De kwestie

Paardenjongens horen niet thuis in het schone volleybal. Zo werden toernooi-organisator Eep Landman en zijn hippische bureau CHemp in 1996 op non-actief gesteld door de nationale volleybalbond, de NeVoBo....

John Volkers

De rekening voor die arrogantie volgde hetzelfde jaar. De World League-finale in Rotterdam leverde een verlies op van een kwart miljoen. Een jaar later werd bij de Europese titelstrijd voor mannen quitte gespeeld.

Landman meende dat zijn bureau forse inkomsten waren onthouden. Hij had een optie voor het EK van 1997 dat alleen aan rechten al 1,2 miljoen gulden waard was. Dat verloren recht op een lucratiever evenement dan het EK vrouwen van '95 opende voor CHemp de weg naar de arbitragerechter.

Twee partijen, NeVoBo en TVN, werden gedaagd; forse claims volgden. De schrik zat er flink in bij de grote partijen. Landman diende een EK-rekening in van 310 duizend gulden. Die werd vereffend. De schade-eis bedroeg 672 mille. Bond en dochter moesten een bankgarantie afgeven van vier ton.

Deze week was er opluchting, na vier jaar beraad deed de arbitragerechter uitspraak en veroordeelde TVN en NeVoBo samen tot een schadevergoeding van 50 duizend gulden. De extern deskundige van Ernst & Young had, met de cijfers van het EK'97 in de hand, vastgesteld dat er kansen waren gemist.

En, zo vermoedde de gedupeerde zelf, de deskundige had te horen gekregen dat CHemp als bv niet langer bestond en trok daaruit zijn conclusies. 'Ik heb vorig jaar definitief de stekker eruit getrokken', aldus Landman. Zijn bureau heet nu Gelderland Events. Uit zijn privé-vermogen betaalde de ondernemer 190 duizend gulden aan juridische kosten om de volleyballers te bestrijden; het rendement: een halve ton.

De bond, die in 1992 bij een eerder debacle met topvolleybal 1,1 miljoen lichter was geworden en sindsdien als armlastig te boek staat, zag de balans plotseling opleven. Het is de tijd van de meevallers. Bij het departement van Sport werd drie ton extra opgehaald, voor een breedte sportinitiatief.

De financiële positie, plus zeven ton, steekt schril af bij die van de welvarende wereldfederatie FIVB. Die heeft 100 miljoen Zwitserse frank in kas. De federatie belegt zijn vermogen in 'Triple A' aandelen. Het bod van de NeVoBo op het vrouwen-WK van 2002 bleek onhaalbaar. De tv-som, minder dan de vier miljoen dollar voor het mannentoernooi, was voor de Nederlanders een te hoge triple-bar. Een paardenman als Landman had die hindernis wel aangedurfd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden