‘De korst moet knapperig zijn’

Saar Francken (23), werkzaam bij de erven Verkade, heeft een krentennotenbolletje, een croissant en een plaatfocaccia gekocht bij bakker Paul Anneé in Amsterdam (3,75 euro)....

Je liep hier naar binnen alsof het je vaste bakker is. Heel resoluut.

‘Ik fiets er voor om. Ik woon in West en ik moet naar het station, ik dacht: ik ga eerst broodjes halen bij Anneé. Dat doe ik wel vaker.’

Want je houdt wel van biologisch brood?

‘Ik hou van lekker brood. Biologisch is prima, maar het moet wel lekker zijn. En dit is heel lekker brood. Dit is de op één na beste bakker van Amsterdam. De beste is Hartog, die zit in Oost.’

Hoe weet je dat?

‘Ik heb bijna alle bakkers in Amsterdam geprobeerd. Ik ben een broodfan.’

Een broodfan...

‘Dat had ik vroeger al. Ik at het liefst droog brood. Ook tijdens het avondeten. Mijn ouders werden er wel eens wanhopig van. Hadden ze heerlijk gekookt en toch vond ik het brood het lekkerst. Ik heb ook bij een bakker gewerkt.’

Oh...

‘De Heerlijkheid, in Haarlem. Ook een hele goede bakker. Ik heb trouwens pasgeleden een workshop broodbakken gevolgd.’

Goh. En wanneer is brood goed, volgens jou?

‘Ik hou van een knapperige korst. En brood moet stevig zijn, je moet weten dat je wat gegeten hebt. Ik hou niet echt van stokbrood. En Italiaans brood vind ik niks. Dat zware Duitse zuurdesembrood vind ik wel lekker. En Deens roggebrood. In Zweden heb je rond knäckebröd met een gat in het midden. Zo groot als een pizza. Ook lekker. Biologisch brood is maar een dag lekker. Dat is jammer, maar als brood langer vers blijft, denk ik altijd: wat voor troep hebben ze hier in gestopt.’

Brood is belangrijk voor je, dat is duidelijk.

‘En ik werk bij de erven Verkade, van de koekjes en de chocolade; de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Verkade. We zijn bezig met een registratieproject van alles wat Verkade heeft aan plaatjesalbums, reclame en ander industrieel en cultureel erfgoed. Er is sprake van de komst van een Verkadepaviljoen bij het Zaans museum. Een deel van de collectie is nu al te zien in Hattem; bij het Voermanmuseum en het Nederlands Bakkerijmuseum. Daar kom ik ook vaak. Ik vind mijn werk zo leuk dat ik nog niet ben toegekomen aan mijn scriptie voor algemene cultuurwetenschappen.’

Heb je, naast brood, nog andere hobby’s?

‘Wielrennen. Ik ga morgen fietsen in Limburg. Vorig jaar heb ik Luik-Bastenaken-Luik gefietst.’

Je bent Hollands glorie in eigen persoon.

‘Haha. Ik doe gewoon wat ik leuk of belangrijk vind. Desnoods alleen. Als je gaat wachten op anderen, gebeurt er nooit wat.’

Caspar Janssen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden