'De koning van de onderwereld'

Hij heeft een onderwereldreputatie waar je u tegen zegt, heeft zich jarenlang buiten bereik van de opsporingsautoriteiten weten te houden en prijkt op de begin 2010 geïntroduceerde ‘most-wanted-list’ van politie en justitie.

ANP

Een uitstekende mix voor de vorming van een mythe: Dino S. Verdacht van het verstrekken van opdrachten voor liquidaties, vorig jaar bij verstek veroordeeld voor zijn jarenlange, internationale drugshandel.

De 49-jarige S., zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder, groeide op in Purmerend en had daar, voordat hij onderdook, nog steeds zijn thuishaven. In zijn jonge jaren bekwaamt hij zich in vechtsporten, hetgeen hem later van pas komt in zijn hoedanigheid van discoportier. In de jaren tachtig raakt hij verwikkeld in een slepende, gewelddadige ruzie tussen twee groepen in Volendam, waarbij een dode valt. S. wordt veroordeeld tot enkele jaren cel.

In het daaropvolgende decennium is Dino S. inmiddels een bekende in kringen rond Heinekenontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout en enkele andere kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld. S. is zich in die jaren volgens justitie gaan toeleggen op de groothandel in drugs. Na de eeuwwisseling is S. mede-exploitant van een café aan de Amsterdamse Nieuwmarkt, maar komt hij gaandeweg ook steeds meer in beeld van politie en justitie.

In de zomer van 2003 wordt hij samen met Willem Holleeder aangehouden in de PC Hooftstraat, een sjieke en daardoor ook bij de onderwereld geliefde winkelstraat in Amsterdam-Zuid. In de auto van het duo vindt de politie in een geheime bergplaats wapens en een groot geldbedrag, in de achterbak een stapel gelekte, geheime politiedocumenten.

Na 17 mei 2004, de dag waarop de Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra voor zijn kantoor wordt geliquideerd, neemt de recherche S. en Holleeder pas echt goed op de korrel. In 2003 heeft Endstra in het diepste geheim een reeks gesprekken met de politie gevoerd. Over S. vertelde Endstra dat hij ‘de koning van de onderwereld’ is, voor wie iedereen ‘siddert’. De politie vermoedt dat Holleeder en S. achter de moord op Endstra zitten, maar krijgt het sluitende bewijs daarvoor niet op tafel.

In het Passagedossier is S., bijgenaamd de Commissaris, een van de ‘top dogs', die al dan niet in samenspraak met anderen opdrachten voor huurmoorden verstrekte. Zo zou hij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl hebben verordonneerd. Kroongetuige Peter la S. heeft veelvuldig belastend over S. verklaard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden