De kwestie-Mauro: Een uitkomst waarmee CDA meer geholpen is dan Mauro

Mauro Manuel krijgt geen verblijfsvergunning. Mogelijk kan de 18-jarige Angolese jongen wel een (tijdelijk) studievisum krijgen, dat hij in Nederland zou kunnen aanvragen. Ook de behandeling ervan zou hij in Nederland mogen afwachten.

De Angolese jongen Mauro Manuel op het Plein in Den Haag.Beeld anp

Dat is de situatie na de stemmingen in de Tweede Kamer van dinsdag. Tegen de verwachting van de coalitiepartijen in koos de oppositie ervoor geen nieuw debat aan te vragen over de kwestie en werden enkele voorstellen waarop was gerekend niet ingediend. Volgens de oppositie is de nu gekozen oplossing 'tweederangs'. Het CDA vindt een studievisum de enige optie en stemde tegen andere, verdergaande voorstellen.

Mauro staat dus met lege handen. Wiens schuld is dat?
Het CDA zegt dat het de schuld van de oppositie is. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi trok zijn aanvraag voor een nieuw debat in. Ook koos hij ervoor een voorstel nog niet in stemming te brengen maar aan te houden. Dat riep ertoe op dat Mauro een aanvraag voor een eventueel studievisum niet vanuit Angola zou hoeven te doen. Juist dat voorstel, dat indruist tegen de wens van gedoogpartner Geert Wilders (PVV), wilde het CDA na lang beraad steunen.

De oppositie zegt dat het aanvragen van een studievisum een 'tweederangs-oplossing' is die te weinig zekerheid biedt. Het is meer een oplossing voor het CDA dan voor Mauro. Het CDA wilde zijn gezicht redden omdat vorige week en op het congres van afgelopen weekeinde het beeld was ontstaan dat de fractie achter het besluit van minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel stond om Mauro uit te zetten.

De oppositie zei dinsdag een veel beter voorstel te hebben: een regeling voor de kleine groep van asielzoekers die in eenzelfde parket zitten als Mauro. Dát moest het CDA maar steunen. Maar het CDA deed dus niet mee en stemde tegen. Zo kwam Mauro met lege handen te staan.

Wat is er nu veranderd sinds vorige week donderdag?
Vrijwel niets. Het CDA wilde toen na een fractieberaad een studievisum voor Mauro. Minister Leers beloofde de aanvraag serieus te bekijken. Ook beloofde hij te onderzoeken of het mogelijk was dat de Angolees de behandeling van die aanvraag in Nederland kan afwachten. Verder wilde Leers niet gaan. PVV-leider Geert Wilders, die als gedoogpartner afspraken heeft gemaakt met het kabinet over immigratie, vindt dat dergelijke aanvragen altijd in het land van herkomst moeten worden gedaan. Dus: eerst uitzetten, dan aanvragen.

Het CDA was donderdag unaniem over het studievisum. Tenminste, tot 's avonds laat; toen lagen de 'dissidenten' Ad Koppejan en Kathleen Ferrier plotseling dwars: Mauro mocht niet worden uitgezet. Nieuw, nachtelijk fractieberaad volgde. Het CDA stemde daarna unaniem voor een eigen voorstel dat voorzag in een studievisum voor Mauro. Alle andere partijen stemden tegen. Ook de VVD en de PVV.

Gisteren was het CDA wederom unaniem. Het voornaamste verschil was dat de fractie nu bereid was om, anders dan vorige week, wel voor de motie-Dibi te stemmen. Maar die werd dus aangehouden.
Veel hoeft het niet uit te maken: de toezegging van Leers staat nog. Mauro is vrij om een studievisum aan te vragen, net als iedereen. Formeel zou hij die aanvraag in Angola moeten doen. De minister zegde toe te bekijken of Mauro die aanvraag in Nederland kan afwachten. Maar hij gaf geen garanties.

Die zijn er nu ook niet. Een Kamermeerderheid had op dat punt meer druk op de minister kunnen uitoefenen. Veel maakt het niet uit. Leers weet dat een meerderheid van de Kamer, inclusief zijn eigen CDA, dit wil. Lijkt hij toch te weifelen, dan kan Dibi zijn motie alsnog indienen.

Vorige week dreigden Koppejan en Ferrier te muiten. Als er zo weinig veranderd is, waarom zijn ze nu wel tevreden?
De vraag is of ze dat werkelijk zijn. Ze hadden graag met de rest van de fractie voor het voorstel van Dibi willen stemmen. Ze hadden dat als hun verdienste kunnen claimen. Nu mochten ze alleen voor het oog van de camera's tegen twee voorstellen stemmen waar ze eigenlijk vóór zijn. Zo waren nu eenmaal de afspraken. Ze waren 'zeer onaangenaam verrast' (Koppejan) door het aanhouden van het voorstel.

Voor de camera's houden ze vol wel tevreden te zijn met het bereikte resultaat. Ze zeggen er nu meer dan vorige week vertrouwen in te hebben dat Mauro zijn aanvraag hier kan indienen en de behandeling afwachten, juist omdat de CDA-fractie daarop nog eens expliciet heeft aangedrongen.

Wat betekent dit voor de coalitie?
Het gesteggel rondom Mauro heeft niet alleen opnieuw aangetoond hoe diep verdeeld het CDA is, het legde ook de kwetsbaarheid van de verhoudingen in de coalitie verder bloot. De VVD en PVV keken verbijsterd toe hoe de christen-democratische partner de regie over het onderwerp verloor. 'Hoe het bij het CDA de afgelopen dagen is gegaan, is niet voor herhaling vatbaar', zei Geert Wilders van de PVV. 'Op deze manier is het niet goed zaken doen.'

Hoe nu verder?
De bal ligt weer bij minister Leers. Hij moet een besluit nemen over het studievisum. Mauro, een mbo-student, heeft gezegd dit slechts een tijdelijke oplossing te vinden. Zijn advocaat Marq Wijngaarden wil een procedure aanspannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Tijdens die procedure kan een tijdelijke opschorting van uitzetting worden aangevraagd.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden