De kracht van andermans merk
Apple-apparaten hebben een lange levensduur, weten ze bij Leapp. Ze zamelen gebruikte machines in, lappen ze op en verkopen ze door. Handig voor wie niet de hoofdprijs wil betalen.
Bedrijf
Leapp
Waar
Amsterdam
Sinds
2011
Aantal werknemers
27
Jaaromzet
4 miljoen euro
Jeff Keacher houdt wel van een uitdaging. Deze Amerikaanse ingenieur slaagde er onlangs in een stokoude pc aan te sluiten op het internet. De computer werd gemaakt in een tijd dat pc's nog geen netwerk-aansluiting hadden, laat staan Wi-Fi of een webbrowser. Het grote publiek zou het world wide web een jaartje of vijftien jaar later pas goed ontdekken.
Keachers staaltje was in meerdere opzichten sterk. Hij klaarde de klus op een Apple Macintosh Plus. Uit 1987.
Rogier van Camp (35) kijkt er niet van op. 'Macs gaan heel lang mee.' Een gewone computer is al snel verouderd - binnen drie tot vier jaar nadat hij de winkel is uitgedragen. 'Maar de technische levensduur van een Apple-machine is gemiddeld vijf keer de tijd dat de eerste eigenaar hem in bezit heeft.' Het kost een paar centen, zeggen Mac-fans elkaar na, maar dan heb je ook wat in termen van duurzaamheid.
De wetenschap dat de computers van de Californische elektronicamaker zulke taaie rakkers zijn heeft Van Camp een bedrijfsmodel bezorgd. Hij is de directeur van Leapp (een anagram), de grootste handelaar in tweedehands Macs, gebruikte iPhones en occasion-iPads.
Van Camp ging in 2011 met zichzelf en twee paardenkoppen aan de slag. Inmiddels heeft Leapp 27 werknemers en rekent het bedrijf volgend jaar op een omzet van 7 miljoen euro, een verdubbeling bijna van de opbrengst dit jaar. Het aantal winkels zal uitgroeien van drie (Amsterdam, Zwolle, Eindhoven) naar zes, met nieuwe vestigingen in Den Haag (februari), Utrecht (mei) en Breda (september). Daarmee loopt Leapp vooruit op zijn 'hofleverancier'. Apple opende begin deze maand pas zijn tweede Nederlandse Store, in de drukste winkelstraat van Haarlem.
Tweedehands
Occasions roept meestal associaties op met smoezelige autohandelaren in een shabby loods op een desolaat industrieterrein. 'Als je tweedehands zegt, sta je meteen 1-0 achter', zegt Van Camp. Dat wilde hij met Leapp voorkomen.
Als starter kon hij zich in 2011 geen A-locatie veroorloven, middenin de stad. Hij koos voor de eerste Leapp-winkel een plek op een bedrijventerrein in Amsterdam. 'Op vijftien minuten autorijden van het centrum, maar wel pal naast de snelweg.' Maar de winkel kreeg wel de uitstraling alsof hij naast de Bijenkorf is gevestigd: ruim, wit, leeg, met demo-apparaten op lange tafels en knusse zitjes.
Toen Van Camp zijn plannen voor Leapp op papier zette, ging hij uit van een doelgroep in de leeftijd van 20 tot 40 jaar, met een inkomen onder modaal. Studenten zouden een grote groep kopers gaan vormen. 'Uit een enquête die we afgelopen jaar onder 12 duizend van onze klanten hebben gehouden blijkt de gemiddelde koper 44 jaar te zijn, hbo-plus en bovenmodaal. Dus niet de studenten, maar hun ouders.'
Het zijn overwegend mensen die wel een Apple-product willen, maar niet het volle pond kunnen of - nog vaker - wensen te betalen. 'Ze hoeven niet het laatste van het laatste, het nieuwste van het nieuwste.'
Het prijsvoordeel van een tweedehands Mac of iPad bij Leapp kan in de tientallen tot honderden euro's lopen. Hoe ouder het beestje, des te groter het verschil. Een MacBook Air van nog geen jaar oud kost 899 euro. Voor een soortgelijk model nieuw, vraagt Apple 1.179 euro. Een iPad 4 met 32 GB opslagcapaciteit doet bij Leapp 499 euro. Aan zijn opvolger, de iPad Air, heeft Apple een prijskaartje gehangen van 569 euro.
Van Camp verdedigt de prijzen met het argument dat de Macs, iPhones en iPads vaak maar een jaar oud zijn en volledig worden gereviseerd. Leapp voorziet de mobiele toestellen van nieuwe accu's als de originele batterijen zijn versleten, en in veel gevallen worden bij de Mac het toetsenbord en muis eveneens vernieuwd. 'Een toetsenbord ziet er na 2 jaar echt wel gebruikt uit.'
Leapp geeft een jaar garantie en biedt voor 79 euro een verlenging met een jaar aan. Andere leveranciers gaan niet verder dan drie maanden. Wie koopt bij een particulier, heeft garantie tot aan de deur.
Leapp verkrijgt tweedehands Macs, iPhones en iPads van bedrijven. 'Zij vernieuwen hun computerpark vaak sneller dan de particulier', zegt Van Camp. Leapp koopt verder machines en toestellen op die zakelijke en particuliere gebruikers inruilen bij een van erkende Apple-leveranciers, door de Californiërs aangeduid als premium resellers. 'We krijgen elke week honderd tot 150 Macs binnen uit het inruilprogramma', aldus Van Camp. Leapp verkoopt elke maand tussen de duizend en tweeduizend Macs weer door. Tegen de 20 procent van de omzet haalt het bedrijf uit de verkoop van gereviseerde iPhones en iPads.
Een nieuwe bron van occasions heeft Leapp eerder dit jaar aangeboord met de overname van de website tweedehandsmac.nl. Hierop verhandelen particulieren al bijna vijftien jaar hun oude machines. Elke dag komen wel vijfduizend bezoekers langs op deze marktplaats.
'Meer dan acht op de tien aanbieders op tweedehandsmac.nl verkopen hun oude Mac omdat ze naar een nieuwe hunkeren.' Van Camp vernieuwde de website en introduceerde een inruilgarantie. Als de eigenaar zijn oude Mac niet in twee weken weet te verkopen, stuurt Leapp een mailtje met het aanbod om de pc tegen de dagwaarde op te kopen. 'Zo krijgen we elke dag wel zes tot zeven Macs binnen.'
In zijn businessplan had Van Camp tweedehandsmac.nl aangemerkt als een 'bedreiging', omdat de eigenaar had kunnen doen wat Leapp nu doet. 'Maar de eigenaar zag daar geen been in.' Leapp verkoopt ook nog via een derde digitale kanaal: het biedt zijn tweedehands producten ook aan via bol.com.
Geen concurrent
Hoe ziet Apple Leapp? Het anagram kaapt klanten voor nieuwe machines weg en ook de elektronicamaker verkoopt via zijn website gereviseerde iPads met een lager prijskaartje en doet mondjesmaat oude modellen Macs in de opruiming. In de Verenigde Staten handelt Apple steviger in occasions, via amazon.com.
Volgens Van Camp wordt Leapp niet beschouwd als een concurrent. 'Mensen die bij ons een Mac of iPhone aanschaffen, kopen daarna online apps, games, muziek, films en toepassingen bij Apple. Daarnaast zijn we een afnemer van ze omdat we nieuwe accessoires en toebehoren verkopen. We scheppen een nieuwe markt voor Apple. Voor 60 procent van onze klanten is een Leapp-machine hun eerste Mac. Zij zijn later in de markt voor een nieuwe Mac.'
undefined