de KWESTIE

Natuurlijk was de wereldtitelstrijd voor clubs in Brazilië het zoveelste commerciële gedrocht in de alsmaar veranderende voetbalwereld...

Willem Vissers

Natuurlijk was het toernooi, vooral voor de Europese deelnemers Manchester United en Real Madrid, een brute inbreuk op de nationale beslommeringen, met mogelijke overbelasting tot gevolg.

En natuurlijk wekt het op de lachspieren als de nationale omroep midden in de nacht een rechtstreeks tv-verslag van het duel tussen Raja Casablanca tegen Al Nassr aankondigt.

Dat is allemaal waar.

Toch heeft het nieuwe toernooi toekomst mits de organisator, de FIFA, er in slaagt een evenwichtige speelkalender samen te stellen. De bond is daarmee druk bezig.

Johan Cruijff sprak van een toernooi zonder toekomst, mede omdat de spanning ontbrak. Een topclub uit Australië zou volgens Cruijff nooit kunnen winnen van een topper uit Brazilië.

Maar is het dan zoveel anders bij het WK voor landenteams? Dat is in al die jaren ook slechts door zeven landen gewonnen.

De botsing tussen continenten is interessant, qua stijl en beleving. De clubs betalen hun vedetten steeds meer; logisch dat ze blij zijn met een eigen WK.

Het voetbal zelf was bij vlagen schitterend en uiteindelijk gaat het daar om. Anelka liet eindelijk iets zien voor de tachtig miljoen gulden die Real Madrid voor hem heeft neergeteld. Romario, 33, was ongelooflijk scherp voor iemand die 'zwaar' heeft geleefd. Strateeg Vampeta, de majestueuze aanvoerder Rincon, dribbelaar Edilson, Edmundo met zijn fenomenale doelpunt tegen United, ze waren een lust voor het oog. Om kaarten voor de finale tussen Corinthians en Vasco da Gama is zelfs gevochten.

De bonden zullen een fatsoenlijke kalender in elkaar moeten draaien, opdat dit toernooi past in het programma van alle continenten. Dat betekent ook: toernooien schrappen om rust voor de spelers te creëren. Zo kan de finale in Tokyo tussen de kampioen van Europa en die van Zuid-Amerika moeiteloos verdwijnen, twee wereldkampioenen is te veel van het goede.

Natuurlijk is al dat voetbal bedoeld om tv-bazen te dienen. Ook tijdens de Europese winterstop is blijkbaar behoefte aan voetbal op tv, waarbij aangetekend moet worden dat niemand hóeft te kijken. En als de keuze bestaat, dan toch liever Romario in een échte wedstrijd dan PSV op een soort campingveld tijdens een oefentoernooitje op Gran Canaria.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden