De koploper is op zoek naar aanhang

De koploper van de eredivisie wint weer, maar Arnhem loopt nog niet warm. De wave van de fans strandt in een leeg vak.

ARNHEM - Wat is er allemaal te doen, deze zondagmiddag in Arnhem?


De winkels zijn open, want Sinterklaas is in het land. In Musis Sacrum voltrekt zich het sprookje Een ijskoud wonder. In het naburige Velp wordt het tweehonderd jaar oude koninkrijk gevierd. En, o ja, Vitesse voetbalt tegen Cambuur.


Betreffende dat laatste: 16.903 toeschouwers zijn naar de Gelredome gekomen. Daarmee blijven 8.097 stoeltjes onbezet, eenderde dus. Dat is wonderlijk veel voor een elftal dat al drie weken koploper is in de eredivisie.


Waarom laat Arnhem alle koopzondagen, sprookjes en koninklijk vertier niet schieten om in een uitverkocht huis de plaatselijke trots naar de eerste landstitel te schreeuwen?


'Omdat Vitesse een kunstmatige club is geworden, dat voel je. Vroeger hadden ze in voorzitter Karel Aalbers een clubman die erin slaagde Vitesse te verkopen in de regio. De huidige directie weet niet wat Vitesse is en waar ze het over hebben.'


Dit uitgesproken oordeel wordt geveld door Marcel van Roosmalen, van huis uit ook zo'n clubman. De laatste jaren verwoordde hij zijn wankelmoedige liefde voor Vitesse in diverse boeken, het laatst in een portret van clubicoon Theo Bos.


'Er staat een elftal waarvan je weet dat er volgend jaar weer andere huurlingen in meespelen', zegt hij. 'Het is alsof een reserveteam van Chelsea zijn thuisbasis heeft gevonden in Arnhem.'


Rond één uur zondagmiddag melden de 'huurlingen' zich bij de hoofdingang van de Gelredome. Een plukje toeschouwers wacht ze op, ook niet meer dan dat. Alleen de Braziliaan Lucas Piazon moet even halt houden om naast een kinderhoofdje te lachen naar het mobieltje van een fan.


De harde kern van de aanhang heeft zich op dat moment al verzameld in supportershonk Monnikenhuize, vernoemd naar het aloude stadionnetje. Stevige mannen zijn in de meerderheid. In ieder van hen lijkt een schim schuil te gaan van Theo Bos, de geel-zwarte bolster met zijn blanke pit.


Stef ten Thije is voorzitter van de supportersclub en bekijkt liever de andere kant van de medaille. Zeker, de bezoekersaantallen vallen tegen, maar ze stijgen wel.


De eerste thuiswedstrijd van het seizoen, die tegen Heracles, werd bezocht door een kleine 14 duizend toeschouwers. Daarna steeg hun aantal, met een piek eind oktober in het duel met FC Groningen. Ruim 19 duizend fans zagen Vitesse toen stranden in een eerste poging koploper te worden.


Slechte jaren

Maar Ten Thije kan het wel verklaren, dat van die lege plekken in de Gelredome. 'Vitesse heeft een paar slechte jaren achter de rug. De mensen wachten het liever even af, dat maak ik op uit gesprekken in de stad.'


Van Roosmalen vindt het gek dat de strijd tegen degradatie nog wel door een gemiddelde van 18 duizend toeschouwers werd gevolgd. Maar de clubleiding deelt de visie van Ten Thije. Je verliest gemakkelijker fans dan dat je ze wint. Daarom worden potentiële fans nu met speciale aanbiedingen gelokt. Zo zijn de twee thuiswedstrijden van deze maand, tegen Cambuur en NAC, voor een totaalbedrag van 25 euro toegankelijk. Dat scheelt zondag toch weer mooi 1.100 toeschouwers.


Ook het argument van het huurlingenleger wordt, uiteraard, niet gedeeld. Piazon, geleend van Chelsea, is op dit moment de populairste speler in geel-zwart. 'Supporters identificeren zich met winnaars', zegt voorlichtster Ester Bal.


Ten Thije wil daarbij graag aangetekend zien dat Vitesse nog altijd behoorlijk Arnhems getint is. Piet Velthuizen, Davy Pröpper en Theo Janssen zijn van eigen makelij. 'Bij de zuiderburen heb ik ze dit seizoen al eens met één Nederlander zien spelen.' De voorzitter doelt op de club uit het naburige Nijmegen, waarvan de naam hem even niet te binnen schiet.


Ondanks de koopzondag is Sinterklaas present om de wedstrijd in te leiden. Hij zegt dat het hem verblijdt dat Vitesse om de titel strijdt en voorspelt een uitslag van 3-0.


Daarop lijkt het aanvankelijk allerminst uit te draaien. Cambuur is sneller en beter, maar bepaald niet slagvaardig. Na een half uur schiet Vejinovic de thuisploeg op voorsprong. Vlak na rust is de strijd beslist als Leerdam doel treft uit een hoekschop.


Dan ook ontplooit Vitesse al zijn creativiteit met Pröpper in een hoofdrol. De harde kern deint van puur geluk op en neer, maar een wave strandt in een leeg vak. Vlak voor tijd krijgt Sint gelijk dankzij invaller Chanturia.


Vindt aanvoerder Kashia het vervelend om in een halfvol stadion te spelen? 'Je merkt het niet echt', zegt hij, 'maar we verdienen beter.'


Trainer Bosz tekent voor het slotakkoord. 'Vitesse heeft de opgaande lijn te pakken. Na de winterstop kunnen de mensen een abonnement voor een half seizoen kopen. Ik garandeer je: onze laatste thuiswedstrijden spelen we in een uitverkocht stadion.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden