De krant van vandaag en het nieuws van morgen

Goedenavond. Op het Malieveld in Den Haag demonstreerden duizenden mensen tegen het inreisverbod van de Amerikaanse president Trump onder de noemer #HollandAgainstHate. Verder in de Volkskrant Avond: bij de bietenboer gaan de remmen los en drie vragen over het Amerikaanse hooggerechtshof.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker tijdens de anti-Trump demonstratie op het Malieveld. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Minister van Onderwijs Jet Bussemaker tijdens de anti-Trump demonstratie op het Malieveld.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Voor de derde keer in luttele weken heeft de Israëlische regering bouwplannen aangekondigd voor nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in het Arabische deel van Jeruzalem. Het jongste plan is tevens het grootste: drieduizend nieuwe huizen.

Demonstraties mogen dan een zeldzaamheid zijn geworden, voor een protest tegen Donald Trump wist zelfs de jongere generatie het Haagse Malieveld te vinden. 'Vanaf nu heb ik de smaak te pakken.'

Jesse Klaver en Alexander Pechtold bij de demonstratie op het Malieveld. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Jesse Klaver en Alexander Pechtold bij de demonstratie op het Malieveld.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

De uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen in maart worden uit voorzorg weer met de hand bij elkaar opgeteld. Dat schrijft minister Plasterk aan de Kamer. De software waarmee de Kiesraad al acht jaar de uitslag van de verkiezingen berekent, wordt niet meer gebruikt.

Er komt een uitgebreid onderzoek naar de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij De Punt. Daarbij kwamen zes kapers en twee gegijzelden om het leven. Duidelijk moet worden of het geweld dat mariniers gebruikten om de gegijzelden te bevrijden, rechtmatig is geweest.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Chris Uktolseja in de Haagse rechtbank tijdens de rechtszaak van de nabestaanden van de Molukse treinkapers die in 1977 bij De Punt zijn doodgeschoten. Beeld ANP
Chris Uktolseja in de Haagse rechtbank tijdens de rechtszaak van de nabestaanden van de Molukse treinkapers die in 1977 bij De Punt zijn doodgeschoten.Beeld ANP

Video van de dag

De verliefde camera. Zo heet de tentoonstelling van het Stedelijk Museum over Ed van der Elsken, één van de grootste fotografen van de vorige eeuw. De Volkskrant besteedt in een special met beeld en geluid ook uitgebreid aandacht aan zijn werk. Hier alvast een mooi voorproefje, over de 'Tweelingmeisjes van de Nieuwmarkt'.

Vanavond op tv

Zembla doet een boekje open over de wantoestanden rond de uit de hand gelopen reorganisatie bij de Belastingdienst (NPO 2, 21.20 uur). De film Collateral, met hoofdrollen voor Jamie Foxx en Tom Cruise, ziet u om 20.30 uur op RTL7. Voor een documentaire over de Afrikaanse rivier de Congo zapt u om 21.15 uur naar Canvas. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De Europese Unie schaft dit jaar het productiequotum op suikerbieten af. Dat is goed nieuws voor de bietenboeren, maar er zijn ook gevaren: overproductie en een kelderende suikerprijs. (+)

Het Amerikaanse hooggerechtshof, het Supreme Court, verwelkomt binnenkort hun nieuwe opperrechter. Drie vragen over het hoogste hof van het land. (+)

Leo de Jonge op zijn akker in Zeewolde waar hij suikerbieten teelt. 'Maar ik ben er niet afhankelijk van.' Beeld Aurélie Geurts
Leo de Jonge op zijn akker in Zeewolde waar hij suikerbieten teelt. 'Maar ik ben er niet afhankelijk van.'Beeld Aurélie Geurts

Het spektakelstuk The Great Wall moet de samenwerking tussen Amerika en China bevorderen, want op filmgebied kunnen zij niet meer zonder elkaar. Lost regisseur Zhang Yimou's film die belofte in? (+)

'Leraar mijdt lastige lessen', kopte het Algemeen Dagblad woensdag. 'Thema's als Turkije te controversieel'. Wordt nu gezwegen over homoseksualiteit en terrorisme? 'Niet normaal', vind staatssecretaris Sander Dekker. Maar klopt deze uitspraak wel?

Sylvia Witteman schrijft over het bericht dat een Amstelveens ziekenhuis zijn verloskamers wil registreren als Amsterdams grondgebied. 'Een welkome maatregel, zo bleek; het Amsterdamse Parool plaatste enkele dagen later onder de onheilspellende kop 'Voor deze 'Amsterdammers' komt de wijziging te laat' een interview met gedupeerde ouders van kinderen die per ongeluk buiten de hoofdstad waren geboren.' (+)

Matt Damon in The Great Wall. Beeld
Matt Damon in The Great Wall.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden