DE KONINKLIJKE RECLASSERING

HET is verbijsterend. Nederland wil het niet weten, onderzoek is niet gewenst. De natie die maandenlang van slag was door een burgemeester die tienduizend gulden had zoekgemaakt, is niet geïnteresseerd in de man die deel uitmaakte van een regime dat tienduizend mensen heeft zoekgemaakt....

De historicus H.W von der Dunk werd deze week met pek en veren overladen. Von der Dunk had de brutaliteit een wetenschappelijk onderzoek voor te stellen naar de handel en wandel van Jorge Zorreguieta, de vader van de Argentijnse vriendin van Willem-Alexander. Voordat de Staten-Generaal akkoord gaan met een huwelijk tussen de kroonprins en Máxima, redeneerde Von der Dunk, moet er duidelijkheid zijn over de rol die Jorge Zorreguieta, minister van landbouw in het generaalsbewind van Videla, in de 'vuile oorlog' heeft gespeeld.

Ik zou zeggen: het spreekt vanzelf dat zo'n onderzoek moet plaatsvinden. Als minister tijdens de junta van Videla heeft Zorreguieta de vervolging en verdwijning van duizenden politieke tegenstanders verdedigd als zijnde noodzakelijk voor de stabiliteit van zijn land. Hij riep de Argentijnse boeren op de dictatuur te steunen.

Dat was consequent, want de staatsgreep die Videla in 1976 tegen Isabel Perón pleegde, had de warme instemming van de grootgrondbezitters en agrarische exporteurs. Die even machtige als reactionaire agrarische sector is precies de wereld die Zorreguita zijn leven lang heeft vertegenwoordigd.

De militairen zorgden voor lage belastingen, voor verboden vakbonden en open grenzen voor de Argentijnse exporteurs, die gouden tijden beleefden. Ze trokken zich niets aan van de graanboycot die de Amerikaanse president Carter tegen de Sovjet-Unie had ingesteld als protest tegen de inval in Afghanistan.

In Trouw van 23 maart staat het beste stuk dat tot dusver in Nederland over Jorge Zorreguieta is verschenen. Verslaggevers Frans Dijkstra en Edwin Koopman spraken in Buenos Aires met sleutelfiguren die Zorreguieta hebben meegemaakt. Aan het woord komt ook Julio Strassera, voormalig aanklager in het proces tegen de militairen die voor hun deelname aan de vuile oorlog werden vervolgd.

Strassera houdt Zorreguieta moreel ten volle verantwoordelijk voor de wandaden van de junta. Hij betreurt het dat de burgerministers in de junta destijds niet zijn vervolgd. Hij sluit zelfs niet uit dat Jorge Zorreguieta rechtstreeks heeft aangezet tot moord en marteling. Strassera heeft daarvoor geen enkel bewijs, omdat de burgerministers niet zijn onderzocht en archiefmateriaal door de militairen is vernietigd.

Zorreguieta zette zijn carrière ongestoord voort en werd bovendien schatrijk. Als vertegenwoordiger van de agrarische en industriële elite behartigt hij de Argentijnse handelsbelangen bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Kortom: voor de familie Zorreguieta is een huwelijk met het huis van Oranje de beste reclassering die ze zich kan wensen. In een onnozel verhaal in Elsevier van 25 maart - 'vrienden omschrijven Zorreguita als een eenvoudige, deugdzame man' - wordt Nederland alvast opgewarmd voor het grote feest.

Rob Tazelaar, oud PvdA-Kamerlid en voorzitter van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren, vertrouwt de lezers van het weekblad toe dat hij het echtpaar Zorreguita 'een keer of zes' heeft ontmoet. 'Een bijzonder leuk stel. Beiden zijn ontzettend vriendelijk en ze hebben veel humor. Vorig jaar mei zagen we ze in Florence. Ze waren zeer opgetogen. Achteraf, zo zegt mijn vrouw, valt dat goed te verklaren'.

Zo is dat. Nederland moet blij zijn met zo'n man van de wereld. Laat die Von der Dunk alsjeblieft zijn mond houden, vernemen we zowel van het kabinet als van de Tweede Kamer. Het is 'buiten de orde', want Máxima en haar vader hebben niks met elkaar te maken.

Dat geldt misschien voor de halfzuster van Máxima, Dolores Zorreguita, kunstenares te New York. Dolores heeft zich publiekelijk gedistantieerd van het Argentijnse schrikbewind waarin haar vader zo'n prominente rol speelde. Het minste dat van Máxima mag worden verwacht, is dat ze het voorbeeld van haar zus volgt. Zo niet, dan is ze moreel medeplichtig.

Beatrix loopt hoe dan ook het risico te worden opgescheept met een schoonfamilie die allerminst van onbesproken gedrag is. Ze zal de neiging hebben bemoeienis van buitenaf met de partnerkeuze van haar zoon af te wijzen. De Oranjes zijn al vierhonderd jaar met de Staten-Generaal aan het touwtrekken om de ruimte voor zichzelf zo groot mogelijk te houden.

Het is onbegrijpelijk dat diezelfde Staten-Generaal het touw nu laat vieren. Daarmee wordt het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima een voldongen feit. Alleen Beatrix kan ons nog van Jorge Zorreguieta verlossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden