De kracht van 'n oude baas

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

AMSTERDAM - Er is de nodige kritiek op de aanstelling van Guus Hiddink als nieuwe bondscoach van Oranje, met als assistenten Danny Blind en Ruud van Nistelrooij. Maar zo vreemd is die keuze voor een 67-jarige, die de KNVB vrijdag bekendmaakte, niet.

Hiddink is een oude baas. Althans, hij ondertekent mails zo nu en dan met Old Boss. Eens, omringd door de eclatante rijkdom van Chelsea, vertelde hij over een pensioenbrief van trainersbond VVON. 'Ik moet wel een beetje bijklussen.' Hij combineerde toen twee banen: bondscoach van Rusland, interim-trainer van Chelsea. Onder die zelfspot over een mager pensioen lag bittere ernst, een reden van bestaan zelfs: bezig blijven, trainer zijn.

Guus Hiddink, de oude nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal, is een intuïtieve mensenkenner, een bourgondiër ook. Een man die net zo makkelijk een aai over de bol geeft als een schop onder de kont.

Hiddink is 67 jaar en veelvoudig miljonair. Maar hij wil nog zo graag. Hij onderging in Zuid-Korea een opknapbeurt van het lijf, klaar om na alle wereldreizen nog één keer een prachtbaan aan te nemen in de polder van zijn oorsprong: coach van Oranje.

Hij moet het Nederlands elftal naar nieuwe tijden leiden. De klus óp het veld hoeft niet eens zo moeilijk te zijn. Het EK van 2016 in Frankrijk is het eerste eindtoernooi met 24 landen, waardoor zelfs nummers drie in de groepen nog een kans hebben. In een poule met Tsjechië, Turkije, Kazachstan, IJsland en Letland moet kwalificatie lukken.

Ook heeft Hiddink assistenten uitverkoren die het meeste veldwerk kunnen doen. Hij zette zelf de trend na het mislukte EK van 1996, tijdens zijn eerste periode als bondscoach. In de aanloop naar het WK van 1998 professionaliseerde hij de begeleiding, met specialisten op elke positie. Ronald Koeman en Frank Rijkaard waren zijn jonge hulptrainers. Oranje bereikte de halve finales.

Het was misschien logisch geweest als de KNVB Koeman had aangesteld. Die wilde graag, maar niet eerst als assistent. Blind heeft met dat traject geen problemen. Hij neemt de baan van bondscoach over in 2016, op weg naar het WK 2018 in Rusland.

Met name op de rol van Blind is hier en daar kritiek te horen. In de vader van international Daley bestaat geen algeheel vertrouwen. 'Scholletje' is zijn bijnaam, omdat hij makkelijk de kleur van zijn omgeving aanneemt. Hij kan opschieten met Van Gaal, Hiddink, én met Cruijff. Maar waarom zou dat een foute eigenschap zijn, met iedereen aardig overweg kunnen?

Klaarstomen, noemt Hiddink zijn taak als opleider. Dat zal hij ook doen met Ruud van Nistelrooij, zijn tweede assistent. Misschien is Blind straks volleerd. Wat heeft Phillip Cocu allemaal opgestoken in de weken dat Hiddink zich meldde bij PSV? Hiddink hielp de crisis in Eindhoven te bezweren.

Als Blind het al moeilijk krijgt vanaf 2016 is het omdat een generatie bepalende voetballers dan is afgezwaaid. De vraag is wie hen opvolgt. Er valt ook veel te discussiëren over de status van het Nederlandse voetbal, dat moeite heeft aan te pikken bij de bredere mondiale top. Is bijsturing mogelijk of wenselijk? Doen we te veel of te weinig? Zijn we fysiek sterk genoeg? Hoe is het met de mentale weerbaarheid?

Hiddink, die werkte in Turkije, Rusland, Australië en Zuid-Korea, kan dat proces sturen door aan de Hollandse school een kosmopolitische dependance te bouwen. Bij PSV, waarmee hij in 2005 bijna de finale van de Champions League bereikte, cultiveerde hij de Latijnse invloeden. Hij stimuleerde passie en vechtersmentaliteit, hij voegde een scheutje defensief denken toe. Hiddink houdt van onverstoorbaarheid, van internationaal denken. Eens zei hij: 'Niets is zo serieus, geconcentreerd en gefocust als een spelend kind voor wie de buitenwereld niet bestaat.'

In zekere zin ziet hij zichzelf ook als een spelend kind. Zo bezien is hij helemaal niet zo oud, met zijn 67 jaar.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden