De kroonprins is verliefd en bedeesd

Plaats: Zevenaar
Kleding: Tomaatrode broek met poncho in dezelfde kleur. Daaronder een camelkleurige winterblouse.
Citaat van de dag: 'Een heel mooie vrouw, met een straalkracht die prachtig is.'

Want opgewonden zullen ze ook niet geraakt zijn van de commissaris der koningin die in de bus vertelt over de natuurontwikkeling op de Veluwe en de landbouwontwikkeling in de Gelderse Vallei.

Noch van twee burgemeesters die vanuit de kerktoren een toelichting geven op de toekomst van Arnhem en Nijmegen.

Misschien iets meer van de Belgische kunstkenner Jan Hoet die het paar over zijn tentoonstelling leidde in de Eusebiuskerk en die Máxima 'een heel mooie vrouw' vond, 'met een straalkracht die prachtig is'.

Iedereen let op Máxima en heeft geen oog voor de verliefdheid van de jongeman die ernaast loopt. Hoewel, twee keurige dames staan te kijken. 'Ik geloof dat ze heel veel van elkaar houden.'

En in De Klomp bij de provinciegrens, waar een asielzoeker uit Noord-Irak op Radio Gelderland lijkt te spreken over 'een goeie liefde van Willem-Alexander voor Máxima'.

Hij bedoelt echter te zeggen dat hij hoopt op een goed leven voor beiden.

'Je hebt gelijk', zegt een jongen op de markt in Arnhem tegen zijn meisje naast hem. 'Die Máxima ademt seks.'

De kroonprins is verliefd op haar en geeft er blijk van ook. Een beetje bedeesd soms als hij zijn bovenlichaam meeebuigt over de rechterschouder van Máxima, wanneer die een beetje door haar knieën is gezakt om van een klein meisje de bloemen aan te nemen en hij haar even heel licht beroert.

Wat driester als hij even zijn kin op haar schouder legt, in de hoek van haar hals zelfs, wanneer hij, schuin achter zijn verloofde staand, haar wijst op een café met aan de gevel een bord waarop Máxima staat aangeprezen als 'n echt Arnhems meisje.

Bijna altijd loopt ze een halve pas voor hem uit, geeft als eerste ceremonieel de hand aan de autoriteit die vooraan staat.

In het praktische daarentegen heeft hij de regie: zet als eerste de oranje bouwhelm op en af bij de tunnel voor de Betuwelijn in Zevenaar; geeft het sein om de paraplu in of uit te klappen als het ophoudt of begint met zachtjes te regenen.

Maar over de rode loper op de Markt in Arnhem, wanneer zij het volk voor zich wint, is hij degene die volgt, sensibel genoeg om zijn plaats te weten. Dan valt ook op het verschil in kijken naar het publiek. Máxima ziet individuen staan, kijkt ze in de ogen, zegt iets wat specifiek bij de situatie hoort. Willem-Alexander lijkt nietsziend de menigte in te kijken, zonder houvast voor zijn ogen.

Willem-Alexander is en public zijn leven lang al een bekeken kroonprins, Máxima nog onbevangen.

Sietse van der Hoek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden