De krant is voor lezer meer dan een stuk papier

Veel lezers hebben een bijna persoonlijke band met de krant die zij lezen. Ook met de Volkskrant is dat zo....

De bewuste lezer vond dat een spijtige zaak, want zo'n zes jaar lang had hij met erg veel plezier Van Rossems 'relativerende en uiterst deskundige columns' gelezen, die om de veertien dagen op de Forumpagina verschenen.

Maar wat deze lezer nóg erger dwarszat was dat de redactie haar lezers niet tijdig had geïnformeerd over het vertrek van Van Rossem. 'Onbeschoft', noemde onze lezer dit verzuim van de krant.

Ik ben het roerend met hem eens dat de krant het vertrek van een gewaardeerde medewerker, die als columnist de lezers jarenlang met zijn kijk op de wereld heeft geboeid, aan de lezers fatsoenlijk moet meedelen.

Toen ik mijn licht over deze kwestie opstak bij de redactie, bleken overigens ook de meeste redacteuren en redactrices niet op de hoogte te zijn dat columnist Van Rossem bij de krant 'weg' was.

Achteraf bezien was dat niet zo vreemd, want Maarten van Rossem had zélf besloten per onmiddellijk op te houden met zijn column, nadat de redactie van Forum hem had verteld dat zij per 1 september wilde stoppen met zijn column.

In het vakblad De Journalist van 16 augustus ventileerde Van Rossem zijn gramschap dat de Volkskrant hem had 'afgedankt omdat ik teveel relativeer' en hij vervolgde: 'Een beetje cool en afstandelijk geluid misstaat niet in een krant die bijna constant boven zijn theewater lijkt te zijn.'

Ariejan Korteweg, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, benadrukte in een reactie dat het 'blijkbaar voor veel columnisten moeilijk is om te stoppen'.

Volgens hem heeft Van Rossem er moeite mee dat columnist voor de Volkskrant zijn 'een eindige positie betreft'. Korteweg in De Journalist: 'Na 11 september is zijn geluid (. . .) zeer bekend geworden, ook omdat hij nogal eens voor andere media optrad. Dan wordt het op een gegeven moment gewoon tijd voor iets anders.'

Zo is het. Een columnist heeft geen eeuwigdurend recht op een plek in de krant. Het is aan de redactie om te beslissen aan wie zij als columnist ruimte biedt in de krant.

De redactie beslist ook of zij op gezette tijden de column op de Forumpagina openstelt voor auteurs die - maatschappelijk gezien - misschien belangrijke, brandende thema's onder de loep nemen.

De plek van Van Rossem neemt binnenkort Mohammed Benzakour in, bij de lezers al bekend van de rubriek Landschap in de bijlage Stroom van de Volkskrant. Benzakour zal zijn licht onder meer laten schijnen over de multiculturele samenleving die in Nederland vandaag de dag immers zwaar onder druk staat.

Wisselingen van de wacht gaan meestal vreedzaam en in goed overleg. Bij Van Rossem ging het mis, omdat hij onmiddellijk stopte met zijn column in plaats van per 1 september.

Op welke manier hadden we nu zijn vertrek wereldkundig moeten maken?, vroeg de hoofdredactie zich af. De krant heeft tot nog toe ook geen geijkte procedure voor het uitluiden van columnisten.

Als een columnist voor de Volkskrant begint te werken, pleegt de Forumredactie soms onder zijn eerste column in luttele regeltjes uit te leggen wie de nieuwe columnist is. Zo stond in mei 1999 onder de eerste bijdrage van Ronald Plasterk wel erg summier wie de man is en wat zijn beroep is.

Columnisten die in het verleden stopten, meldden vaak zelf in hun laatste column dat zij ermee ophielden. Dat is mijns inziens de elegantste oplossing. Zij biedt de auteur immers een ruime mogelijkheid om afscheid te nemen van zijn/haar trouwe lezers.

Maar wat te doen in situaties als met Van Rossem of als een nieuwe columnist al snel weer verdwijnt? Ik zou denken: informeer de lezers zo snel en zo open mogelijk. Uit de vele brieven die de krant bereiken en uit de contacten van lezers met individuele redactieleden, blijkt dat de relatie tussen krant en lezer geen eenrichtingsverkeer is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden