Opinie

'De Koranverbranding kwam voor de VS als een geschenk uit de hemel'

Bin Laden is dood, Afghanistan een puinhoop, met de Taliban wordt weer onderhandeld en de Amerikanen kunnen weg. 'Afghanistan is weer 50 jaar teruggeduwd in de geschiedenis, de missie is voltooid.'Dat betoogt Ferdows Kazemi, columniste voor vk.nl.

Afghanen verbranden de Amerikaanse vlag uit protest tegen de actie van Amerikanen die de Koran hebben verbrand. Beeld reuters
Afghanen verbranden de Amerikaanse vlag uit protest tegen de actie van Amerikanen die de Koran hebben verbrand.Beeld reuters

Ik moest glimlachen toen ik op vk.nl las dat de Kunduz-missie tijdelijk stilgelegd is vanwege Koranprotesten in geheel Afghanistan en vooral als gevolg van de gewelddadige demonstraties in Kunduz-stad. Het behoeft geen uitleg wie hier de missionaris is.

Een Afghaanse militair en politieagent schiet vier Amerikaanse militairen dood omdat hun collega's, al dan niet bewust, de Koran verbrand zouden hebben. Vervolgens gaan er duizenden demonstranten de straat op om hun woede hierover te tonen. Het zijn geen Taliban aanhangers, maar het is een deel van de gewone islamitische Afghaanse bevolking. Een bevolking die eerder de Taliban tolereert dan, in haar ogen, heidenen die geen respect tonen voor haar heiligdommen.

Wie het soennitisch islamitische geloof maar een beetje kent, weet dat een dergelijke actie zeker niet ongestraft blijft. De Koran is het woord van God en daarom het heiligste der heiligen in de islam. Je mag het heilige boek pas nadat je je ritueel gereinigd hebt aanraken. Op de Koran mag je geen boek of een ander voorwerp leggen. Je mag de Koran nooit meenemen naar plekken waarvan je vermoedt dat ze onrein zijn. En het verbanden van de Koran telt nog zwaarder in de islam dan het overtreden van de tien geboden in het christendom.

Afghanistan is niet het eerste islamitische land dat door de NAVO aangevallen is. En de Amerikanen hebben genoeg bevriende islamitische landen met wie ze decennia lang aan tafel zitten. Je mag toch verwachten dat de militairen goed ingelicht zijn over de consequenties van een dergelijke handeling. Dat de Amerikaanse soldaten dit simpele feit kennelijk over het hoofd gezien hebben, getuigt van veel gebrek aan professionaliteit. Dat ze op lijken plassen en gevangenen martelen valt wellicht nog te begrijpen. Daarmee brengen ze hun eigen leven of dat van hun collega's niet in gevaar.

Voordat de berichten en foto's over zulke misdaden naar buiten komen duurt, zijn ze al lang weer in hun veilig oord geland. Bovendien zijn de Afghanen gewend geraakt aan zulke daden gedurende de al decennia durende oorlogen, de onderdrukking en het bloedvergieten. Een martelmethode of een vernedering meer of minder zal hen niet zo gauw van hun stuk brengen. Ze hebben een ongedefinieerde pijngrens ontwikkeld. Maar kom niet aan hun geloof; hun tolerantie kent dan grenzen.

Analfabetisme
Er zijn veel missies in Afghanistan gevoerd en allemaal zonder resultaat. De ene missionaris steelt het land van de andere met geregelde tussenpauzes en wonderbaarlijk genoeg slaagt niemand er in hen van hun grootste vijand, analfabetisme, te redden. Het lage onderwijsniveau in dat land heeft er voor gezorgd dat ze niet zelf over hun lot kunnen beschikken. En daardoor zullen ze ook nooit beschikken over een redelijk onderwijsniveau. Een vicieuze cirkel!

De VS zitten al ruim 10 jaar in dat land, waar Bin Laden zich schuil zou houden en vervolgens in Pakistan via een koerier gevonden werd. De bergweggetjes van Bin Laden waren natuurlijk ondoorgrondelijk.
Inmiddels is Bin Laden dood, Afghanistan een puinhoop, met de Taliban wordt weer onderhandeld en de Amerikanen kunnen weg. Afghanistan is weer 50 jaar teruggeduwd in de geschiedenis, de missie is voltooid. De Koranverbranding kwam voor de VS als een geschenk uit de hemel om zich snel terug te trekken uit dat land. De Taliban kan de klus verder zelf wel weer klaren.

Arme Afghanen, die toevallig in een land wonen omringd door buren die of een atoombom hebben, of rijk aan grondstoffen zijn, of een belangrijke economische positie in de wereld innemen.

Ferdows Kazemi is columnist voor vk.nl.
@FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden