De kracht van senioriteit in de publieke sector

Als het om oudere werknemers gaat, voeren managers in de publieke sector een kortetermijnbeleid. 'En dat is een fatalistische instelling', aldus Beatrice van der Heijden. Ze zei dit onlangs bij haar intrede als hoogleraar Business Administration aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Annette Posthumus
© thinkstock Beeld
© thinkstock

Volgens Van der Heijden (43) wordt het ouderenbeleid bij zowel bedrijven als instellingen in de publieke sector gevoerd vanuit een negatieve houding. 'Leidinggevenden denken dat je met 45 uitgerangeerd bent. Ze zeggen: we moeten iets met die ouderen, maar wat? Bovendien willen ze niet investeren in oudere werknemers en dat is onverstandig. Immers: werknemers van 45 moeten nog minstens twintig jaar werken. En in sectoren als ict, ben je met 35 zelfs al oud.'

Van der Heijden promoveerde in 1998 op een onderzoek naar de ontwikkeling van professionele expertise gedurende een loopbaan. Zij waarschuwde er toen al voor dat leidinggevenden niet verder vooruit kijken dan drie, vier jaar. Dat komt ook omdat zij zelf na een paar jaar vaak van afdeling veranderen. De hoogleraar ziet wel dat er specifieke overheidsprogramma's zijn gericht op vergrijzing. 'Maar in de praktijk gebeurt er weinig.'

De resultaten van de Vergrijzingsmonitor, een jaarlijks terugkerend onderzoek van Netwerk Organisatie & Vergrijzing, laten eenzelfde beeld zien. Slechts een kwart van de organisaties in de publieke sector gaf in 2010 aan een actief beleid te voeren om problemen als gevolg van toekomstige uitstroom te voorkomen. Gevolg: een scheve personeelsopbouw, afnemende productiviteit, verstarring van de organisatie en een gebrek aan doorstroming.

Van der Heijden vindt dat het topmanagement van de organisatie de leidinggevenden moet afrekenen op de inzetbaarheid van medewerkers op de langere termijn. 'Vaak wordt gedacht dat investeren in een oudere werknemer zich niet uitbetaalt, maar uit studies blijkt dat mensen zich binden aan een organisatie die investeert in de lange termijn. Men gaat voorbij aan de kracht van de senioriteit. Als je ouderen inzet om jongeren te begeleiden, zal er geen kennisverlies zijn.' (Tekst Annette Posthumus, foto thinkstock)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden