De kriebels van babyteentjes

Een van de mooie kanten van een kind krijgen, is dat je zoveel niet weet. Eerst weet je niet of je wel zwanger kunt worden, dan weet je niet of de huid van je buik het eigenlijk wel trekt, vervolgens is het maar afwachten wanneer en met hoeveel geweld het...

De stroom vragen is eindeloos. Sommige worden snel beantwoord (hoe krijg je zonder botbreuken een arm door dat mouwtje?), andere misschien te zijner tijd (zal ze me verwijten dat ik haar naar de cre heb gebracht?).

Imre en Margriet Somogyi zijn niet zo van de onzekerheden. Volgens de auteurs van Babyteentjes lezen kun je verrassingen voorkomen door de babyvoet te lezen. Imre Somogyi noemt zichzelf tenenleesgoeroe en heeft eerder Tenen lezen, voeten zijn spiegels en Tenen Lezen II geschreven.

Hoofdstuk I begint zo: 'Vrijen is gemakkelijk. Bij ons kondigde de eerste zwangerschap zich meteen na het stoppen met de pil aan.'

Somogyi schrijft daarna over de geboorte van zoon Sor ('Ik kocht een tuigje om zijn dekentjes op hun plek te houden, want hij werkte zich in het wiegje binnen een paar minuten helemaal bloot'), de geboorte van nog een zoon ('Ferri bleek een veel gemakkelijker kind dan zijn broer') en dat hij tenentaal ontwikkelde omdat steeds maar weer deze vraag door zijn hoofd spookte: 'Is er een relatie tussen een menselijke persoonlijkheid, menselijk gedrag en tenen?'

Hij gaat in op het verschil tussen de seksen ('Baby's wekken bij vrouwen sentiment op. Bij mannen veel minder') en vertelt dat babyvoetjes niet mogen worden belemmerd door strakke sokjes, dekentjes en schoentjes.

Pas in hoofdstuk acht gaat het over de tenentaal zelf. Volgens het tenenleesalfabet staat de rechtervoet voor denken en de linker voor gevoel; reflecteren jubeltenen fantasie en duiden kromme tenen op gebrek aan aanpassingsvermogen (ten koste van de persoon zelf) met uiteindelijk een 'laat dan ook maar-houding'.

Laat inderdaad ook maar. Mama wil het niet weten, van die babyteentjes. Stel dat het meisje later vraagt: waarom heb je me nooit gestimuleerd? Moet dan het antwoord zijn: omdat je een teen hebt die breed uitloopt en de tenenlezer schreef dat die 'laat zien dat er uiteindelijk meer naar buiten wordt gebracht dan aanvankelijk werd vermoed'?

Nee, mama's tenen hebben goed contact met de grond en daarom is ze een duidelijk type, Somogyi zegt het zelf. De sokjes van haar baby moeten aan blijven, de schoentjes trouwens ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden