten tussen de geparkeerde auto's normaal gesproken is het hier overdag vechten om een plaatsje. Bij de overburen op nummer 71 en 75 de vertegenwoordigingen van de stad Berlijn en de autonome regio Bratislava gaan de rolluiken steeds later open en steeds eerder dicht. Of G Verheugen nog op nummer 67 verblijft, weet ik niet. In elk geval heeft de Duitse eurocommissaris woensdagochtend geen vuilniszak buiten gezet.

Nu al lopen er beduidend minder stropdassen en mantelpakjes over het grote Schuman-verkeersplein, het betonnen hart van de Europese wijk. Het aantal beroeps-Europeanen met toegangspasjes om hun nek, mobiel telefonerend in alle talen, wordt er zo langzaam aan overtroffen door de toeristen die bij de metrohalte Schuman uitstappen. Vertwijfeld vragen zij zich af waar ze tussen de anonieme kantoren de musea van het immense Jubelpark kunnen vinden. Nog even en er is niemand meer om de weg te wijzen.

Maar wordt er de komende weken echt niet meer gewerkt? Bij de Europese Commissie toch zeker wel?

Het houdt niet over. 'De zomer is begonnen, we hebben niets meer aan te kondigen', waarschuwde woordvoerder Reijo Kemppinen gisteren op de dagelijkse persconferentie van de Europese Commissie. Een week geleden meldde de Finse zegsman van Romano Prodi volledigheidshalve dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie pas op 3 september weer vergadert.

Niettemin zal een handvol journalisten de hele zomer dagelijks braaf de midday briefing van Kemppinen en zijn collega's blijven frequenteren. Niet vanwege de vrijwel opgedroogde stroom persberichten, maar om elkaar solidair de zomer door te helpen met koffiedrinken en rondhangen. Je moet toch wat als je Fort Europa bewaakt.

De vertaaldiensten dan. Heeft het smeermiddel van de toren van Babel het druk?

'We hebben natuurlijk nooit achterstallige vertalingen liggen, dus die kunnen we ook niet wegwerken', zegt een Nederlandse vertaalster van de Europese Commissie met een vette knipoog. 'Aan de ene kant is het nu lekker rustig. De directoraten-generaal, de mensen die schrijven wat wij vertalen, zijn al zo ongeveer met vakantie. Aan de andere kant sturen zij nu een grote stroom te vertalen teksten door die zij nog net voor hun vakantie hebben afgemaakt.'

Maar het vertrek van de Commissie-Prodi, per 1 november, werpt nu al zijn schaduw vooruit voor de vertalers. 'De hoeveelheid nieuw werk neemt gestaag af omdat de commissarissen weinig nieuwe plannen meer initin. Alleen de uitbreiding, de grondwet en de komst van de nieuwe Commissie leveren deze zomer misschien nog wat extra werk op.'

Dan het pas herkozen Europees Parlement. Zou het daar nog bruisen van activiteit?

Eens bellen met de delegatieleider van de VVD. 'Dit is het antwoordapparaat van Jules Maaten. Het Europees Parlement is met reces tot 24 augustus en tot die tijd zal ik dit apparaat slechts sporadisch afluisteren. Het nummer van mijn kantoor in Den Haag is. . .

Enfin.

Een laatste poging. Zou er nog enige bedrijvigheid zijn op de permanente vertegenwoordiging (PV) van Nederland, zeg maar de EU-ambassade? 'Wij' zijn dit halfjaar immers voorzitter van de Europese Unie.

'Ik kan hier niemand vinden die vorig jaar in augustus heeft doorgewerkt', zegt woordvoerder Joop Nijssen. Vanwege het voorzitterschap is er deze zomer op de PV echter wel een 'grotere permanence'. Op elke afdeling blijft iemand op kantoor. Voor het geval d zegt woordvoerder Nijssen. 'Trouwens, er is komende week vast wel tijd om samen te lunchen. Of heb jij het wel druk?'

Dat valt nog te bezien. Vanavond eerst maar eens naar het 'leeg de vaten'-feest in The Old Hack. De Europese Unie is best belangrijk, maar nu even niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden