De Kuipkoorts van Martin van Geel

Charles Bromet en Willem Vissers

Dat Feyenoord en Martin van Geel mondeling overeenstemming hebben bereikt over een dienstverband in de Kuip, waar hij vorm zal gaan geven aan het technisch beleid van de club, mag toch wel het minst verrassende voetbalnieuws van deze week worden genoemd. De huidige technisch directeur van Roda JC, die pas in de zomer aan de slag gaat, kan niet wachten tot hij achter zijn nieuwe bureau zit in Rotterdam-Zuid.

Dat werd mij volledig duidelijk bij een bezoek aan Kerkrade, precies twee weken geleden. Hij staat te popelen. Deze baan is hem op het lijf geschreven. Laat mij het doen, dan komt het wel goed. Dat straalde Van Geel in alles uit. En, tjonge, wat had hij er een spijt van dat de blijdschap over deze nieuwe kans zo overduidelijk van zijn gezicht spatte.

Na een geanimeerd gesprek van ongeveer een uur over het vak van technisch directeur stuurde ik hem een dag voor publicatie het uitgewerkte verhaal toe. Hij was geschrokken. Ja, zoals het er stond, zo had hij het inderdaad gezegd. Maar konden zijn woorden niet wat worden afgezwakt?

Nu leek het net alsof hij al bijna was ingelijfd door Feyenoord en dat zou vast niet goed vallen in Zuid-Limburg. Bovendien was het nog niet zeker, dat het rond zou komen. We spraken af dat sommige zinsconstructies er iets anders uit zouden komen te zien, maar dat was het dan ook wel.

Het aardige aan het gesprek met Van Geel vond ik zijn eerlijkheid en openhartigheid over het werk dat hij uitoefent. Over de afgang door een zijdeur bij Ajax, het opbouwwerk bij Roda JC en de nu nieuwe mogelijkheden bij Feyenoord. Shoppen met een ogenschijnlijk lege portemonnee, dat sprak hem wel aan. Hij heeft het bij Roda gedaan, dus waarom zou het niet kunnen bij Feyenoord? Bovendien zag hij er meer mogelijkheden.

Daarnaast is het natuurlijk dé kans op rehabilitatie. Hoewel hij zei het hoofdstuk Ajax nu wel afgesloten te hebben, kostte het hem moeite zijn emoties te bedwingen, toen we spraken over de missers die hij destijds maakte met bijvoorbeeld Luque en Kuffour.

Hij heeft geaccepteerd dat die transfers hem wel altijd zullen worden nagedragen. Cynisch stelde hij vast dat de aankoop van Huntelaar, die destijds, zeker voor het door Heerenveen verlangde bedrag, niet breed gedragen werd binnen Ajax, later door anderen werd geclaimd. In de auto, op weg naar de spits, was het hem nog afgeraden door een verantwoordelijke binnen de club.

Ach ja, zo gaan die dingen, stelde hij koeltjes vast. Met Ajax was hij in 2007 één doelpunt verwijderd van de landstitel. Met Roda JC was hij twee jaar later bijna gedegradeerd in de nacompetitie tegen Cambuur. Maar de strafschoppenserie pakte alsnog goed uit, waarna Roda langzaam uit het dal kroop. Zo lopen die dingen soms.

Van Geel oogstte lof en kan nu dus verder bij Feyenoord. Op de vraag of hij niet cynisch wordt van al het applaus dat hem nu ten deel valt, glimlachte hij veelzeggend. `Ja jongen, dat zie jij misschien niet eens zo verkeerd’, was zijn antwoord. Maar hij wordt er niet langer door verscheurd, door dat cynisme. Want hij wil verder. Bij Feyenoord. Het liefst vandaag al.

Charles Bromet

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden