De koninklijke familie kan dat schip best zelf onderhouden

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 2 maart.

Prinses Beatrix (toen nog koningin) aan boord van haar zeiljacht De Groene Draeck tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht. Beeld anp
Prinses Beatrix (toen nog koningin) aan boord van haar zeiljacht De Groene Draeck tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht.Beeld anp

Laat het koninklijk huis die boot betalen

In de balk op de voorpagina van dinsdag 1 maart staan 'Armoede in Nederland stijgt snel' en 'Wat kost de Groene Draeck nou echt?' naast elkaar. Dagelijks heb ik met armoede te maken in mijn werk. Met gezinnen die het (net) niet redden.

Geen geld om de normale dagelijkse levensbehoeften te kunnen betalen. Schulden, stress, slechte huisvesting, geen energie over om in de kinderen te steken. Zorgen die alles opvreten. Zorgen vreten namelijk. Ze vreten gezondheid. Ze vreten liefde. Ze vreten geduld. Ze vreten het vermogen om nog helder te kunnen denken en naar oplossingen te zoeken. De Groene Draeck. Een echte lemsteraak, natuurlijk een prachtig pleziervaartuig. Een cadeau van het volk voor Beatrix toen ze 18 werd. Ik heb zelf nog nooit een cadeau ontvangen dat door de gever jarenlang werd onderhouden, maar los daarvan: de koninklijke familie kan dat schip best zelf onderhouden. Dan kunnen de belastingcenten naar voor wie ze bedoeld zijn. Voor de bevolking. Bijvoorbeeld om de alsmaar groeiende armoede te doen krimpen. En als de koninklijke familie de kosten voor het onderhoud van de Groene Draeck niet kan of wil opbrengen, dan verkopen ze toch gewoon de boot?

Jet Speet, wijkcoach in Rotterdam, Delft

Pensioenleeftijd

De 'Pensioenleeftijd stijgt'. De geleidelijke verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd begint sneller vruchten af te werpen dan verwacht, lees ik (Economie, 1 maart)

Vorig jaar ben ik 65 geworden, ik ben nog steeds in loondienst (of ik ook daadwerkelijk werk, laat ik in het midden). Ik behoor tot de eerste lichting voor wie de vut was afgeschaft en voor wie die 'verheffende' maatregel om de pensioengerechtigde leeftijd met 6 maanden te verlengen is ingegaan.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in het afgelopen jaar de gemiddelde pensioenleeftijd met vier maanden is toegenomen. Maar om me heen zie ik dat bijna iedereen bezig is met hoe ze een paar jaar eerder kunnen stoppen met werken. Veel mensen maken nog 'even' gebruik van ontslagrondes of reorganisaties. Ik ben benieuwd in welke statistieken deze mensen zitten.

Gonny van Werkhoven, Delft

Bedankt voor de fooi

Bedankt voor uw reportage over armoede in Nederland en werkende armen. Het is wellicht informatief voor de lezer om te weten over welke min of meer normale beroepsgroepen het kan gaan. Ik schaam mij er niet voor, maar ben wel enigszins onthutst dat ik na het lezen besef dat ik als touringcarchauffeur tot de inkomenscategorie 'niet-veel-maar-toereikend' behoor.

Met mijn 21 dienstjaren zit ik al jaren aan het plafond van mijn loonschaal en is er dus geen enkel vooruitzicht op verbetering. Wel ben en blijf ik verantwoordelijk om bij nacht en ontij mijn passagiers veilig over de (internationale) wegen te vervoeren.

Het is te triest voor woorden dat onze beroepsgroep anno 2016 afhankelijk is van de fooitjes om te kunnen sparen voor een betere start voor onze kinderen.

Kees van Berg, Krommenie

null Beeld anp
Beeld anp

Schijntegenstelling

Kwaliteit of diversiteit: volgens Aleid Truijens moeten we een keuze maken en dan kiest zij voor het eerste (Ten Eerste, 27 februari). Een schijntegenstelling die helaas opgeld doet in het hoger onderwijs. Veel allochtone studenten bereiken het hoger onderwijs via de route vmbo-mbo-hbo. Deze studenten werden op 12-jarige leeftijd vroegtijdig afgescheiden van het havo/vwo en hebben vervolgens jarenlang ander onderwijs aangeboden gekregen dan havisten en vwo'ers. Dit verschil is zichtbaar aan de poorten van de pabo. Het is maar de vraag of deze studenten het vereiste niveau per definitie niet in huis hebben, of dat zij de benodigde kennis onvoldoende aangeboden hebben gekregen. In het laatste geval zou een deficiëntie-cursus of een voorbereidend programma in het laatste mbo-jaar uitkomst kunnen bieden. Wie het niveau niet aankan, hoort niet thuis op de pabo. Maar laten we eerst eens kijken of we studenten die naar de pabo willen beter kunnen helpen. Toekijken hoe studenten die hard nodig zijn op de grootstedelijke scholen afdruipen en onszelf op de borst kloppen dat we de kwaliteit van de pabo daarmee toch maar mooi bewaken, kan daarna altijd nog.

Louise Elffers, lector Beroepsonderwijs HvA en universitair docent Onderwijskunde UvA

Leve het kapitalisme?

Arnon Grunberg kon het weer niet laten om het kapitalisme te prijzen en alle studies die op de enorme ongelijkheid wijzen als een vorm van geloof te zien (Voetnoot, 27 februari). Hij meent, met econoom Deidre McClosky aan zijn zijde, dat deze ongelijkheid geen nadelige economische gevolgen heeft.

Toch ken ik geen enkele andere econoom die de huidige ongelijkheid in de VS waarbij 50 procent van het nationale inkomen bij de befaamde bovenste 1 procent terecht komt, als zinnig ziet. Tenslotte spendeert deze rijke groep maar een beperkt deel van inkomen aan consumptie, toch het stokpaadje van Grunberg. Of zoals een rijke producent van kussens in de prachtige VPRO documentaire Inequality for all rondom hoogleraar economie Robert Reich het zegt: die rijken kopen ook maar op zijn hoogst twee kussens.

In diezelfde documentaire laat Reich zien dat het toptarief in de VS ooit 91 procent was en de economische groei ruim boven de 4 procent. Daar steekt het huidige topbelastingtarief van 30 procent en de economische groei (minder dan 2 procent) schril bij af. En als zelfs top-belegger Warren Buffet zich afvraagt waarom hij minder belasting betaalt dan zijn secretaresse, zou ook Grunberg moeten zien dat het hier geen geloof maar feiten betreft.

Ton van Rietbergen, economisch geograaf aan de Universiteit Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden