de kwestie

Slappe hap...

Poul Annema

Voorzitter Van Raaij zei het wat milder - 'Onze spelers zijn te lief, ze leveren te weinig strijd' - en bedoelde hetzelfde. Verdediger Kevin Hofland hield het in de inktzwarte nacht van Istanbul op 'gebrek aan strijdlust en wilskracht'.

Slappe hap dus.

Het Nederlandse vrouwenturnteam schreef geschiedenis in Gent door zich voor het eerst te plaatsen bij de top-acht van de wereld. Leeftijd en aanleg lijken een glorieuze toekomst te verzekeren, maar één van de bondscoaches - Boris Orlov - verstoorde deze turn-idylle.

In een oprisping van verpletterende nuchterheid zei Orlov, een man van Russische origine: 'Er zit een hoop talent in deze ploeg, maar ik ken ook de Nederlandse gemakzucht en moet altijd maar weer afwachten of het doorbreekt'.

Het zomert maar door.

Sinds het Nederlands voetbalelftal zijn WK-kansen in Dublin ten grave droeg kampt de sportnatie met een kwaal die zich verspreidt als de vrees voor miltvuur. 'Een gebrek aan mentale weerbaarheid', constateerde Louis van Gaal na de schokkende nederlaag tegen Ierland.

In luxe en weldaad badende voetballers die niet meer in staat zijn zich in de strijd om punten, poen en prestige het vuur uit de sloffen te lopen.

Slappe hap.

Sinds Van Gaals diagnose rijmt op vrijwel elke nederlaag 'gebrek aan mentale weerbaarheid'. De volleyballers voldeden bij het EK in Ostrava niet aan hun doelstelling en dat had zijn oorzaak in het feit dat ze niet gewend waren om onder druk te presteren.

Nederlandse topsporters zijn te lief, te gemakzuchtig, niet strijdbaar genoeg, kortom ze zijn de weg kwijtgeraakt in wat Joop Alberda al eens de Nederlandse macha-cultuur heeft genoemd.

Alberda is de innovatieve roerganger van de Nederlandse topsport. Een man wiens opmerkelijke en grensverleggende visie wordt gedragen door het idee dat topsport een overlevingstocht is in de jungle waar alles is gepermitteerd en alleen de allersterksten overleven.

Met de beelden van in Istanbul verzakende PSV-ers op het netvlies moeten de tranen hem opnieuw in de ogen zijn geschoten.

Inderdaad, slappe hap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden