De koopman en de angst voor de islam

We capituleren te snel voor vreemde (islamitische) snuiters die Nederland als missiegebied zien. Dat overstag gaan gebeurt uit commerciële motieven.

Een belangwekkend stuk: dat over de motieven van de aanhangers van Wilders, waarvan enigen via de dreigbrieven aan Spong konden worden opgespoord. Die motieven lopen uiteen van legitieme ergernissen versus klein geneuzel tot fundamentele kwesties versus paranoïa.

Wat dat laatste betreft: de angst voor een islamitische wereldsamenzwering, door Wilders bewust opgeklopt, vormt de hedendaagse variant van de aloude antisemitische mythe van een joodse wereldsamenzwering. Het verknipte geschrift Eurabia fungeert daarbij als equivalent van de beruchte Protocollen van Zion.

Cohort

Feit is dat, zoals SCP-directeur Paul Schnabel vanochtend in de Volkskrant opmerkt, de islam net als het christendom een missionerende godsdienst is, waarvan de fanatiekste aanhangers de hele wereld willen bekeren. Dat zijn er ook meer dan ons lief is, maar het is geen eendrachtig opererend cohort van een miljard.

In hun absolute waarheidsclaim en het streven deze iedereen als Gods Eeuwige Wet op te leggen verschillen zij bovendien niet van degenen die het christendom tweeduizend jaar lang heeft voortgebracht.

In Europa zijn zulke lieden buiten de Veluwe en het Vaticaan gelukkig een beetje uit zicht geraakt, maar in Amerika heeft menig modern mens daarvan nog last - zie de homofobe haatcampagnes van christenhysterische Evangelicals. Enige vernietigingsdrang is een deel hunner evenmin vreemd; de blinde steun voor Israël berust deels op de chiliastische hoop op een groot Armageddon, waarna de Messias wederkeren zal.

Bonifatius

Cruciaal: met christelijk missionarisme, eeuwenlang vanuit Europa actief ondersteund, hebben we leren leven - dat ook wijzelf missiegebied voor vreemde snuiters zouden kunnen zijn, is iets, waarmee sinds de dagen van Bonifatius geen ervaring meer is opgedaan.

Door Saoedische moslims gefinancierde moskeeën in Amsterdam vormen de tegenhangers van door Veluwse christenen gefinancierde zendelingenkerken in Batavia.

Het meest wezenlijke probleem vormt de neiging te snel voor buitenlandse protesten tegen onwelgevallige meningen te capituleren - alleen niet speciaal voor islamitische. Het is een aloude karaktertrek van Nederland als handelsland, dat overal commerciële belangen ziet.

Kaasboycot

Vandaar dat Pronk indertijd na opmerkingen over de Indonesische mensenrechtensituatie het bedrijfsleven op zijn nek kreeg, wij in China slechts wat onverstaanbaars mompelen, en Den Haag direct na een kaas- en bierboycot voor de Griekse bezwaren tegen volmondige erkenning van Macedonië is gezwicht.

De Amerikaanse staatsman Benjamin Franklin wist het al: Holland is not a nation, but a shop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden