De Korea's praten weer met elkaar

Amsterdam - Noord- en Zuid-Koreaanse militairen hebben dinsdag urenlang met elkaar gesproken. Het was het eerste overleg sinds de aanval van Noord-Korea op een Zuid-Koreaans eiland, in november vorig jaar.


Het gesprek, gevoerd door kolonels, was bedoeld als voorbereiding voor contact op hoger niveau. Mogelijk volgt een ontmoeting tussen de ministers van Defensie. Het militaire beraad maakt mogelijk ook de weg vrij voor hervatting van het zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Dat werd twee jaar geleden beëindigd toen Noord-Korea wegliep van de onderhandelingstafel.


Het hernieuwde overleg is tekenend voor het afnemen van de spanning op het Koreaans schiereiland. De relatie verslechterde vorig jaar maart door het torpederen van een Zuid-Koreaans marineschip. Daarbij vonden 46 Zuid-Koreanen de dood. Een oorlog leek nabij toen de Noord-Koreanen in november het eiland Yeonpyeong met granaten bestookten. Onder druk van de VS en China matigden de landen de afgelopen maanden hun retoriek en stemden ze in met hervatting van het contact.


Zuid-Koreaanse waarnemers zijn sceptisch over de motieven van de noorderburen. 'Als de Noord-Koreanen iets nodig hebben, gewoonlijk is dat geld, dan voeren ze eerst de spanning op. Vervolgens schakelen ze over op een charme-offensief. Dan stemmen ze in met overleg in de hoop dat ze worden beloond', aldus Andrei Lankov van de Kookmin Universiteit in Seoul. 'Als ze niet krijgen wat ze willen, schakelen ze terug en zoeken ze weer de confrontatie.'


Het gesprek van gisteren vond plaats in de grensplaats Panmunjom. De Noord-Koreaanse kolonel gaf zijn Zuid-Koreaanse collega een schouderklop bij de begroeting. De twee hebben elkaar de afgelopen jaren herhaaldelijk ontmoet. Vandaag praten ze verder.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden