De koperen tuin

Vestdijk. Ik dacht dat hij verleden tijd was, min of meer onleesbaar geworden. Ooit nam ik in korte tijd een overdosis: de Anton Wachter romans, Ivoren wachters, Pastorale 1943, Meneer Visser's hellevaart, De kellner en de levenden, Het vijfde zegel....

Totdat onlangs Vestdijks De koperen tuin verscheen, in de nieuwe reeks Salamander Klassiek. Beroemde titel, maar altijd overgeslagen. Met weinig moed begonnen, na een paar bladzijden gefascineerd. Een superieur boek, eerder geschreven door een componist dan door een schrijver. De koperen tuin is een muziekstuk, een symfonisch meesterwerk. Vestdijk, die donkere, sombere man, die zich ingegraven had in Doorn, en de Nederlandse literatuur bestookte met twee romans per jaar, was een groot kenner van muziek.

In De koperen tuin speelt muziek een hoofdrol, muziek is de verbinding tussen alle scènes, muziek is de verleider, de dronken makende factor, de oorzaak van verval en dood. Wagner en Bizet, Liszt en Bach staan in de coulissen van deze roman. De koperen tuin: van een paradijselijk begin - een dansend jongetje op de schetterende marsklanken van Sousa - tot de zelfmoord van het geliefde meisje. De auteur beschrijft de eerste twintig jaar uit het leven van zijn hoofdpersoon.

Memoires van een jongen die een hardnekkige en noodlottige liefde koestert voor een meisje dat hem aantrekt en ontwijkt. Zozeer ontwijkt dat zij vlucht in de dood, weg van de liefde die hen beiden even sterk bindt als beangstigt. Weer ga loos van sfeer en toon, verteld in een onderkoelde roes, en met een volstrekte greep op het onderwerp. Vestdijk schreef het in augustus en september 1949 - in twee maanden brak het uit hem los. Spik splin ternieuw, tot op de dag van vandaag, het werk van een 'duivelskunstenaar'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden